Левски най-вероятно ще стартира без нито един един нов сезона. „Тепърва има време за трансфери”, обяви Николай Костов след последната контрола с АПОЕЛ, която трябваше да даде отговори на доста въпроси. Първият и най-важен от тях е – как ще изглеждат „сините” при Костов? Знаем добре, че няма да му бъде лесно. На „Герена” не останаха добри спомени от предишната му изява там. Освен това е ясно в чии обувки влиза той и колко неудобни са те за останалите.

Ясно е, че тимът има нужда от конкуренция на някои постове. Най-вече в атака, а трябва и да се компенсира липсата на основна фигура, каквато безспорно бе Филип Кръстев. На този етап обаче трябва да признаем и друго – липсата на трансферни новини май е добра новина. Това се вижда от последните две срещи, които изиграха „сините”. Срещу Марица, а след това и срещу АПОЕЛ, все по-ясно се виждат идеите на Николай Костов. И трябва да признаем, че на този етап той е улеснен, че работи с отбор, в който играчите си познават и кътните зъби. Така нещата някак стават малко по-лесно. Да, със сигурност Костов има доста забележки към играта на тима, както и от представянето на някои футболисти, но като цяло би трябвало да е доволен, че има солидна основа и не му се налага да гради нещата от нулата. „Искам достоен Левски във всеки мач”, обяви той. Същото, разбира се, го искаше и Мъри. Със сигурно две неща не набиват на очи в момента. „Сините” ще бъдат в атака, както искат техните фенове. А това от своя страна ще ги направи доста наивни. Особено, когато трябва да се защитават.

Тимът допусна голове и в трите си мача срещу родни клубове. Трябва да признаем, че това не е добър атестат. Да, Левски успя да вкара един или два повече, както обичат да казват във футболните среди — това е важното. Все пак това се случи в двубой с Пирин, който бе на две тренировки преди контролата на „Герена”. Тимът не успя да запази суха мрежа и срещу Етър, както и с Марица, който все пак е отбор от Втора лига. Двубоят с АПОЕЛ бе друга бира. „Сините” най-после успяха да не допуснат гол, но пък и те не вкаpaxa. Родният гранд владееше инициативата, но пък по-чистите положения бяха за кипърците, които удариха и греда. Прави впечатление обаче, че този път на „Герена” са особено старателни в опитите да ползват заучени положения при статичните положения пред вратата на съперника. Компонент, който им убягваше през миналото първенство, но пък на „Армията” бе превърнат в основно оръжие. Освен това се видя, че Рикардиньо може да бие дузпи, след като не получи такъв шанс през пролетта. И макар той да е водещата фигура в атаката, не може да не отчетем, че Левски завърши контролите без изявен голмайстор в тях. „Сините” отбелязаха 6 попадения (б.р. освен това имат на сметката си и един автогол), но нито един играч не успя се разпише два пъти. Хубавото на този фон е, че двама успяха да се отпушат. Става въпрос за Преслав Бачев, както и Джавад Ел Джемили. Първият се смята за един от най-големите таланти в школата, но не успя да хване ръка при Станимир Стоилов. Бачев има един проблем, който му пречи да е отдавна при мъжете, чуплив е. Така се превърна в страничен наблюдател на ерата „Мъри” 2. Роденият в Испания мароканец път бе последната покупка на Стоилов, който смяташе, че в него има доста хляб. И това започва да се вижда, но явно трябваше да мине време, за да се адаптира към
родната обстановка. Но да се върнем към Бачев. Със сигурност той ще продължи да бъде част от първия отбор, а там започна да се утвърждава и Кристиян Йовов. И то не само заради баща си, който е част от УС на „сините”. Напротив, крилото може скоро за разбие митовете, че синовете рядко надминават бащите си. Дейвид Михалев също показва, че няма намерение да се връща при връстниците си или във втория тим на Левски и се чувства добре в компанията на батковците. Ще бъде хубаво, ако младите получат повече време през този сезон. Стига, разбира се, да го заслужат. Пример затова може да им с Асен Митков. Още с появяването в първия отбор той загатна, че има потенциал. Сега обаче вече го разгръща с пълна сила. И най-вероятно ще бъде избор номер 1 на Костов да партньор в средата на терена до Андриан Краев. Нищо, че Асен Чандъров също има качества, както и опит. Играта на Митков обаче се доближава повече до тази, която явно се нрави на Николай Костов. Не е тайна за никого, че той е фен на Барселона. Дали обаче този стил е подходящ за нашето първенство – предстои да видим. А най-вече и как ще го усъвършенстват „сините”, защото все пак не сме Испания и футболистите чак в първия отбор се учат как да си подават и движат по терена.

Не е ясно и какво ще се случи, когато… започнат трансферите. Както в едната, така и в другата посока. Но това засега, както казахме, не е проблем за Костов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук