Бившият собственик на Левски не се е прибрал в България по свое желание

Васил Божков не се е върнал в България от Обединените арабски емирства (ОАЕ) по собствено желание. Това потвърдиха пред „Дневник“ източници от прокуратурата, след като за това съобщи „Медиапул“.

От държавното обвинение все още не са наясно дали става въпрос за екстрадиция или експулсиране. Те не разполагат с евентуално съдебно решение на властите в емирствата, с което връщат Божков у нас.

Днес в прокуратурата е пристигнало писмо от Интерпол с дата 23 август, в което се казва, че бизнесменът ще бъде върнат на 25 август. В документа е посочен номерът на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета с екстрадираното лице на „Летище София“ – 15:15 ч.

В документа, с който „Дневник“ се запозна е записано, че властите в Дубай „решиха да го (бел. ред. Васил Божков) екстрадират чрез директен полет кьм вас“. В писмото не е посочено какви са основанията.

По информация на Българската национална телевизия (БНТ) на 23 август на Божков е дил даден 72-часов срок да напусне страната. Причината била връзки на бизнесмена с руски граждани. Ако това се потвърди, ще означава, че Божков е бил експулсиран.

Ако Божков е бил екстрадиран, е трябвало да бъде доведен с охрана, служители на МВР, за което няма данни. Есктрадицията също означава, че той е върнат, за да бъде съден само по конкретни обвинения, за които от българската прокуратура са поискали връщането. Такова искане беше отправено през 2020 година, когато бившият главен прокурор Иван Гешев прогнозира, че решението на емирствата ще е политическо. България няма договор за правно сътрудничество с Обединените арабски емирства.

Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал „разрешение“ от властите в Дубай.

Божков беше задържан на летището, а в събота, 26 август, съдът го остави за постоянно в ареста. Днес, 29 август, Божков е на разпит като свидетел по делото, което бе образувано по сигналите и твърденията му, че е плащал „такса спокойствие“ на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър в правителството му Владислав Горанов.

Източник: Дневник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук