Ако се стигне до дузпи, по-добре да не са пред Сектор “Б“

Довечера предстои един от най-важните мачове на Левски през сезона – реваншът в Лигата на конференциите срещу Апоел Беер Шева. През миналия сезон почти всички неуспехи на тима дойдоха след дузпи. Заради лоши изпълнения от бялата точка „сините” отпаднаха от Европа срещу малтийския Хамрун, а загубиха и мача за Суперкупата срещу Лудогорец по същия начин. В турнира за Купата на България пък паднаха с 1:2 от „орлите” в Разград. В този сблъсък Хосе Кордоба можеше да вкара от бялата точка и да го прати в продължения, но не успя. Не само той обаче, а и доста други играчи на “сините” се провалиха през миналия сезон – Филип Кръстев, Марин Петков, Асен Митков, Андриан Краев, Ивелин Попов…

След болезнените загуби, чрез 11-метрови удари, обикновено чувахме дежурните клиширани оправдания – дузпите са лотария, нямахме шанс и т.н. Не, дузпите не са лотария! Дузпите са здрава психика, майсторство, хладнокръвие, концентрация… Повече от страна на изпълнителя, както и по-малко от страна на вратаря.

Хубаво ще бъде за днешния мач Левски да си е взел поука от станалото преди година и поне да направи каквото зависи от него, за да бъде подготвен. Доколкото е възможно разбира се. А това означава да е тренирал дузпи. Да – може и 100 пъти да стреляш от бялата точка на тренировка и да вкараш, а на другия ден на официалния мач пак да се провалиш. И това е нормално. Все пак напрежението на официален мач няма как да е същото като на тренировка. Но самото изпълнение може да се усъвършенства на тренировките.

Преди година Станимир Стоилов обичаше да казва, че не иска да чака дузпите, а желае отборът му да победи в редовното време. Вероятно всеки треньор иска това. Само че невинаги е възможно. Когато играеш с Лудогорец, или гостуваш срещу силен отбор за Купата на България, или пък имаш мач в евротурнирите, противниците често са трудни за побеждаване. И равенството става много вероятен краен изход. А след него следват дузпите. Всеки сериозен отбор трябва да е готов за тях. И днес те не са изключени, а ако се стигне до тях ще видим до каква степен Левски си е научил урока след мъката през миналия сезон.

А и не само тогава. В Европа „сините” имат само едни успешни дузпи – срещу Аякс през 1975-а. Паметен успех, но единствен по рода си. След това не успяха срещу Олимпия Любляна през 1996-а, Щурм Грац през 2002-а, Спартак Търнава през 2011-а и Хамрун през 2022-а.

А ако сред хората на „Герена” са фаталисти и вярват на суеверия – нека да кажат на капитана си, ако спечели жребия и има право да избира на коя врата да се бият дузпите, да не посочва тази към Сектор „Б”.

В крайна сметка по-важно е да спечелиш при дузпите, а не да ги биеш пред своите фенове. По-добре изпълненията да са по-далеч от агитката, но тя да е щастлива след тях. Единствените успешни дузпи – тези срещу Аякс – са бити на стадион „Васил Левски” на вратата откъм Сектор „Г”. А всички изпълнени в близост до синия Сектор „Б” – срещу Олимпия, Щурм и Хамрун завършиха със сълзи за обичащите Левски. Така че, ако има шанс и това да се избира, нека и вратата да не бъде по-близката до Сектор „Б”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук