Топузаков: Клишето, че няма лесен противник е вярно и отговаря на истината

Директорът на детско-юношеската школа на Левски и доскорошен треньор на първия отбор на „сините” – Елин Топузаков – сподели очакванията си за предстоящите срещи на тима в Лигата на конференциите. Той коментира и какви са бъдещите му планове за развитие на ДЮШ.

– Какви са очакванията ви за предстоящите срещи на Левски в Европа? Ще успеят ли „сините” да отстранят Хегелман или Шкупи?
– Силно се надявам да преодолеем, който и да е от двата отбора и Левски да продължи в следващата фаза на Лигата на конференциите.

– Мислите ли, че това ще бъде лесна задача? Доста хора се зарадваха, че тимът се размина с ПАОК и Фенербахче, но подобни отбори са коварни?
– Клишето, че няма лесен противник е вярно и отговаря на истината. В днешно време няма лесни съперници и мачове и Левски трябва да направи всичко възможно да изглежда добре и в двата мача и да продължим в следващият кръг на турнира.

– Ще стигне ли времето на футболистите да се подготвят за предстоящия сезон и тези мачове в Европа?
– Това са професионални футболисти и тяхната кариера бързо започва и бързо свършва. Трябва да са подготвени за това нещо и вече с новия треньорски щаб да работят добре и да бъдат готови за началото на сезона.

– Оставихте добър отбор, който постигна основната цел, а именно класиране в европейските клубни турнири. Сърдите ли се на ръководството, че не продължихте да водите Левски?
– Не! Първо това е провокативен въпрос. Аз оставих добър отбор, но и заварих такъв. Така беше през целия сезон. Да, можеше да бъдем и по-убедителни в резултатите, но важното беше да се изпълни целта и съм го казвал неколкократно. Това беше много важно за отбора. Трябваше да се класира за евротурнирите, защото е важно и от финансова гледна точка и заради феновете. Те заслужават Левски да участва в Европа и да гледат отново европейски мачове. На мнение съм, че Левски заслужаваше да се класира.

– Мислите ли, че отборът може да направи запомняща се кампания в Лигата на конференциите и да стигне до груповата фаза?
– Всичко е възможно да се случи! Много зависи от съперниците, с които отборът ще играе и от моментната форма. Това зависи и от спортния шанс, и от представянето на играчите. Това е една съвкупност от елементи, които трябва да се случат, за да има успехи и дано Левски да се класира в груповата фаза.

– Един от основните играчи си тръгва от тима – Филип Кръстев. Ще липсва ли на отбора?
– Най-вероятно ще липсва. Той имаше основна роля в отбора в продължение на година и половина. Нормално е да липсва и дано по-бързо да му се намери заместник.

– На мнение ли сте, че в момента в редиците на тима има достоен негов заместник?
– Според мен има хора в отбора, които притежават нужните качества да го заместят. Зависи от тях как ще се впишат в отбора и как ще се представят.

– Какво мислите за представянето на „сините” национали в срещите от евроквалификациите с Литва и Сърбия?
– Аз много се радвам за тях. Представянето им мога да го определя като положително, въпреки че резултатите не бяха такива за България. Всички те показаха, че имат място в националния отбор. Показаха го и с изявите си в Левски. Сигурен съм, че те могат още повече. Винаги има накъде да надгражда един футболист. Трябва и време. Винаги може и по-добре да се представят.

– Какво завари в школата на Левски?
– Тя работи, а сега ще направим лека реорганизация. Ще вкараме един правилник за цялата школа – за треньорите, всички набори от школата, а и в това число за родителите на децата. Ще обогатим стратегията за развитието на школата, за да бъдем още по-продуктивни и да изкарваме млади таланти. Това е основната ни цел. Имаме ясно начертан план, който ще се следва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук