Левски разкри нов детайл от специалната графика, посветена на 80-годишнината от рождението на Георги Аспарухов. Ето какво написаха “сините” на страницата си във Фейсбук:

На 29 декември 1965 година България побеждава с 2:1 Белгия в решителен двубой, който праща „лъвовете“ ни на Световното първенство в Англия няколко месеца по-късно. Битката на Стадио „Комунале“ във Флоренция е един от върховете в историята на българския футбол и безспорно един от най-незабравимите мигове на Георги Аспарухов с националната фланелка.

Вдъхновен от родното място на Данте Алигиери, точно Гунди превръща в „Ад“ живота на „червените дяволи“. Легендарната деветка реализира и двата гола, при това в рамките на 120 секунди (20‘, 21‘). Броени минути по-късно само малшансът и гредата лишават Аспарухов от възможността да оформи своя хеттрик след прекрасно изпълнение с глава.

В памет на великия двубой край река Арно е и поставената в центъра на графиката хералдическа лилия – символът на Флоренция, люлката на Ренесанса, градът на Медичите, който в един късен декемврийски следобед преди близо 60 години бе покорен от група смели и вдъхновени българи, начело с любимия Георги Аспарухов!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук