Войнов: За мен Ел Джемили прави най-добро впечатление от началото на сезона

Бившият футболист на Левски – Воин Войнов – даде интервю, в което коментира победите над Локо София и Шкупи. Той сподели очакванията си за реванша със северномакедонците и говори за работата на Николай Костов начело на тима.

Г-н Войнов, какво ви направи впечатление в играта на Левски в последния мач срещу Локо София (6:0)?
– Много ми хареса играта, както и самият Костов го сподели след мача. Съгласен съм с него, че при 3:0 за Левски противникът се е предал. Очаквах повече от железничарите. Дори мисля, че още след втория гол не оказаха никаква съпротива и сините се забавляваха. Най-хубавото е, че тези играчи, които се появиха като резерви – Марин Петков и Илиян Стефанов – допринесоха също за изразителната победа. Това показва, че Костов разполага с добра скамейка, всеки може да замести добре другия и Левски има потенциал.

Преди това сините победиха Шкупи като гост. Може ли да се коментират футболните достойнства на тази среща, като знаем при какви условия се проведе двубоят?
– Имаше много неща, които не са нормални във футбола. Не искам да навлизам в подробности за държанието на северномакедонците преди и по време на мача. Теренът на националния им стадион бе много лош. Виждаме в света, че няма вече такива. Дори тренировъчен не може да се види в този вид. Хубавото бе, че сините се приспособиха много бързо към него, което бе много важно. Прецениха кой стил ще им отива, как да играят, и постигнаха заслужена победа.

Какви са очакванията ви за реванша със северномакедонците?
– Ще бъде труден мач. Всички си мислят, че ще бъде много лесно, дай Боже да е така, но такива двубои са тежки. Сигурен съм, че Левски ще направи всичко възможно, за да победи. На сините ще им бъде трудно до първия гол. Бъде ли вкаран по-рано, отборът ще се успокои и отново ще покаже, че е по-добрият.

Виждате ли нещо специфично като стил при Николай Костов?
– Той винаги е казвал, че обича техничния футбол. Пред мен също го е споделял. Иска, когато отборът притежава повече време топката, да диктува нещата. Мисля, че това се получава сега в Левски. Всички знаем, че този тим, който държи контрола, почти винаги печели. Да, има и изключения, но в повечето случаи е така. Костов налага това във всеки мач и вече си личи неговият почерк. Вярвам, че тепърва ще започнат ясно да се виждат неговите идеи и изисквания към футболистите. Левски започна да играе много офанзивно. Най-хубавото в един отбор е, когато всички търсят победата и не се разчита на X или Y. Затова футболът се гледа от толкова много хора, защото печели колективът. Много е важно треньорът да накара играчите да играят това, което той иска. Костов е преценил, че това трябва да е стилът на сините, защото е трудно да караш футболистите да правят нещо, което не могат. Успява в това и ще се радвам занапред да бъде така.

Притеснително ли е, че Левски привлече до момента само двама нови, а продаде основен защитник като Ноа Сонко Сундберг на Лудогорец?
– Отбор, който всяка година го напускат 5-6 и привлича толкова играчи, няма кой знае какъв успех. Виждате, че най-добрите тимове в света са такива, защото в продължение на години играят с един основен състав. Радвам се, че Левски запази гръбнака на отбора си. Да, двама си тръгнаха. На Филип Кръстев му изтече наемът и отиде в САЩ, докато Сундберг не желаеше да продължи на “Герена”. Това е истината. За мен това е причината за трансфера. Не искаше повече да играе за Левски и в такъв момент най-правилното решение е да бъде продаден, за да се спечелят пари. Сега изпъкват други играчи като Кристиан Димитров и Ел Джемили. Тепърва ще има какво още да показват, особено вторият. За мен това момче прави най-добро впечатление от началото на сезона и мисля, че ще се превърне в любимец на публиката.

Правилно ли Левски не отмени двубоя си в шампионата, за да се държи тонуса на отбора?
– Абсолютно правилно. Важно е решението на треньора. Той ще направи минимални промени за реванша в четвъртък и през 3-4 дни професионални футболисти да играят официален мач, въобще не е проблем. Дори е препоръчително, защото така се поддържа спортната форма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук