Левски даде старт на инициативите по случай 80-ата годишнина от рождението на клубната емблема Георги Аспарухов – Гунди. Ето какво написаха от столичния гранд:

Скъпи Левскари,

Броени дни ни делят от 4 май – датата, на която ще отбележим един 80-годишен юбилей. Този на великия, неповторим, непрежалим, незабравим, недостижим Георги Аспарухов.

За да почетем паметта на великия голмайстор и годишнината от рождението му, сме подготвили специална графика, която ще съпътства всички инициативи, свързани с честването ѝ.

В нея по деликатен и леко загадъчен начин са представени най-значимите мигове в кариерата на Гунди. От днес до следващия четвъртък всеки ден ще разкриваме един по един новите детайли. Първият от тях e „сърцето“ на графиката – гордият лик на Георги Аспарухов, положен върху венец с надписа „Heróis Não Morrem”.

На 30 юни 1971 г. Георги Аспарухов загива в тежка автомобилна катастрофа. Научил за трагичната кончина на Гунди, неговият велик съвременник и уважаван противник – легендарният португалец Еузебио, изпраща съболезнователен адрес, придружен с изкусно изработен дървен венец. На него, в долната част, е изписан текстът “Heróis Não Morrem” („Героите не умират“).

За съжаление, поради комунистическия режим в България тогава, венецът така и не стига до семейството на Аспарухов и дълги години то не знае за огромния жест от страна на „Черната пантера“ в знак на уважение към символа на „Левски“.

Едва през 2019 г., близо 50 години след смъртта на непрежалимия Гунди, съпругата му Лита успява за първи път да се докосне до венеца, изпратен в памет на любимия ѝ.
Днес венецът е намерил гордо своето място в клубната експозиция на стадион „Георги Аспарухов“! Всеки, който има желание, може да се докосне до тази невероятна частица от историята, събрала в себе си едновременно величие, драма и красота…

80 години Георги Аспарухов!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук