Левски само веднъж е почвал с две поредни победи като гост в Европа

Левски премина през северномакедонския Шкупи с две победи и сега на дневен ред е далеч по-тежко препятствие – Апоел Беер Шева. Победа още в първия двубой насред пустинята Негев изглежда доста малко вероятна, но пък докато мачът не мине може да се помечтае. И да се потърси вдъхновение от историята. Тя помни само един сезон, в който Левски е печелил в Европа първите си две гостувания, което става при обстоятелства, подобни на сегашните. Събитията, за които става дума се случиха преди точно 20 години – през 2003-а. Тогава Левски преодоля първо казахстанския Атирау след победа с 4:1 като гост и 2:0 като домакин. Стигаме и до първата прилика със сегашната ситуация – вторият съперник и тогава, и сега е от Израел. А втората е, че името на отбора е същото. През 2003-а Левски срещна Апоел, но от квартала на Тел Авив – Рамат Ган, докато сега ще мери сили с друг от многото тимове в тази страна със същото име – този от Беер Шева.

Първият двубой тогава обаче не се игра в еврейската държава заради несигурната обстановка там. Затова той се проведе в словашкия град Дунайска стреда. Левски спечели с 1:0 с гол на Борислав Димитров, а в реванша на “Герена” бе доста по-убедителен – 4:0. Другата прилика с 2003-а е, че и тогава, и сега срещу първите си два съперника в Европа „сините” бяха домакини в реваншите, точно както им отреди жребият и сега.

Друго съвпадение е, че първият съперник бе победен с по-голям резултат при гостуването, отколкото у дома. Както вече стана дума – тогава Атирау бе ударен с 4:1 в Казахстан и 2:0 на „Герена”, а над Шкупи сега успехите бяха с 2:0 в Северна Македония и минималното 1:0 на „Георги Аспарухов”.

Разбира се, ако се вгледаме още по-детайлно, сигурно ще намерим и доста разлики между събитията от преди две десетилетия и тези, които се развиват сега. Но пък нека да наблегнем на хубавото, тъй като особено в последните 13 години за Левски в Европа то никак не беше много. Безспорно една победа в Израел би била нещо прекрасно, макар и да е доста трудно постижима. Просто защото сегашният съперник е значително по-силен и успешен клуб в страната си, отколкото беше Апоел Рамат Ган преди 20 години. Левски обаче показа и през миналия сезон срещу силен опонент като ПАОК, когато съставът беше почти същият като сега, че може да играе качествен футбол. Показа го няколко пъти и от началото на този сезон. Добра беше играта дори и в мачовете, които бяха загубени – тези от ЦСКА 1948 и Локомотив Пд. Затова има предпоставки да се очаква силно представяне и в Израел, а защо не и победа. Все пак трябва да се отчете, че противникът безспорно е най-сериозният, срещу който Левски ще се изправи от началото на сезона и евентуалната загуба също би трябвало да се приеме като нещо нормално. Триумф в Израел обаче ще означава едва втори сезон в историята на клуба, със спечелени първи две визити в Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук