Наско Сираков: Трябва да направим Левски атрактивен за инвеститорите (ВИДЕО)

Мажоритарният собственик Наско Сираков даде пресконференция във връзка въпросите за вдигане капитала на „ПФК Левски“, привличане на акционери и дарителската кампания за намаляване задълженията към НАП.

„Във вторник ще имаме пресконференция със Станимир Стоилов и с Петър Ганев, член на Надзорния съвет, по всички въпроси, които ви вълнуват, и най-вече по желанието на г-н Стоилов да се изнесат някои данни за натрупани финансови проблеми през последните години. Доскоро бяхме на гребена на вълната и очаквахме подписването на договор със стратегически инвеститор, който беше на финалната права. Няма какво повече да кажа от това, което каза г-н Шолак, а и не знам повече“, започна Сираков.

„Лошото за „Левски“ е, че не се случи. Това ни накара да осмислим много неща и да си дадем сметка, че трябва да станем значително по-атрактивни като клуб, за да се появят нови хора, които да инветират в клуба. Какво беше преди година и половина? „Левски“ беше на абсолютното дъно. В изключително много по-тежко и лошо финансово състояние от това, което е сега. Преди година и половина се появиха една след друга две светлинки в тунела – първата беше нашият генерален спонсор PalmsBet, а другата беше Станимир Стоилов. Това даде изключително силен импулс на „Левски“ като клуб. Изкючителен импулс за привържениците, които направиха безпрецедентни неща за клуба. Ние им сваляме шапка за това. Ние със Станимир Стоилов се разбираме с една дума, във вторник ще го разберете още по-добре.“

„За да изчиства „Левски“ това, което наследихме, това може да се случва само с правилно бизнес-корпоративно управление. Убеден съм, че сам човек не може да свърши цялата работа. Аз ще имам решаващата и последна дума, но разчитам изключително много на всички наши партньори. „Левски“ в момента е в много по-добро състояние от спортно-техническа гледна точка“, продължи Сираков.

„Въпреки че чувам бомбастични суми, че съм отказал от 6 милиона и нагоре за наши футболисти. Това е лъжа. Такива суми не са идвали за наш играч в клуба. Истината е, че цената на нашите футболисти благодарение най-вече на работата на Станимир Стоилов и екипът му се вдигна тройно и четворно. Това е най-големият капитал на всеки един клуб и най-конвертируемият. Ние сме щастливи, че има интерес към наши футболисти. Няма да продам нито един футболист, ако аз и Мъри не смятаме, че тази сума е нормална за него. Всеки един трансфер е обсъждан между мен и Мъри. Решението съм го взимал аз, но със съгласието на Мъри“, заяви той.

„Най-големият проблем, който ни остана е НАП. През тези две години и половина се изплатиха ужасяващо много пари, задлъжнели към бивши треньори, футболисти, контрагенти, фирми. За сметка на тези пари най-потърпевшата институция беше НАП. Аз го споделих и с тях. Факт е, че те останаха на опашката, но ако ние не се бяхме разплатили с тези хора и институции, „Левски“ нямаше да има лиценз. Сега приоритет номер 1 на клуба е изчистване на задълженията към държавата. Това беше първата дарителска сметка, която аз отварям откакто съм тук. Отново искам да изкажа своята благодарност към нашите привърженици. За около 10-12 дни са събрани 188 хиляди лева. Като втора стъпка взехме решение да имитираме 10% от акциите“, каза още Наско Сираков.

„Има интерес и от физически лица, притежатели на акции до момента, и от юридически. Да не хвърлям фойерверки, но се надявам тази кампания наистина да е успешна. Каквито и пари да се съберат, с колкото и да се вдигне капитала, всички пари ще отидат към НАП и това е още един начин за мотивация на нашите привърженици да си вземат акции.“

„Ще направим всичко възможно отборът да не пострада спортно-технически. Надявам се до две-три години да нямаме никакви задължения към държавата. Убеден съм, че ще успеем. Мисля, че може да ги изчистим по-бързо. Имаме и следващи стъпки и то скорошни, в рамките на този месец. Когато бъдем готови, ще бъдете информирани надлежно. Всяка една стъпка се прави с насоченост към държавата, да изчистим задълженията ни към държавата. Ние задължително трябва да изчистим нашата бизнес репутация като клуб, защото тя беше смазвана повече от 12 години. Чувствам невероятна подкрепа от феновете. За мен това е още по-задължаващо, за да работим по възможно най-добрия начин, за да излезем от тази ситуация“

Членът на Надзорния съвет Венцислав Димитров също сподели мисли по актуалната ситуация в клуба за вдигането на капитала.

„Задълженията към НАП са сериозни. Г-н Ивков преди две седмици каза колко са. „Левски“ като всеки данъкоплатец трябва да си плаща данъците. Оказа се, че няма стратегически инвеститори. Трябва план тези дългове към НАП да бъдат изчистени. Първата стъпка я направихме всъщност. Преди около 20 дни имахме няколко срещи с НАП. Те предложиха няколко варианта. 30% от приходите на „Левски“ отиват за покриване на дълга към НАП. За мен това е най-мекото и най-доброто споразумение към дадения момент“, започна Димитров.

„Има законови ограничения, които трябва да се спазват, както от „Левски“, така и от НАП. Клубът имаше споразумение с НАП да плаща една сума, но това споразумение изтече. За да се сключи ново такова споразумение, трябва да се направи пълна финансова ревизия от НАП. Това е нещо, което изисква време. Една такава ревизия ще продължи 5-6 месеца. Зависи от НАП и накрая сядаме и говорим, договаряме колко пари трябва да се плащат всеки месец. Новото споразумение трябва да се плаща редовно“, продължи членът на НС

„Приоритет на плащанията трябва да станат плащанията към НАП. Ние трябва да продължим да си плащаме текущите задължения. Заради това трябва да предприемем някакви стъпки и една от тези стъпки е увеличение на капитала, друга стъпка е дарителската кампания. Дългът към НАП извън другите законови опции трябва да се намалява, да стане по-малък и да се управлява“, допълни той.

„Имаше огромно количество задължения към други лица. Сумите, които са изплатени за този период от година и половина са над 3 милиона лева, могат да достигат и до 4 милиона. Това са задължения, които няма как да не платим. Ако не ги платим, оставаме без лиценз и приключваме с целия филм. Голяма част от приходите отиваха за погасяване на подобен род задължения. Сега вече няма. Мисля, че има само едно за дребна сума, която мисля, че този месец ще бъде платена. Изпълнителното ръководство трябва да се старае да не допуска такива нови задължения. И идва ред на НАП. Останаха накрая, но и там ще трябва да се справим.“

„НАП защитава интереса на държавата. Интересът на държавата е да си събере парите. Когато вече се вижда, че се плащат редовно текущите задължения към НАП, те нямат интерес да не постигнем такова споразумение“, категоричен бе Димитров.

„При същите приходи и то увеличени приходи заради чудесната работа на г-н Стоилов и нашите фенове, няма да проблем да се отделят парите за НАП, след като ги няма задълженията, които могат да си струват лиценза“, завърши Венцислав Димитров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук