Бившият футболист на Левски Валери Божинов даде интервю за „синята“ медия на България, в което сподели своето мнение за провеждащия се лагер на „сините“ в Правец. Божинов сподели още, че в момента кара треньорски стаж в Левски.

Здравей, Валери! Разбрахме, че в момента си в „синия“ лагер и караш стаж в Левски. Би ли споделил малко повече, как се стигна дотам и значи ли това, че Валери Божинов вече се ориентира към треньорската професия?

– Здравейте! Да, така е. Наистина карам треньорски стаж в Левски и бих искал да благодаря за дадената ми от ръководството на Левски възможност. Искам да кажа „благодаря“ на г-н Сираков, Боримиров и Йовов затова, че ми дадоха тази възможност да съм близо до отбора и да мога да уча от г-н Костов, който несъмнено е един изключителен професионалист. Трябва да кажа, че думата „благодаря“ не струва нищо, но значи много. Затова още веднъж искам да благодаря на ръководството на любимия ми отбор за възможността да съм с Левски в Правец.

Казваш, че Николай Костов е професионалист. Можеш ли да споделиш нещо от това, на което ставаш свидетел в момента? С какво той е по-различен от другите треньори?

– Длъжен съм да кажа, че Николай Костов и неговият екип наистина правят изумителни неща. Трябва да споделя, че виждам неща, които не съм имал възможността да видя на друго място. На първо място трябва да отчета, че г-н Костов и неговият екип залагат много на иновативни методи. Двамата украинци в негови екип са изключителни специалисти и отлични анализатори. Треньорската професия в днешно време не е само това да привлечеш няколко играчи и да ги подредиш, а нещо много повече. Треньорът трябва на първо място да е много добър психолог и отличен анализатор. Нещата, които се правят в момента в лагера на Левски предизвикват настроение във футболистите и те идват усмихнати и в отлично настроение на тренировка. Подготовката е много сериозна и екипът на наставника на Левски работи отлично. Всички футболисти имат огромен респект към Костов, а това е от ключово значение за тима.

Смяташ ли, че Левски направи най-добрия избор с привличането на Николай Костов? Знаеш, че се тиражираха много имена на различни треньори и най-вече това на Саво Милошевич.

– Определено Левски направи най-добрия избор! Смятам, че г-н Костов е човек, който отговаря точно на очакванията за треньор на „сините“! Бих искал да се обърна към феновете и да кажа, че могат да бъдат спокойни за своите очаквания, защото те ще бъдат оправдани. Това е моята гледна точка. Държа отново да почертая, че в лагера на Левски към този момент се работи изключително професионално! Двамата помощници в щаба на Костов анализират всички процеси в тренировъчния процес и като цяло в подготовката на отбора. Прави се анализ и на потенциалните съперници на Левски в Лигата на конференциите.

Като спомена Лигата на конференциите, какво мислиш за евентуалните съперници на Левски? Преодолими ли са те и ще се справи ли Левски с тях? Имаш ли поглед върху някой от тях?

  • – Вижте, Левски не е в положение да подценява никого! Мисля, че тези отбори са преодолими, но Левски трябва да подходи с цялото уважение към съперника. Не трябва да има елемент на подценяване в нито една секунда, защото цената, която ще плати за това ще бъде много висока. Мисля, че и двата отбора не притежават класата на Левски, но трябва да се подходи много сериозно спрямо тези мачове, за да не се стига до същото положение, както беше миналата година с Хамрун. Който също не беше класен отбор и Левски задължително трябваше да преодолее, но видяхте какво се случи. Ако „сините“ бяха прескочили това препятствие, наречено „Хамрун, щяха да играят с „Партизан“ за влизане в групите, а там не се знаеше нищо. Сега футболистите трябва да бъдат далеч по-внимателни и всичко ще бъде наред. С оглед на това, което виждам сега и без да искам да разкривам в дейтали, как се води подготовката, трябва да кажа, че очаквам Левски да се справи безпроблемно, с който и да е от двата съперника.

Можем ли да очакваме скоро Валери Божинов да получи някакъв пост в Левски?

Най-лесно е човек каже, че може да скочи 3 метра, а той самия да знае, че не може да скочи повече от 1. Всичко с времето си. На този етап искам да се уча и спокойно мога да кажа, че сега има от кого да се уча и съм благодарен на ръководството, че имам възможността да погледна футбола от друга гледна точка, а именно треньорската. Защото трябва да е ясно, че много хора си казват, че след като един футболист е преминал през много отбори и различни треньори, той е готов и школован треньор. Това далеч не е така, уверявам ви! Човек се учи през целия си живот и трябва да сложи егото си встрани, когато става дума за работа. Когато искаш да си треньор, не трябва да казва „аз“, а „ние“. Трябва да имаш его, но то трябва да бъде сложено встрани от твоята работа. Аз съм се ориентирал вече и искам да се захвана с тази работа, но тепърва започвам да уча, а от Николай Костов определено има какво да науча. Поглеждайки футбола от треньорската скамейка, трябва да ви кажа, че нещата изглеждат коренно различни, отколкото когато си футболист. Моето виждане специално се завъртя на 360 градуса. Разликата е драстична.

Значи ли появата ти на треньорски стаж, че вече си приключил своята активна състезателна кариера?

– Ясно е само, че няма да мога да съчетавам и двете неща, колкото и да ми се иска. Треньорският стаж и като цяло треньорската професия е много ангажираща и трудно бих могъл да съчетавам и двете неща. На този етап бих могъл да кажа, че ще се отдам само на треньорството. Трябва да е ясно, че ако искаш да успееш, наистина трябва да бъдеш много отдаден на това, което правиш. Може би хората си мислят, че това е лесно, но не е така. Уверявам ви! Някои футболисти си мислят, че след като са тренирали дълго време футбол и си изкарат треньорски лиценз, са готови за този пост, но се лъжат. Лъжат се жестоко. Аз съм имал възможността да тренирам с много треньори и в различни отбори, но сега разбирам, че нищо не знам за треньорството. Пак казвам, че човек се учи през целия си живот.

Мисли ли Валери Божинов за бенефис и могат ли феновете на Левски да очакват той да бъде на „Герена“?

Бенефисът не ми е на дневен ред сега, но разбира се, че бих искал той да е на „Герена“. Стига да ми се даде тази възможност. Трябва да кажем, че има много големи футболисти по света, които направиха своя бенефис и след навършването на 50 години. Аз не бързам за това. Сигурен съм, че ще дойде времето му. Всичко по реда си.

На финала на нашия разговор, какво би искал да кажеш на феновете на Левски?

– Искам да им кажа много неща, но най-важното от тях е да продължават да подкрепят отбора, така както винаги са го правили. Знам за тежката ситуация в момента в клуба, но това не трябва да спира подкрепата. Призовавам за обединение, защото това е силата. Когато хората са обединени, дори и в държавата, тогава са най-силни. Така е и в Левски. Всички фенове на най-големия и най-обичания отбор в България, в това число и аз, трябва да сме обединени и да имаме обща цел. Целта е ясна – добруването на отбора на сърцето ни. Левски е вечен, именно заради своите фенове. Левски е любов, отдаденост и саможертва. Феновете на Левски направиха и невъзможното, за да го има този клуб. Сигурен съм, че ще продължат да го правят, защото така им диктува сърцето, а любовта на феновете никой не може да си я купи. Примери много.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук