Северна Македония шокира с позицията си за ексцесиите в Скопие

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъжда вчерашните инциденти в Скопие – преди, по време и след мачa Шкупи – Левски (0:2). От ведомството подчертават, че двете страни сме добри съседи…

“Насилието е неприемливо при никакви обстоятелства, особено не когато води до сериозни наранявания. Органите по сигурността оказват пълно съдействие за опазване на обществения ред и спокойствие”, казват от външното ни министерство на Северна Македония.

Оттам посочва, че пострадалият български гражданин е в стабилно, но тежко състояние и след хирургично лечение се възстановява в болница в Скопие.

“Представители на българското посолство са в постоянна връзка с пострадалия български гражданин и неговите близки, както и с местните здравни власти. Компетентните органи на Република Северна Македония вече са предприели и ще продължат да предприемат необходимите мерки за ефективно разследване и наказателно преследване във връзка с възникналите инциденти“, казват от МВнР на РСМ.

„Република Северна Македония е свободна страна и всички, които искат да посетят страната, са добре дошли; привилегия, която не предполага, че е приемливо да се изразяват обиди от тук, особено не тези, които предполагат териториални претенции и/или отричане и обиди на етническа, религиозна или друга идентичност основа“, добавят от ведомството.

От външно министерство на РСМ допълват, че нарушаването на тези правила ще бъде надлежно адресирано от компетентните институции и такива лица ще бъдат ограничени до привилегията да присъстват в страната.

„Република Северна Македония и Република България са добри съседи, които преодоляват политическите различия с дипломатически средства, възпитавайки културата на добросъседски диалог“, завършва изявлението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук