Стражът на сините от 70-те години на миналия век Стефан Стайков говори за загубата от ЦСКА 1948, представянето на Пламен Андреев и назначението на Николай Костов.

Г-н Стайков, как ви се видя играта на Левски при загубата с 1:2 от ЦСКА 1948?
– Нормално е да се допусне поражение при този стрес, който има във футболистите. Мисля, че има психическо натоварване в тях. При разправиите между Наско Сираков и част от публиката се получава това. Грозна работа. Може да го правят навън, но на стадиона е необходимо да се подкрепя отборът. Нали отиваме на мач, за да викаме за тима, а не да се разправяме с ръководството. Левски има добри футболисти, които трябва да побеждават, но явно няма кой да ги обедини.

Какво е мнението ви за представянето на Пламен Андреев?
– Има някакво напрежение у него. Беше капитан и изведнъж не е. Може би са му обяснили защо се е стигнало до тази промяна. Единият треньор казва, че лентата ще е винаги на ръката на вратаря, а следващият прави обратното. Може и психически да му е подействало това. Изпитвал съм го. Пламен допусна две грешки в края на миналия сезон и ЦСКА победи, но хубавото бе, че публиката го подкрепи. Млад е още. Горе-долу на неговите години дойдох в Левски и допуснах грешка, с която Петър Жеков ми вкара гол във вечното дерби с удар отдалеч в 92-ата минута и ни победиха. Много проблеми имах, докато възвърна уважението, но хубавото за него е, че феновете го подкрепят. Не е важно дали ще е капитан. Може би Андреев е още млад за това и му дойде в повече. Сега ще му се свали напрежението. След моята грешка тръгнах нагоре, сега трябва да направи същото и да забрави всички проблеми.

Да, но Андреев не носи вина за головете на ЦСКА 1948…
– Да, така е, но нали знаете какво казват – головете са на вратарите. На вас не са ви ги вкарали, а на него (смее се). Той вади топката от мрежата. Навремето не искахме това да го правим, защото, както се казва, само ние се навеждахме. Обикновено се говори, че вратарят е виновен, а не, че защитникът е сгрешил при позиционирането си, както беше в мача с ЦСКА 1948.

Какво е мнението ви за избора на Николай Костов за нов треньор на Левски?
– Трябва да се вземе треньор, който да може да обедини футболистите. Тренировките са едни и същи. И ние с вас да сме наставници, заниманията ще са еднакви. Необходимо е да подготвиш физически отбора и да направиш тактика за мачовете. Да играят по начин, който ти искаш, и играчите да са съгласни с това. Ако не можеш, значи не ставаш. Костов бе треньор в чужбина и предполагам, че е натрупал опит. Случват се такива гафове в началото на сезона и е лошо, защото феновете ще се обърнат против него. Причината е, че замества треньор, който направи много за Левски. Сега трябва да бута отбора напред, а не да губи. Много ми е смешно, когато кажат дали е учил достатъчно. Това е едно на ръка, книги колкото искаш. Четеш, правиш, струваш, но нямаш ли вътрешното, с което да ги обединиш и да ги накараш да играят по начина, по който ти искаш, значи нищо не си научил.

На Левски предстои гостуване на Ботев Пловдив, а след това първият мач от евротурнирите. Какви са Ви очакванията за следващите двубои?
– Програмата на Левски не е никак лесна, но сините трябва да се преборят. С Ботев е ясно какъв мач ще е, но след това със северномакедонския отбор (б.а. – Шкупи) ще бъде много тежко. И то покрай политическата обстановка между двете страни. Ако успее да победи двата съперника, тимът ще тръгне напред. Може загубата от ЦСКА 1948 да стресне отбора и да се получи това. Изпитвал съм го, но съм убеден, че настоящите футболисти, особено чужденците, не знаят какво означава да загубят на “Герена”. Падат, стават, тръгват си, отиват на тренировка и важното е да си вземат парите. Не знаят колко трудно беше да играеш за Левски. Ако ги попиташ кой е Гунди, няма да знаят. Но това е към ръководството. Бях на откриването на музея и видях как минаха да го разгледат. Трябва книгата, която е посветена за 100-годишнината на Левски, да се преведе на техните езици и да им я дадат, за да видят, че е имало големи имена. Бих ги попитал колко от тях ще победят Аякс и Барселона и дали ще имат възможност да играят срещу такива отбори. Според мен те дори не са чували, че сме ги били.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук