Не е изненадващо, че дори на днешния ден ПФК Левски не спира да се гаври и шмекерува със своите привърженици.

Оставям настрана, че „мажоритарният“ си слага надпис „Гунди“ на обувките и позира гордо с него, но го няма на панихидата, традиционно събитие за общността.

Но гордото съобщение за изплатените задължения към НАП е отврат.

Щеше да е лесно, ако се каже: на 1 март Левски има тези задължения. Към днешна дата има тези. От тях това е била главницата, това е лихвата.

Но е казано сложно, със заобиколки, смесени са текущи и стари задължения. С каква цел, ще попитате? Ами много просто. Може би няма да излезе сметката.

Текущите задължения би трябвало (вече липсва възможност за такава информация) са около 700к. Запорът, доколкото разбирам е около 800к (30% от всички плащания, горе-долу такъв е бюджетът). До платените 1.9 млн., както се разбира, остават 400к.

Само че! Има почти 600к от акции, анонсирани като отиващи за стари задължения. Има и още почти 300к от дарителска кампания със същата цел.

Наистина не се разбира от съобщението, но аз се питам. Използвани ли са пари от дарителската кампания или от акциите за ТЕКУЩИ задължения? Ако е така, не би било учудващо, но ще е поредната лъжа. Питам себе си, защото вече няма кого да питаш друг.

Може и някъде да бъркам, ама едва ли. Щеше да е ясно, ако имаше ясно съобщение.

Та така: кажи го така, че да се разбере сякаш голяма работа сме свършили, ама и да не се разбере, че почти нищо не е свършено. Защото и другото го има: ако нямаше запор от НАП (наричан гордо споразумение!), нямаше нищо да се погаси. Двете кампании са пълен провал, там се видя, че дори тези, които ги измислиха, не вярват в тях и участват повече от скромно.

Но съобщението е и лоша новина. Още по-тежко ще става, защото приходите ще намаляват. След 3 месеца ще липсват едни 900 к (акциите плюс даренията), ще има запор, но и текущи разходи (заплати, осигуровски, ДДС и т.н.). Тогава каква гимнастика ще има, не ми се мисли.

Всичко ще се отрази на първия отбор. Шимпанзиадата е забравила, ама уж щеше да има по-високи оферти и гръмки трансфери след гафа на Сираков зимата с Кордоба и Краев. Нищо няма да има. И цените са паднали, и времето си върви. Тръгват си талантите (както се прогнозира с Кръстев), сега лесно може да се очаква, че повечето прилични футболисти няма да удължат договорите и ще си тръгнат без пари след година или на безценица преди това. Ще бъде и поредния провален сезон, въпреки настояването на Боримиров, че ще се борим хем за първото място, хем за титлата. Цените на абонаментните карти и скандалите между фенове и ръководство, ще отблъснат много хора. Ако няма добри резултати и футбол, още повече. Пари няма да има, ще станат катаклизми и в първия отбор, ако се забавят плащания. Само с авансови вноски по спонсорския договор няма да се стигне доникъде, както и да стигнат доникъде. И в един момент Левски яко ще закъса. Спасение? Някакво чудо от Костов – да потекат пари от трансфери, евротурнири и хората изведнъж да се върнат на стадиона заради готиния футбол, както беше при Мъри. Трудно, много трудно, особено без подкрепа за треньора и инвестиции в отбора.

Но ще ви кажа и друго. Наказанието за глупостта е бедността. Заради това българите сме най-бедната държава в ЕС – все някакъв заговор виждаме вместо собствената си тъпота и неспособност да разберем света около нас. Наказанието за Левски е бедност и посредственост, защото години наред не можем да изметем душманите и некадърниците, включително и днес. Така че няма нищо ново или изненадващо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук