Дългогодишният кмет на столицата и бивш служебен премиер на България Стефан Софиянски коментира случващото се в Левски. Политикът сподели мнението си за изминалото дерби с ЦСКА-София и напускането на Станимир Стоилов преди мача с червените. Той говори още за управленската криза на „Герена“ и може ли да се появи нов сериозен инвеститор, който ще поиска мажоритарния пакет акции на клуба.

Г-н Софиянски, Левски пропусна да победи ЦСКА за втори път през сезона. Как ви се видя дербито?

Левски беше по-добрият отбор и едва ли някой ще спори по този въпрос. Това ме радва, защото бях много притеснен след напускането на Станимир Стоилов дали играчите ще играят така, както се представяха под негово ръководство. Слава Богу направиха добър мач и не се сбъднаха притесненията ми. Очевидно е, че на двата отбора им липсва завършващата фаза в играта. Не помня дали се стигна до чисти положения пред вратите. Особено Левски градеше атаките си до центъра и след това изчезваше всичко. Върху това трябва да се работи. За този мач, а и за нашето първенство мога да кажа, че много ме подразни като запалянко титулярният състав на ЦСКА – без нито един български футболист. Не може така! Какъв Централен спортен клуб на армията си? Кой от тези играчи е бил войник? В Левски поне имаше четирима, а след това като смени влязоха още двама българи. Но и сините трябва да си сменят политиката. Необходимо е да се работи повече с родни футболисти. Дори от икономическа гледна точка е много важно. Затваряй парите в държавата, плащай на българи. Не съм против чужденците, но трябва да има промяна. Знам правилата, които са наложени от ЕС, и че е трудно. Но е необходимо да се измисли нещо, ако бях аз, щях да съм го направил вече.

Изненада ли ви напускането на Станимир Стоилов?

Напрежението се беше натрупало при него и то рано или късно щеше да избухне. Хубавото е, че Елин Топузаков е левскар и нямаше толкова катаклизми покрай новия треньор. Това за обичта към клуба се отнася и за останалите – Наско Сираков, Мъри Стоилов, Ивков. С Иво сме лични и добри приятели. За мен са необясними тези конфликти, които се получиха. Не се опитвам да навлизам в дълбочина за причината, но ми е неприятно. Ако мога леко да се пошегувам – това е отражение на случващото се в обществения живот и политиката. Днес ще имаме правителство, утре – не. Едните сърдити на другите и обратното. Да се стегнат левскарите, да се съберат заедно и да не се правят на политици.

Може ли да се намери точната рецепта за това и клубът да се измъкне от тежката ситуация?

Всичките, които споменах, ги познавам. За всеки един от тях поотделно имам много добри впечатления. Знам, че всички са тежки левскари като мен, но аз съм малко по-тежък, защото съм по-голям на години и от по-рано съм фен на отбора (смее се). Казах, че всички ги познавам, и нарочно не питам за причините, защото ми е болно. Иска ми се другите да им вдъхнем настроение и отново да се съберат, за да работят за благото на Левски.

Вярвате ли, че ще се намери нов инвеститор като „Юнайтед Груп“, който да поиска мажоритарния пакет акции на клуба?

Нов инвеститор може да се намери, но ако има единство в клуба. Никой няма да се отзове в това разкъсано състояние. Левски трябва да спечели и квота за европейските турнири. Миналата година малко се изненадах, когато Наско Сираков каза, че не е толкова важно сините да участват в тях. Иска ми се Левски да участва в евротурнирите, да направи сериозни мачове, както с ПАОК миналата година, дай Боже, да се влезе в групите и тогава може да се намери по-сериозен инвеститор. Ще отворя една скоба и ще дам пример. В годините, преди да започне кризата в Украйна, „Газпром“ се интересуваше от Левски. Питал съм тогава дали мога да помогна по този въпрос. Няма да коментирам с подробности. Но фактът, че такава компания, която по това време беше спонсор на Шалке, е проявила и най-малкия интерес, означава, че Левски има стойност. Но за да има такава, трябва да я покаже днес и да играе в Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук