Кандидат-купувачът на Левски Драган Шолак сподели своята версия за пропадането на сделката за закупуването на клуба от неговата компания Sport Republic. Бизнесменът заяви пред колегите от „Капитал“, че причината за пропадането на преговорите е в „огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции“.

– Какво ви накара да се интересувате от Левски?
– След придобиването на Саутхамптън в края на 2021 година разработих стратегия за глобална платформа от множество футболни клубове. Разгледахме много възможности за придобиване на европейски футболни клубове, като част от тази стратегия, сред които и възможността за придобиването на ФК Левски.

– След дългите преговори какви бяха причините Sport Republic да се откаже от сделката?
– Мога да ви уверя, че положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме успешно дълговете на ФК Левски и да разработим стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба, както желаят многобройните привърженици и фенове на отбора в България. Вложихме много финансови средства за привличане на експерти, изготвяне на анализ и намиране на решение, с което да постигнем това. Но за съжаление не успяхме, заради огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции. Опитахме се да намерим правилното решение от правна гледна точка, но установихме, че такова решение не може да се намери. Невъзможно е да се инвестира в клуба при такива условия.

Предполагам, че изпълнителният директор на ФК Левски е направил това, което трябва, но ФК Левски, в настоящата ситуация, не би бил инвестиционна цел за нито един сериозен международен инвеститор. И не мога да приема обвинението на изпълнителния директор на ФК Левски, че не сме подходили достатъчно сериозно към сделката. Подходихме към тази сделка с цялото необходимо внимание и професионализъм, положихме много усилия, включително да подкрепим финансово клуба. Нещо повече, компании, част от United Group, са подкрепяли и продължават да подкрепят ФК Левски дори и в момента. Един пример дори беше цитиран от изпълнителния директор на ФК Левски.
– Каква е вашата визия за развитието на Левски?
– Според мен развитието на ФК Левски трябва да следва естествената стратегия за развитие на всеки един европейски гранд. Тя трябва да бъде на базата на създаване на силна детско-юношеска школа, която да осигурява бъдещите таланти, да носи устойчивост в модела на клуба и да служи като силна връзка с местната общност и феновете в цялата страна. Да има международна обмяна на таланти в мрежа от клубове по модела на Sport Republic. Следващата стратегическа посока би била създаването на силна мрежа от големи спонсори, която да подсигури бъдещото развитие. Разбира се, най-важна е връзката с феновете, те са истинската причина за съществуването на клубовете. Нова комуникационна стратегия, нови подходи и по-голяма ангажираност на общността са някои от основните начини за гарантиране на бъдещето на всеки един клуб.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук