Една минута разлика

Изминалият футболен уикенд вероятно един ден ще бъде споменаван сред родните запалянковци като пример за единение и обединение на всички фенове за обща кауза, за единна цел! Скандиранията „Оставка“ и призива за рокади в БФС огласи десетки стадиони в България, заповайки се от Първа лига, минавайки през Втора лига и достигайки чак до аматьорските ешелони. Ултрасите и редовите привърженици отсякоха окончателно, че искат промяна!

Символичният избор на 18-та минута беше направен от бившия футболист на Левски Бойко Величков, който подсказа на агитките да изберат именно нея заради 18-те години управление на Борислав Михайлов начело на БФС, започнало . Преди две лета Величков избра да подкрепи опозицията в лицето на „трите коня“ Бербатов, Стилиян и Мартин плюс техния екип и сега колкото изненадващо, толкова и закономерно възропта срещу поредното дъно, изкопано от националния ни отбор при поражението с 0:2 от Литва насред София.

Споменавайки Стилиян Петров, не можем да не си спомним как преди едно десетилетие бившият капитан на „лъвовете“ също обедини родните фенове в личната си битка с левкемията, но тогава той го направи в „своята“ 19-а минута!

По ирония на съдбата двамата футболисти с най-много мачове историята на националния тим – Стенли със 106 и Боби със 102, и двамата капитани на България, „кръстосаха шпаги“ на трибуните и на практика са единствените личности, подтикнали феновете да застанат един до друг, без значение от клубната им принадлежност. А разликата между двамата е точно една минута – 18-а срещу 19-а! Поводът и същността на двете запалянковски инициативи обаче са коренно противоположни. И неслучайно любовта към „този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов“ от лятото на 1994-а днес се е трансфоримрала в откровена непоносимост, дори омраза към бившия вратар и още няколко негови съратници и съотборници от „златното поколение“ от мондиала в САЩ. На противоположния полюс са Стилиян, Бербатов и Мартин Петров, към които в момента са насочени всички надежди за промяна на статуквото, стартирало с победата на Михайлов над Иван Славков на VII конгрес на БФС през октомври 2005 г. Докъде ще доведе сегашният порив на агитките и ще се стигне ли до истинска промяна, предстои да разберем в най-скоро време. А дотогава – внимавайте много в 18-ата минута!

Владимир Иванов / Трибуна ултра

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук