Техническият директор на БФС – Георги Иванов, даде специално интервю за предаването „Домът на футбола“ по Диема спорт, в което коментира всички актуални теми около българския футбол. Бившият футболист разкри за работа в детско-юношеския футбол, целите и работа на мъжкия национален отбор, ситуацията в бившия му отбор Левски, както и битката за титлата между Лудогорец и ЦСКА-София.

„Свършихме много работа и най-вече за детско-юношеския футбол на направихме много стъпки напред, които са в правилна посока, които ще доведат до резултат. За съжаление във футбола не става от днес за днес, трябва някакъв период, в който трябва да видим как ще се развият тези юноши, за да видим дали правилно работим. Но смятам, че човек, когато работи последователно и правилно, резултатите идват. Смятам, че след 3-4-5 годни ще имаме добри футболисти за националния отбор“.

„Видяхме, че с идването на новия селекционер Младен Кръстаич намериха се млади футболисти. Имаме вече едно ядро от 15-16 човека, които са на около 20-21-22 години, които някой треньор трябваше да ги види. Защото в България, без да казвам страхливи, но повечето български треньори искат да работят с утвърдени футболисти около 30 години. Но в крайна сметка ние виждаме, че в световен мащаб и възрастта пада. Лесно може да си го обясним със сгъстения брой мачове, с динамиката на самия футбол, който се промени. Вече футболисти над определена възраст не могат да издържат на подобни натоварвания, този сгъстен цикъл мачове. Затова вече навсякъде се търсят млади футболисти, които да имат потенциал, динамиката в играта, техническите възможности, четеното на самата на игра. Това всичко идва от обучение, те не се раждат на 20 години да почнат да играят футбол. Това е от най-малка възраст, всяка година и стъпка по стъпка тези футболисти трябва да добавят качество, за да можем ние като треньори и директори, за да сме доволни от работата. Ако говорим за моментното състояние на българския футбол, всички, които се занимаваме в последните 15-20 години, имаме вина за това състояние“.

„Аз съм оптимист. Групата по никакъв начин не е лесна. Не смятаме, че Сърбия, Унгария и Черна гора са слаби отбори, но е приемлива. Големите отбори Франция, Испания, Германия сме ги избегнали и имаме своите шансове. Целта е класиране на Европейско първенство. Изобщо не си говорим да играем квалификациите да обиграваме отбора. Аз го казах, че очакваме до една-две години истинските качества на този отбор. Споменах, че това са футболисти на по 20-21-22 години и след две години ще имат много повече мачове в клубните си отбори и ще са натрупали мачове и в националния отбор. Най-силното развитие на националния отбор ще го видим след две години“.

„Стана модерно да си изказваш мнението във Facebook. Виждаме го даже от колеги, които са кандидати за президент. Футболният съюз помага на всички клубове, но ние създаваме правила, а всичко, което се прави и се извършва, е от президентите на самите клубове. Опитваме се да бъдем в полза на президентите и на клубовете, които изграждат играчите. За тази една година смятам, че всеки един клуб, който е имал проблеми и се е обърнал към нас за помощ, му се е помогнало, така както може по рамките на закона. Не казвам, че сме социален дом и помагаме на всеки, който има нужда. Но чисто футболно БФС помага на всички клубове да се развива по правилния начин. А как си развиват техните академия, се обърнете към президентите. Много говорим за неуспехите на националния отбор. Клубовете имат вина за това нещо, което се случва. Футболният съюз е само приемник на тези футболисти, които играят в българското първенство и ги използваме за четири-пет дена. Ще се върна към мачовете с Грузия и Македония. Там видях наистина катастрофални неща в български играчи. Специално за този лагер, за тези мачове имам голям упрек към клубните треньори, от които имахме състезатели. Изключително неподготвени и не в състояние да помогнат на националния отбор. Прекалено много чужденци играят в първенството. В националния отбор нямаме позиции, които да покрием. Стоперите, които играят в добрите отбори на България, са чужденци. Нямаме нападател, който да играе, всички са чужденци. Изпитваме трудност в селектирането на играчите. Хубавото е, че има много млади футболисти, които излязоха в чужбина и в крайна сметка голямото ядро е от такива футболисти“.

„Аз съм от Левски, защото съм играл там дълги години и обичам куба, а не заради ръководството. Не съм им обиден, това си я тяхно мнение. Мен ме интересува отборът, гледам като фен. На позицията, която съм в момента, трябва съм безпристрастен. Учудваща беше тази декларация от Левски към мен, но аз не мога се сърдя на някого, който изразява мнение. Те имат много по-сериозни проблеми и не е нужно аз да коментирам и да хвърлям още повече кал върху тях. Между мен и феновете винаги е имало близка връзка. Аз не се изненадвам от тяхната подкрепа, но благодаря на хората за подкрепата“.

„В момента това, което се случва в Левски, е от последните действия на ръководството. Пътуванията в Дубай и подобни неща. Това кара самият клуб да бъде под напрежение. Но смятам, че самите ръководители вкараха тона напрежение в отбора. Целта на Левски е да излезе от тази криза, да мотивира играчите си, да си върне глада за победа. Това, което беше пролетния полусезон, когато спечелиха и Купата. Тази агресия, мотивация и желание във футболистите не я виждам. Не е моя работа да коментирам. Аз съм страничен наблюдател, в момента коментирам като човек извън Левски и гледа футбол. По никакъв начин не искам нито да упреквам някого, нито искам да си давам мнението какво трябва да се направи, защото там има достатъчно компетентни хора, които знаят как да излязат от тази ситуация. Излиза се от ситуацията с много работа и с победи най-вече. Това е и хубавото, и лошото на спорта, че, за да си успешен, трябва да побеждаваш. Левски затова е голям отбор, защото има много победи над силни противници и не заслужава това моментно състояние. Феновете и спонсорът на отбора показват, че милеят за клуба и благодарение на техните усилия Левски съществува в елита. Голям брой от задълженията към играчи и треньори се изчистиха, но това не е моделът. Трябва да имаш собственик, който в даден момент, когато на базата на финансовите разчети, нещо не стига, той да добавя частта, която липсва. Така беше, когато е бил Тодор Батков. Левски също е имал приходи от евротурнири, фен артикули, но в крайна сметка, когато е имал някакви трудности, собственикът е покривал разходите, които липсват“.

„Проблемът на Лудогорец е, че играе на два фронта и горе-долу ротира футболистите. Не винаги това е най-добрият вариант, защото няма отбор, който да има 20 равностойни футболисти. Винаги има някои, които са по-подготвени от други и физически, и психически. Вижда се, че понякога, когато правят ротации, нещата не им се получават. ЦСКА играе стабилно. Виждаме, че дори, когато не играе по най-добрия начин, побеждава. Това показва, че има манталитет този отбор. Битката ще трудна, но в крайна сметка между Лудогорец и ЦСКА има още един мач, който е в редовния сезон, и един мач в плейофите. Едната точка не означава, че някой има предимство. Има много тежки мачове. На ЦСКА им предстои дерби с Левски, където никога мачовете не са сигурни. По-слабия отбор в момента може да победи по-силния. Лудогорец имат с Левски, после пак с ЦСКА. Много хора казват, че футболът в България не е на високо ниво, но е труден за самите футболисти, защото прекалено много се набляга на защита. Това е по-лесно да го научиш и постигнеш. Виждаме Лудогорец, че се затрудняват срещу отбори, които се затварят, независимо, че имат много класни играчи“.

„Всичко зависи от нас как ще работим. Дали ще работим последователно, дали ще полагаме всички усилия за развитието на талантите, които имаме или ще продължим по същия начин да купуваме чужденци отвън. Ако продължим по същия начин, смятам, че нямаме шанс да се развием толкова. Най-много два-три отбора да се развият. В случая Лудогорец е направен със силни футболисти и всяка година да влиза в групите на евротурнирите. Не виждам как ще се променят нещата, ако ние не си променим мисленото за българския футбол. Всички президенти, директори, треньори, ние като федерация всички заедно трябва да се хванем за ръце, за да можем да стигнем до целта, която сме си поставили. Иначе всеки един сам по себе си да вървим към целта, няма да стане“, заяви Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук