Ледът, по който стъпва Левски изведнъж стана много тънък, защото откакто си тръгна Станимир Стоилов, класирането приковава погледите и изведнъж феновете се сетиха, че синити изобщо не са си гарантирали място в евротурнирите. Отзад с по една точка разлика са съответно Локо Пловдив и Черно море, а още в този кръг може има разместване.

Никак не му е лесно сега на Наско Сираков, защото при неуспех срещу ЦСКА в понеделник, дори и частичен, неминуемо ще настъпи спад, който като едното нищо може да нарастне и в срив. Първо, доскорошният пазител на акциите, а от онзи ден определил се и като мажоритарен собственик, ще трябва да доказва, че няма сестра.

Отношенията му с Гриша Ганчев на служебно ниво нямат нужда от детайлно припомняне, но все пак – офертата на собственика на ЦСКА към Сираков да стане спортен директор на „Армията“, което досега не е отричано от нито един от двамата. Неуспех на Левски в дербито ще налее масло в огъня на тези, които смятат, че тези отношения никога не са прекъсвали. Помним как миналия сезон когата Левски би ЦСКА два пъти и червените организирани фенове скочиха на Ганчев, че е дал единия мач, той им отговори в неговия си стил – как с голите си задни части Сираков може да купи мач. Сега Наско се пече на същия огън – сините организирани фенове са срещу него и ако Левски не спечели дербито, ще кажат обратното на това, което сподели Ганчев. А то вече е на лично ниво – че един вид човек с голи задни части или казано по-деликатно със скъсан джоб, винаги е готов да помогне на стария си приятел и доскорошен кредитор. Да, Сираков каза, че си е върнал личния заем с лихвите на лихвите, но следите остават.

Когато Наско Сираков не е в Левски, той работи против Левски. Сещате се на кого са тези думи, нали? Георги Иванов – Гонзо в ролята си на спортен директор на сините съзря топла връзка между Сираков и Гриша Ганчев, тогава собственик на Литекс. Архивите са живи, макар и сега от дистанцията на времето героите да си спомнят с лека насмешка какви са ги говорили тогава, а и какви са ги вършили.

Има и още нещо – Сираков няма как да заличи присъствието си в ръководния орган на БФС – Изпълнителния комитет, по времето когато футболната централа реши да даде място на новосформирания ЦСКА (преименуван Литекс) в Първа лига не по спортно право, а по заповед от някъде си. Тогава Наско също бе грабнат от феновете на сините, че меко казано не е попречил на червените да бъдат вкарани в елитната група през задния вход.

Сега от стратегическа гледна точка би трябвало Левски и ЦСКА да отворят общ фронт срещу Лудогорец с цел веднъж да се прекъсне хегемонията на клуба от Разград. А от североизток, при евентуална победа за червените в понеделник, вероятно вече са готови с някакви обяснения за това как вече нищо не е същото, щом сини са в колаборация с червени. И дори ще се тупат в гърдите, че са причина за чудото невиждано в българския футбол – Левски да даде на ЦСКА, за да се развенчае Лудогорец.

Всичко това разбира се са евентуалности. Те обаче няма как да бъдат парирани. От така наречения лагер на Стоилов могат винаги да добавят сол в раната, че самият той е усетил какво трябва да стане на вечното дерби и затова си е тръгнал в навечерието на дербито. Сираковата страна ще контрира, че Мъри нарочно е дезертирал, за да направи той услуга на Гриша Ганчев и това вече бе пуснато от познатите тролове, пинчери от Канада и други близки до мажоритарния собственик. Могат да бъдат изплетени още и още комбинации и стъкмистики, защото наистина това издание на вечното дерби изобщо няма да е като другите.

Автор: Желю Станков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук