Бившият президент на Левски Томас Лафчис коментира провалената сделка за смяна на собствеността на клуба. Той говори в „Арена Спорт“ по БНТ за Наско Сираков, битката за титлата и тази за президентския пост на БФС.

 – Г-н Лафчис, какво ще се случва оттук нататък в клуба след провалената сделка за смяна на собствеността? 
– Жалко, че не се случи, защото смятам че беше изключителна възможност за Левски отново да намери сериозна опора. Това са хора, които развиват няколко отбора в Европа. Имат опит и познания, за да извадят клуба от кризата. Не знам подробностите, които са довели до развалянето на сделката. Надявам се, както и феновете, че рано или късно тя ще стане факт.

 – Ако сте начело на Левски след тази провалена сделка, какво бихте направили? 
– Ще се простирам според чергата си. Феновете изключително много помогнаха, за да оцелее клубът. Но това не може да е до безкрай. Искат се резултати, отборът да побеждава и Левски да е там, където му е мястото. Трябва да се актуализират всички разходи, бюджетът на клуба. Виждаме колко много се харчи за футболисти или за неща за първия отбор. Хората казват: „Нали нямаме пари, защо го правим?“. Не знам как стоят нещата отвътре, как се финансира клуба. Може да е някакво дарение от някой, което би било добре дошло. Никога не съм бил от хората, които поставят червени линии. Който обича Левски и иска да дава, трябва да помага. За мен не трябва да оставят нито една възможност за подкрепа.

 – Как се справя Наско Сираков като собственик? 
– Ситуацията е изключително трудна. Той не е от този тип президенти, които разнасят една торба пари и раздава. Наско има изключително име и история с Левски. Каквото и да прави, ще го върши за доброто на клуба и неговото бъдеще. Също сме имали финансови проблеми. Истината е, че когато прехвърлих акциите през 1999 години нямахме една стотинка задължение. Харчехме най-малко от големите клубове. Но имахме много добра организация.

– Какво е мнението ви за концесията за стадион „Георги Аспарухов“? 
– Раздаваме милиони на този и онзи, парите ги няма, стадионите стоят недостроени и по този начин държиш и феновете да бъдат в напрежение. Тези държавни имоти можеше да бъдат подкрепени от държавата. Левски не е искал пари, за да получи тази концесия и да завърши базата. Трябва да се намери решение и за стадиона на ЦСКА, там е същото, държавата трябваше да влезе много по-сериозна в този спорен въпрос с имотите.

 – Как ви се вижда Левски под ръководството на Станимир Стоилов? 
– Левски не играе лошо, не е слаб отбор и няма слаби футболисти. Мъри успя да вдигне самочувствието на публиката и играчите. Трябва има повече концентрация, всеки мач е важен, смятам, че Мъри е достатъчно опитен и знае как да излезе от тази ситуация.

 – Може ли „сините“ да се преборят за евротурнирите? 
– Ще се покаже различно лице, но това не трябва да е самоцел. Необходимо е да имаш добър отбор и минимума като цел да е влизане в груповата фаза на евротурнирите.

 – Може ли ЦСКА да прекъсне хегемонията на Лудогорец?
– ЦСКА може да я прекъсне, въпреки разликата в класите. Гледах ЦСКА, такива наивни грешки от чужденци и децата не ги правят. Имат отбор, който може да се пребори за шампионската титла. Но ще бъде трудно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук