Новият в Левски – късен прогрес или твърде стар за подвизи?

В понеделник треньорът на Левски Николай Костов най-накрая получи ново попълнение. Клубът подписа с 26-годишния френски халф Хасими Фадига. Със сигурност името на играча е довело до сериозно повдигане на вежди сред феновете. Защото бърза справка в интернет показва, че за първи път в кариерата си Фадига ще играе елитен футбол. А до момента е имал само един професионален контракт – с третодивизионния френски Льо Ман… Как този играч ще помогне на Левски да постигне афишираната цел спечелване на титлата?

Фадига е роден на 19 април 1997 година в Бурж, има гвинейски корени. И до момента изглежда, че винаги изтегля късата клечка. Започва да тренира в школата на Шателеро. Заради високия си ръст е използван на върха на атаката. Той обаче притежава добра скорост, което му позволява да действа и като ляво крило. Именно с такава визитка отива да се пробва в по-добри школи, но в крайна сметка на 17 отново се завръща в родния си клуб. Вместо при юношите го взимат във втория отбор. Той изиграва няколко добри мача и тъкмо когато около името му започва да се говори,
клубът е закрит.

И така пътят е само един – към шеста дивизия. Отива в Монморийон, тъй като след разпада на Шателеро там се е преместил един от треньорите му. През сезон 2017/18 е във вихъра си. Тимът печели промоция за 4-а лига, а това му носи покана за проби от Лориен, който в този момент е във втора дивизия, но има шанс за елита. Възможността за изстрелване към висините е огромна. Хасими показва добри неща, затова и пробите му от едноседмични са удължени на близо месец. Треньорският щаб го одобрява, но крайното заключение на ръководството е… “Твърде стар”, а тогава е само на 21. Разочарованието е голямо. Получава 5 оферти – една от трета лига и 4 от четвърта, но предпочита да се завърне Монморийон. Следващата кампания не довежда стъпка напред, макар и да го отвежда в Авирон. С този тим той прави отличен поход за Купата на Франция – тръгва от предварителните кръгове и е спрян едва на 1/16-финалите от Нант. Хасими така и не бележи гол, но според местните медии именно той е най-добрият играч в състава по време на рейда. През следващата кампания следва отпадане на 1/8-финал от Лориен.

През лятото на 2020-а нискоразредният поход на играча продължава в Льо Пюи. През есента на 2021-а вкарва 6 гола в 14 мача. Той е един от водещите реализатори на четвърта лига и това му носи трансфер в професионален клуб – третодивизионния Льо Ман. Там е привлечен за ляво крило. И част от специалистите са изненадани, защото в състава вече има доста играчи на неговия пост. През пролетта на 2022-а е несменяем титуляр, но в 17 шампионатни двубоя така и не се разписва. Затова и през 2022/23
по-често е на скамейката – в 34 срещи (16 пъти е в стартовата единайсеторка) е точен три пъти. Но това не е достатъчно да му осигури нов договор. А предложения от други клубове липсват.

За негово щастие местният синдикат се грижи за футболисти, изпаднали в подобна ситуация. И прави отбор (б.а. – за 33-а поредна година) от безработни играчи, с който те да водят подготовка и да играят контроли, преди някой да ги забележи. Фадига получава предложение да се присъедини.

“Още когато бях част от Льо Ман, футболистите с изтичащи договори бяха посещавани от хора от отбора за безработни. Те ни обясняваха какво правят и ни дадоха възможност да се регистрираме”, разказва Фадига. Чуди се дали да приеме. За него сякаш е настъпил “адът”, но в крайна сметка взима под внимание факта, че 90% от безработните играчи от този специален тим в крайна сметка получават предложение за договор.

“По-лесно е човек да се готви с група, отколкото индивидуално. Така нямаш много време за мислене, а се съсредоточаваш върху тренировките. Не си казваш постоянно: “Ще ме вземе ли някой?”. Просто си вършиш работата както в професионален тим и получаваш възможност да бъдеш забелязан”, казва Хасими точно преди седмица. И подмята: “На какво се надявам? На четвърта лига? А защо не зад граница. Ще видим, имам няколко възможности”, казва той.

А след няколко дни и става първият от тима на безработните, намерил си нов отбор – Левски. И само от него зависи колко дълго ще играе елитен футбол.

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в Gerena.bg,
можете да направите дарение през PayPal

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук