Четирима фенове на Левски оцелели по чудо при две атаки след мача в Скопиe

Четирима фенове на Левски извадиха късмет и в момента се намират невредими в родината си, а не в морга в Скопие, съобщава “Мач Телеграф”. Друг българин нямаше такъв и все още е в болница в столицата на Северна Македония, след като бе опериран по спешност. Той бе наръган с нож в ребрата още на влизане в Скопие преди двубоя между местния Шкупи и Левски, завършил с успех – 2:0 за “сините”. Този резултат обаче остана на заден план заради инциденти, които го съпътстваха.

На два пъти фенове на Шкупи атакуват четиримата нашенци с ножове и тръби, но не успяват да ги докопат.

“Взехме такси и се отправихме към хотела, в който се бяхме настанили още в сряда. Чудехме се къде ще намерим какво да ядем, след като стояхме толкова часове на стадиона. Не бяхме отседнали на затънтено място. А на улица, която се намира зад статуята на Александър Македонски”, разказа един от участниците в екшъна – Румен Стойнов.

„До нас бе посолството на Швеция. Спряхме обаче на булеварда до площада, за да не влизаме в тясната улица. Слязох от колата и чаках един от нашите да плати, когато чух мощен звук от приближаващи се автомобили. Обърнахме се и видях, че са две. Изведнъж спряха настрани и оттам скочиха хора с ножове и тръби. За наш късмет, плащането се забави и останалите момчета бяха вътре. Скочих и аз при тих. Казаха на таксиджията да тръгва веднага и да кара към полиция. Той не разбра за какво става въпрос. Тогава онези наобиколиха колата и започнаха да удрят по нея и да правят опити да ни извадят. Един дори почти успя и вкара тръбата си вътре, за да не можем да заключим вратата.Тогава на шофьора му светна. И даде пълна газ, с което разпръсна нападателите. Те се качиха на колите и започнаха да ни преследват. Спряха обаче, когато видяха, че стигнахме районно. Скочих вътре и започнах да крещя на полицията, че искат да ни убият. Онези обаче видяха, че полицаите излизат с мен и отпрашиха. Разпитаха ни, таксиметровият шофьор също ни подкрепи и каза, че са искали да ни заколят. Показа и щетите по колата, но не искаше да прави протокол, защото и така щели да му ги покрият с каското. Полицията ни пое и двама ни закараха до хотела. Приближихме се към входа и тогава от тъмното се появиха онези с тръбите и ножовете. Смятай за какво става въпрос! А бяхме и с полиция. Тогава полицаите извадиха пистолетите и ги погнаха. Казаха ни: „Вие стойте тук!”. Как да стоим? Ами, ако пак ни заобиколят! Казах го на полицаите и те размислиха. Прибрахме се, а те стояха до сутринта пред входа. Просто чудо ни спаси”, допълни Стойнов.

Вчера обаче се появиха и клипове, на които се атакуват коли с българска регистрация. Твърди се, че фенове на Шкупи правят опит да се докопат до привърженици на „сините”.

Иначе вчера около 14,00 часа българско време най-после приключи сагата около задържаните родни запалянковци. Първоначално се заговори, че за различни прояви са били закопчани трима души, а после бройката варираше от 40 до 20-25 души. В крайна сметка се оказа, че белезници са сложени на 19 родни фенове, както и на двама местни.

Именно тези арести станаха причина агитката на Левски да откаже да си тръгне от стадион „Тодор Проески”. Запалянковците обявиха, че ще стоят там цяла нощ докато не пуснат събратята им. Освен това те настояваха за гаранции, че на излизане от Скопие няма да бъдат атакувани отново. „Сините” настояваха и да си получат отново и отнетите им вещи, но се оказа, че това е мисия невъзможна. Кутиите, в които бяха оставени, се изпариха. Първоначално комшиите обявиха, че българите ще бъдат съдени по бързата процедура и в 12 часа ще се присъединят към останалите. После стана ясно, че това няма да се случи, а двама дори ще останат в столицата на Северна Македония за 72 часа. Оказа се, че не може да бъде намерен и преводач. Освен това трябвало да бъдат внесени по 200 евро на човек, което щяло да бъде максималната глоба. И близо 1100 души обърнаха джобовете си, за да платят парите. Тогава обаче излязоха нови казуси. Органите на реда обявиха, че не могат да пипат парите, за да не бъдат обвинени в подкуп. Сумата трябвало да бъде преведена по банков път, а това не може да стане по-рано от 8 часа. Консулът ни Георги Христов, който неотлъчно бе до задържаните, стана гарант, че парите ще бъдат платени. В един момент не се знаеше и кой в какво е обвинени, за да може приятелите им да знаят дали ще трябва да останат още една нощ, или две. В 8 часа пък стана ясно, че освобождаването няма да бъде толкова лесно и процедурата се проточи. В крайна сметка Георги Христов успя да освободи не 17, а всичките 19 фенове. Глобите обаче са скочили на 300 евро за „неспазване на обществения ред и насилие по време на спортна среща”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук