Бившият футболист на Левски Воин Войнов даде интервю, в което коментира назначението на Николай Костов. Двамата са работили заедно в Кипър и славното крило на сините отлично познава настоящия треньор на столичани. Войнов сподели на какво държи новият наставник на Левски и прогнозира дали тимът има сили да се бори за титлата.

Г-н Войнов, Левски официално представи Николай Костов като новия треньор на отбора. Ще успее ли той да се справи при втория си опит на “Герена”?
– Очаквам в Левски да се случат хубави неща и да са само в положителна насока. Познавам много добре Николай Костов, тъй като сме работили заедно близо две години. Знам, че е много амбициозен и знаещ треньор. Доказа се във времето. Неслучайно толкова години работи в Украйна, Русия и Кипър. Да, нямаше гръмки постижения, но в първите две страни бе в предимно по-скромни отбори. Въпреки това се представи много добре. Вече се чух с него и му пожелах успех. Още при първия ни разговор усетих неговото огромно желание да се докаже в Левски и отборът да се представи на ниво през този сезон.

Колко по-различен ще е сегашният му период от този преди над десет години?
– Първия му период няма какво да го коментираме. Той самият го каза. Знае на кой отбор е треньор, познава взискателността на публиката и ще даде всичко от себе си, за да върви нагоре отборът. Дано Левски се представи много по-добре през новия сезон. Надявам се през лятото сините да привлекат 2-3 нови попълнения. Повече не са нужни, защото на “Герена” има качествен отбор. Но на тима са му необходими още няколко играчи, за да се вдигне конкуренцията. Добре знаем, че и най-големите отбори в света винаги привличат по 1-2 попълнения.

Къде виждате нужда от подсилване в тима?
– Мисля, че в средата на терена ще има необходимост от поне един човек. Задължително е това, тъй като Левски вече бе напуснат от Филип Кръстев, а се очаква и трансфер на Краев. Дано се случи продажбата на халфа, защото това ще е много добре за клуба. Има нужда от свежи средства. Ако се стигне до такова стечение на обстоятелствата, на Николай Костов ще му трябват нови двама. Според мен е нужно да се вземе и нападател. Дори и Барселона постоянно търсят такива играчи, въпреки че разполагат с Роберт Левандовски.

Какво ви направи впечатление от съвместната ви работа с Николай Костов навремето?
– Няма да забравя, че първите си крачки като треньор Ники ги направи още когато бе действащ футболист. Бяхме заедно в Кипър и ръководството на Анортозис му предложи да води старшата възраст на клуба. Тогава веднага се съгласи, без да иска допълнителни финансови добавки към заплатата. Смея да твърдя, че отборът, който тренира около половин година, се преобрази и се представи много добре. В Анортозис той се контузи и трябваше да бъде преотстъпен една година, докато се възстанови и отиде в Онисилос. Там работихме заедно. Много съм доволен от това, което после направи в кариерата си. Всички знаем на какви силни отбори в Кипър бе треньор Костов. През последните години го позагубихме, защото в България не са толкова популярни украинското, руското и казахстанското първенство, но той работи с успех там.

На какво държи Николай Костов в работата си?
– Още от първия мач на Левски ще се убедим колко държи на дисциплината. Сигурен съм в това. Много държи на това. От разговорите, които имах се него, разбрах, че следи изкъсо и новостите във футбола. Не стои на едно място, а се усъвършенства постоянно. Ако не правиш това, просто оставаш назад в развитието си. Той го прави с голямо удоволствие и съм сигурен, че ще се види това нещо в Левски.

Как оценявате жребия на Левски в евротурнирите?
– Мисля, че не трябва много да го коментираме и оценяваме, защото миналата година видяхме какво се случи. Левски отстрани без проблеми много добрия отбор на ПАОК, а след това сините отпаднаха от тим, който изобщо не го брояха, става въпрос за Хамрун. Затова за мен няма слаби противници в евротурнирите. Трябва към предстоящия съперник да се погледне професионално и отговорно. Смятам, че жребият е добър, но всичко си зависи от Левски.

Има ли сили Левски да се бори за титлата през следващата година, както бе обявено от изпълнителния директор Даниел Боримиров?
– Ще бъде трудно. Видяхме в изминалия сезон, че ЦСКА сам си е виновен, че не стана шампион. Смятам, че сега ще искат да вдигнат нивото си и ще привлекат нови футболисти. Както постоянно се повтаря, в ЦСКА и Левски винаги се говори за първото място. Второто е провал. Лудогорец няма какво да му правя реклама. Това е стабилен отбор, който разполага с отлично финансиране. Ще бъде трудно на Левски да се пребори за титлата, но защо да не се опита да го направи. Шампион се става, когато победиш слабите отбори. Не си ли вземеш точките от тези тимове, няма как да стане. Това го казват много по-големи специалисти от мен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук