Бившият кмет на София и бивш служебен премиер Стефан Софиянски даде интервю, в което коментира случващото се в любимия Левски. Политикът е един от най-популярните привърженици на сините и говори за представянето на тима под ръководството на Николай Костов, финансовото състояние на клуба и дали може скоро да се намери нов голям спонсор. Той сподели мнението си и за изминалите кметски избори в София.

Г-н Софиянски, Левски се намира в игрова криза. Какво ви прави впечатление в играта на сините в последните двубои?

– Забелязвам, че от началото на сезона Уелтън раздвижваше играта в нападение, а без него нещата не вървят. Но бразилецът вече стана много разпознаваем за противниковите защитници. Притеснявам се, че ако не се потърсят някакви нови идеи за структурата на отбора, няма да има скоро успехи. Особено загубата с 0:1 от ЦСКА 1948 в Бистрица ми бе много обидна. В първия кръг сините записаха поражение с 1:2 от същия противник на „Герена“. Два пъти да загубиш по сходен начин от един и същи противник и да не си вземеш поука е обидно за отбор като Левски.

Създаде се напрежение около треньора Николай Костов. Какво забелязвате в работата от началото на сезона?

– За мен стартира добре. Това, което ме притесни още при назначението му, бе, че никъде в предишните му отбори не се е задържал за по-дълго. Вече знаехме и първия му престой в Левски. От друга страна, винаги е имал временни успехи и ми се искаше така да бъде и на „Герена“. Дано да не е минал зенита си и да развие още нещо в отбора. Прочетох, че и Саид Ибраимов ще се завърне в спортно-техническия щаб, но не ми се иска да се привличат отново бразилци – вече има петима. Беше хубава идеята на Станимир Стоилов, а и Костов я продължи известно време халфовата линия да бъде българска. Имаше добра сработка. Сега го няма Филип Кръстев и трябва да му се намери заместник, за да стане по същия начин. Поне единият бек също е необходимо да е роден играч. Вратарят Пламен Андреев ме притесни. Не мога да си обясня този спад при него откъде дойде. Водеше се един от най-добрите вратари в първенството, беше най-младият и най-малко голове допусна миналия сезон. Не мога да разбера как се стигна до това, дали от защитата пред него, не знам. Иска ми се и Марин Петков да има повече минути за игра, а не да е резерва.

Как ви се вижда и сагата, която се разрази с договорите на основни играчи като Андриан Краев и Жереми Петрис?

– Как да ги коментирам? То е ясно, хората се притесняват, че в Левски няма финансиране. Това са професионалисти, които играят за пари. Какво да говорим повече! Виждат притесненията и какво е състоянието на клуба. Искат някакви гаранции. Съвсем нормално е.

Споменахте финансирането на Левски. Мина Общото събрание, след което ръководството определи, че се върви към положителна развръзка с дълговете, но този към НАП продължава да е над 10 милиона лева. Какво е мнението ви по темата?

– Имам притеснения, че ентусиазмът на публиката се изчерпва. Все пак голяма част от това да се поддържа Левски се дължи на феновете. Струва ми се, че при Иво Ивков и Мъри Стоилов имаше малко повече емоция и настроение, без да подценявам Наско Сираков и Даниел Боримиров. Може би, ако бяха останали всички в един екип, щеше да е по-добре.

Да, защото сега е ясно, че в касата на клуба няма да могат да влязат добри суми от трансфери на играчи, както бе в началото на годината…

– Не съм специалист по продажбите. Знам, че Саид Ибраимов е добър в това, но както казах, не смятам, че на Левски му трябват още чужденци. Освен това тези, които в момента играят на „Герена“, изглеждат много предани на клуба. Към тази конструкция на терена трябва да се добавят повече български футболисти. Вижда се, че няма конфликт по постовете и дано се тръгне по тази линия на всяко звено да има поне по един роден играч. Ще се постигне баланс между българи и чужденци и мисля, че ще работи много по-добре, отколкото в отбори като ЦСКА и Лудогорец, където изцяло са легнали върху иностранците.

Според вас има ли изгледи за намирането на нов голям спонсор и смяна на собствеността след пропадането на сделката с „Юнайтед груп“?

– Не бях фен на „Юнайтед груп“. За мен това беше малко мъглява кандидатура. По-скоро, което го знам, Левски изпусна преди много време интересите на „Газпром“. Сега нещата са почти невъзможни. Но ако от „Герена“ искат да направят нещо, им трябва именно такъв спонсор.

При пропадането на сделката от „Юнайтед груп“ излязоха със съобщение, че някои дългове стопират споразумението…

– Много добре знам какво се случи. Те поставиха неизпълними условия пред НАП и държавата да се ангажира с неща, които не е редно да стават. Не може да ангажираш държавата по този начин. Искаха НАП да разсрочи дълговете, да махне лихвите. Запознат съм с техните условия, които бяха неизпълними. Дали ги бяха поставили, за да не се осъществи сделката, не знам. Пожелаха 50-годишна концесия на стадион „Георги Аспарухов“, което е невъзможно според българското законодателство. Тук не бих винил никой за пропадането на сделката. Не знам дали намеренията на „Юнайтед груп“ бяха сериозни, или беше някакъв флирт по друг повод.

Виждате ли отново нулева година за Левски след последните представяния на тима?

– Не, Левски си е Левски. Лошото е, че с тази загуба от ЦСКА 1948 и равенството с Ботев Пловдив може да се изпадне от шестицата. Но отборът трябва да се мобилизира до края на годината и да зимува в горната група. За шампионска титла не може да се говори в момента и трудно ще се спечели, защото сините изостават на десет точки от първия. Трябва да се гони място в тройката. Левски притежава качествени футболисти. Николай Костов заяви, че поема отговорността за лошите резултати, вместо да го прави, да промени нещо така, че тимът да побеждава. Наистина сините са много ялови в предни позиции и това е притеснително. Не смятам, че Сонко Сундберг липсва на отбора, а добра организация в атака. Дано се намери по-добро решение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук