Левски в ролята на Барон Мюнхаузен

Големият момент за този Левски настъпи – тази вечер от 21:30 часа го чака плейоф-реванш за влизане в груповата фаза на Лига Европа срещу Айнтрахт. Преди сблъсъка във Франкфурт цари оптимизъм. При това не само заради резултата 1:1 от “Васил Левски”. Сините видяха, че дяволът не е толкова черен. Да, орлите все още са фаворити, при това големи. Но този отбор на Николай Костов носи със себе си някаква странна магия. Някои предричаха краха му след кошмарния старт на кампанията в Първа лига. 1:2 от ЦСКА 1948 на “Герена” обаче изглежда сякаш бе преди цяла вечност, въпреки че се игра на 15 юли. Сега е 31 август и Левски мечтае. При това да бъде европейски.

Сините се впуснаха в приключение, а малцина фенове са мислили, че е възможно те да са точно в това положение, в което се намират в момента. А то сякаш е сюрреалистично. Много далечни бяха времената, в които отборът просто заразяваше публиката и я караше да полудява. Този тим обаче го прави. И си заслужи такива моменти, при които фенове нямат възможност да подкрепят тима в Германия, да наминат просто на летището, за да пожелаят късмет на футболистите. Вчера сутринта доста преди обявения час, в който съставът пристигна на аеропорта, привърженик молеше за съдействие журналистите да спрат някой от играчите, за да ги дари с книги с историята на клуба. Приготвил бе и две статуетки – за най-важните според него тази вечер на “Дойче Банк Парк” във Франкфурт. Първата за вратаря Пламен Андреев, който като лъв да спира германците. А втората – която е във формата на съдийска свирка е за рефера – “Подкуп, дано мине”, подмята той.

5 луди мача, 5 стъпки във вярната посока – по две срещу северномакедонския Шкупи и израелския Апоел Беер Шева, както и една срещу Айнтрахт. Остана последната, която е най-трудна. След нея е “Сезам, отвори се” – 2.94 милиона приход от влизането в групите на Лигата на конференциите. Пари, които са жизненоважни за закъсалия финансово Левски. А ще има и още приходи от билети и телевизионни права. За сметки обаче е прекалено рано. Още повече, че съперникът тази вечер ще изкара същата сума само от предстоящия двубой. На фона на това какви изходящи трансфери осъществява носителят на Лига Европа за 2022 година, сините са като джудже. Но точно в това е чарът на тази игра – всеки, който е дързък, умен и с голям характер, може да повали някой, изглеждащ като исполин. За да го направи и Левски, е нужно да извади по нещо от всеки от предишните двубои. Самочувствието от това да натриеш носа на комшиите в собствената им къща, а след това да проведеш тактически почти перфектен реванш. Характерът, показан в пустинята Негев, и непримиримостта от сблъсъка с израелците в София. Както и сменянето на настройките в движение – майсторлък, показан срещу Айнтрахт. Във всичките двубои сините успяваха да демонстрират нещо различно. Кога изненадваха с постройката, кога с избора на стартов състав. Но винаги държаха коз в ръката си и знаеха как да го използват. Затова и Фортуна бе неизменно с тях – на два пъти сякаш сама затвори вратата в Скопие, а в следващите двубои насочваше по невероятен начин ударите на Марин Петков, Роналдо и Хасими Фадига. 4 от 6-те попадения на континенталната сцена бяха дълбоко в добавеното време. В миговете, в които се раждат герои.

90 или 120 минути – само това, толкова семпъл е за Айнтрахт този двубой, който с групи и без групи на Лигата на конференциите има план за няколко години напред. За Левски обаче това време е много, много повече. За сините не бива да е просто мач, а епос. Хвърляш нова бомба и си няколко нива по-нагоре. На сцена, на която, ако покажеш, че можеш, скоро ще си и в клуб от друга категория. 90 или 120 минути феновете ще изживяват нещата с всички фибри на тялото си. Николай Костов и момчетата му са длъжни да го направят също. Какво по-хубаво място от ултрамодерен стадион, на пъпа на финансовата столица на Европейския съюз?

“Бъдете терминатори. Изключете всичко негативно от главите, бъдете по-дисциплинирани от педантичните германци. И като стъпите на терена, го направете със самочувствието на Байерн Мюнхен”, нарежда привърженик, докато Николай Костов и играчите му минават паспортен контрол. Те вече се надскочиха. Но е нужно да го направят още веднъж. Допреди 2 месеца никой не е вярвал, че са способни на това. Но и те като германския Карл Фридрих Йеронимус, Фрайхер фон Мюнхаузен се хванаха за косата и се издърпаха от калта. Ще извадят и клуба от блатото (както баронът прави с коня си) при триумф днес. Всичко е в техните глави и крака.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук