Защо не бързам да възхвалявам Левски при Николай Костов

Малко елементарно ми идва схващането, че хората, които подкрепяме Станимир Стоилов, ще бъдем казано на жаргон, “на контра” на всеки следващ треньор. В случая на Николай Костов. Симпатията към Стоилов няма нищо общо с идването на Костов. Едното задължително трябва да се отдели от другото. С други думи, няма как Костов да получи негативна оценка, само защото е наследил Мъри на поста. Няма как Левски да е без треньор. А в случая има и една добра новина, а тя е, че футболните схващания на сегашния треньор не се различават много от тези на Стоилов, и за разлика от наследника на Мъри през 2008, сегашният не отрича направеното дотук…

А дали ще получи симпатии или не, като при всеки треньор, така и при Костов, това зависи според мен от няколко компонента: резултати, игра и наследство. А за това е твърде, твърде рано да се говори.

Прогнозирам обаче, че толерансът към него от страна на публиката няма да е същият, какъвто беше към Мъри. За ръководството да не говорим – при първите турбулентни мачове съм сигурен, ще го “сготвят”. Но да се върнем към толеранса от привържениците. Няма как да е като този към Мъри, по простата причина, че говорим за стандарти. А до доказване на противното Стоилов е най-успешният треньор на Левски в новата история на клуба, и генерално сред най-успешните от 1914 година да наши дни, така че от тази гледна точка на Костов ще е доста трудно, но не и невъзможно. Да не забравяме, че новобранецът Мъри тръгна почти без опит в момент, когато стандарт за качество бяха Люпко Петрович, Херо, Вячеслав Грозни и т.н., за да стигне до 1/4 финал за Купата на УЕФА и влизане в Шампионска лига. Това са фактите. Колкото и на разни тролове, яшевци, титита и други покемони да им се иска да не са, срещу името на Стоилов стоят въпросните успехи, които никой не може да заличи. Именно от уважение към тях и вярата към треньора, на стадиона през последната година и половина се събираха средно по 7-8 хиляди зрители, дори и на мачове като този с Хебър, веднага след отпадането от Хамруни, и въпреки прословутите 11 мача без победа. Никой и за момент не си помисли да викне “Оставка”, а обратното – целият стадион скандираше “Мъри Стоилов” по няколко пъти, което дразнеше сегашните ръководители. И понеже не им стискаше да го изгонят, направиха така, че той сам да си тръгне, за да могат да си измият ръцете и да казват “ние го молихме да остане, той сам напусна”, която мантра сработи при немалка част от левскарите.

Но да се върнем към Костов. Мои приятели и познати ме обвиняват, че съм негативно настроен към него, само защото не е Стоилов. Нищо подобно. Да, радвам се, че бием, но няма как да се въодушевя от две, три победи срещу закъсали отбори. Виждате, че Локо Пд вкара 4 гола, изпусна още толкова в “Надежда”, Ботев Пловдив, който не ги хване, той не ги бие, а Шкупи са малко по-високо ниво от Ботев Враца. Но пък от един от стойностните отбори, какъвто е ЦСКА 1948, загубихме с 1:2 насред “Герена”…

Освен това, мога да дам и немалко примери, когато отборът тръгва добре, воден от някаква инерция или еуфория, но наближи ли моментът за т.нар. треньорска работа, проявяваща се при зацикляне, нещата отиват в канафката. И веднага се сещам за Делио Роси, Петър Хубчев и Славиша Стоянович. При тях започнахме с по няколко поредни победи, но и при тримата отборът рязко се срина при първите един, два неуспешни мача.

И точно тук се познава посредственият от добрия треньор. Нито един от гореизброените не се справи с кризите, точно обратното – задълбочиха се.

Затова смятам, че можем да оценим работата на Николай Костов, когато този момент настъпи, а той неминуемо ще настъпи, защото футболът е така устроен. Някои пак ще завъртят плочата с прословутите 11 мача без победа, но в дългосрочен план притеснения при мен не е имало, защото не съм подлагал на съмнение качествата и треньорската работа на Стоилов. Да, резултатът бягаше, но играта не страдаше, положенията ги имаше и т.н., като изключим мачовете с Черно море на леда и Септември.

Силно се надявам скоро време да не се стигне до този момент, но от друга страна подобно препятствие, криза, както искате го наречете, би дало отговор дали Николай Костов е подходящият треньор за Левски. От тази гледна точка е в по-благоприятна ситуация, работейки с готов и вече отлично обигран отбор. На самия него пожелавам, освен успехи с Левски, които всички левскари искаме, да усети истинска подкрепа от ръководството. Но не чрез постулати и декларации, защото тези, които сега му се радват и величаят, утре при първия лош резултат, ще му обърнат гръб и ще си измият ръцете с него, за да дойде следващият…

Футболът с Тепавичаров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук