Заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, който е и голям фен на Левски, сподели очакванията си за предстоящите срещи на „сините” до края на сезона. Той изрази и мнението си върху това от какъв профил треньор трябва да бъде воден тимът.

Какви са очакванията Ви за предстоящите две срещи на Левски с Лудогорец в Разград и с ЦСКА на „Васил Левски”? Може ли „сините” да решат кой ще е шампион на България?
– Не е невъзможно да се случи това. Този Лудогорец не е онзи отпреди няколко години, когато в състава си имаше имена като Марселиньо, Вандерсон и т.н. Мисля, че реално погледнато Левски изигра солидни мачове през този сезон. Бяхме равностойни на водещите тимове. Отборът не беше надигран в нито една среща. Колкото до ЦСКА, не знам как са първи. Играта им не блести с нищо особено. Измъкват много мачове с огромен късмет. Реално „сините” могат да спечелят и двата мача, макар че ми звучи нереалистично да вземем шест точки от тези два мача, но защо не. Мисля, че може да не загубим и двата мача. Това е по-вероятно да се случи. Един равен и една победа съответно в първата и втората среща ще е по-добрият вариант.

– Мислите ли, че отборът ще успее да покаже онова лице срещу Лудогорец, което показа в мачовете за първенството, Купата и Суперкупата на страната през този сезон?
– Левски има изграден облик. Изключително стабилна защита, въпреки отсъствието на ключов играч в лицето на Хосе Кордоба. Ван дер Каап го замества много успешно, въпреки че играе с десен крак, а не с ляв и е централен защитник. Много е добра вътрешната част на халфовата линия, където играят Филип Кръстев и Андриан Краев. Имам по-големи очаквания към Уелтън, Роналдо и Рикардиньо, както и към Ивелин Попов. Според мен там изпитваме затруднения. Създаваме положения, но трудно успяваме да ги реализираме. Уелтън все пак от тримата бразилци е от най-дълго време в тима и се е напаснал със стила на игра. Рикардиньо и Poналдо има още какво да покажат. Въпреки че Рикардиньо вкарва често голове, съм на мнение, че Билал Бapи е по-полезен играч от него. Мароканецът много помага в защита и пресира противника. Техничен е и не се притеснява да държи топката. След излизането от игра на Бари заради контузия, дойде и онази неприятна серия от 11 мача без победа. Рикардиньо е консуматор и не е толкова полезен в пресирането на противника, когато се опитва да изнесе топката. Хубаво е, че успява да вкарва често и доста попадения, но въпреки това симпатизирам повече на Бари. Към Рикардиньо, Роналдо и Полов имам все още резерви. Попето игра по-добре в началото, а сега вероятно физически не е в оптимална кондиция. Неговата класа се вижда с просто око. Дано, когато Бари се върне, да се вдигне конкуренцията. Ако няма продажби, с Марин Петков, Илиян Стефанов и Бари ще има конкуренция в предни позиции и възможности за ротации.

– Кой мислите, че ще стане шампион на България през този сезон?
– За съжаление това няма да е Левски. Мисля, че от двата тима, които имат шанс, по-класни са Лудогорец. Надявам се в обозримото бъдеще тази хегемония на разградчани да прекъсне. Не е от полза за българския футбол един отбор да е шампион на страната повече от 10 години последователно. Надявам се още догодина Левски да успее да спре тази доминация. Това естествено може да се случи, ако се запази основата на отбора и ако се стигне до продажба на играчи на тяхно място да се вземат качествени или още по-добри играчи.

– Какви са шансовете Елин Тонузаков да остане начело на „сините” и подобен ход правилен ли ще бъде, защото се спрягат много имена за нов наставник?
– От всички сръбски треньори, които са идвали в Левски, съм впечатлен само от Славолюб Муслин. Той беше треньор на много високо ниво. Саво Милошевич беше много добър играч, но към треньорските му качества имам определени резерви. Ако дойде, дано да ме опровергае. Аз съм националист и предпочитам Левски да бъде воден от български треньор и да преобладават българските играчи в състава.

– Какъв профил трябва да бъде треньорът на Левски? По-млад или по-опитен?
– Виждали сме много треньори, които са били начело на Левски. Първият, който винаги ще помня, беше Васил Методиев – Шпайдела. Той пое Левски, а възрастта на тима беше около 22 или 23 години. Той направи един от най-впечатляващите отбори в историята на клуба. Другият специалист, който остави голяма следа, беше Георги Василев – Гочето. Той беше консервативен и залагаше на прагматичен футбол. Третият треньор, който остави голяма следа, беше Станимир Стоилов, който пое Левски съвсем млад. Въпреки краха му с Беверен, му се гласува доверие и това доверие се оправда. Той направи изключително солиден отбор със собствен стил. Предпочитам Левски да бъде воден от българин, който е играл и познава тима отвътре и залага на играчи, които са българи и левскари по дух. Познавам Мъри Стоилов, но имам леки резерви към това, което направи. Много ми харесваше футболът, който играеше отбора под негово ръководство. Налагане на собствен стил и контрол върху топката. Решението, което взе на вратата да бъде страж, който е от школата на Левски и да носи капитанската лента, беше много правилно и показа левскарски дух. В крайна сметка в момента е много интересно, че две от линиите са изцяло изградени от българи. Това са вратарят и халфовата линия. Защитата е изградена от солидна чуждестранни играчи, както и отпред играят трима бразилци. Спадът в играта на Левски според мен дойде и след трансфера на Георги Миланов. Той е фундаментален играч. Може би беше най-добрият футболист на тима.

– Мислите ли, че „сините” ще бъдат трети в класирането?
– Ако успеем да победим и в двете срещи, това ще се случи по всяка вероятност. Но дори и да не се получи така, на баража трябва да има 15 000 души, които да покажат, че Левски е жив, независимо от всички несгоди, които се случват и отборът да ги зарадва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук