Бившият треньор и футболист на Левски – Антони Здравков – даде интервю, в което сподели мнението си за случващото се на „Герена“. Сухия, както е известен във футболната общественост, коментира контролата на столичани с Ал Кувейт, предстоящите проверки с руски отбори и селекцията на тима. Той говори и за битката в Първа лига през пролетта, както и тази във второто ниво на българския футбол.

Г-н Здравков, какъв Левски очаквате през пролетния полусезон?

На Левски в последните мачове през есента му липсваха победата и головете. Отборът създаваше положения, но не бележеше. През зимата взеха нов централен нападател, а Георги Миланов напусна. Според мен той ще бъде заместен достойно от играчите, с които разполага на този пост Станимир Стоилов. Някои футболисти се завръщат след контузии, което е добре. Трудно ще влязат в битката за титлата, но имат своите шансове в първенството за местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири.

В последната си контрола в Дубай сините загубиха с 2:3 от Ал Кувейт. Какво ви направи впечатление в мача?

Не я наблюдавах много подробно. Но от това, което видях, смятам, че загубиха много нещастно. Спокойно резултатът можеше да бъде 3:0, преди да се стигне до автогола и след това обрата. Не мога да бъда точен и коректен, но не трябва да се правят драми от загуби в контролите.

Споменахте за напускането на Георги Миланов и привличането на Рикардиньо. Сините взеха и още двама играчи – Кристиан Димитров и Асен Чандъров. Ще успеят ли да се впишат трите нови попълнения на „Герена“?

След като са ги взели в Левски, е преценено, че ще свършат работа. Всичко си зависи от самите тях – колко бързо ще се адаптират. Тримата безспорно имат качества. Трябва да се впишат първо към изискванията на „Герена“ и треньора и не на последно място е атмосферата по трибуните на мачовете, дали ще устоят на напрежението.

Как гледате и на изказването на Станимир Стоилов, че Левски няма да продава основните си футболисти?

Това е много добре, но всичко зависи от състоянието на клуба. Ако има стабилно финансиране до края на сезона и през следващата кампания, е съвсем нормално да не продават, а да надграждат и в това няма съмнение. Не съм запознат накъде и как вървят нещата с нови собственици на Левски. Това, което се тиражира от медиите, го следя, но подробности не знам.

На какво мнение сте и по темата за контролите с руски отбори, която породи много полемики?

Спортът не трябва да се равнява с политиката. Но е необходимо да се съобразим, че в цял свят има брожение за войната в Украйна. От морална гледна точка всеки един клуб трябва да прецени сам за себе си дали да играе контроли срещу руски клубове. Ако аз ръководя някой отбор, не говоря като треньор, а като ръководител, бих взел решение да не се играят такива проверки, докато не се нормализира обстановката.

Другата много обсъждана тема около Левски бе за изборът на подготовка в Дубай. Как гледате на това?

Дали е Дубай, дали е Турция, няма разлика. Не знам какви точно са цените, но отборът при всички положения щеше да се готви в чужбина. Виждам, че много тимове ходят на подготовка в емирството. Да, може би не са толкова, колкото в Турция. Условията явно са добри и най-важното е отборът да се подготви максимално добре за пролетния полусезон.

Отборите ни са в разгара на зимната подготовка. Какви са очакванията ви за пролетта? Ще може ли ЦСКА да запази първото място до края на шампионата?

Гледам, че отборите, които са в челото на класирането, привличат сериозни попълнения. Това е съвсем нормално, след като са видели през първия полусезон къде имат нужда от подсилване. Но според мен няма да приключат селекциите си и всички водещи тимове ще привлекат още футболисти. Очертава се много интересна втора част от първенството. За мен ЦСКА и Лудогорец ще спорят до края за титлата. Ще е оспорвана борбата и за тройката, и като цяло за място в шестицата. Това мога да кажа на този етап, защото не сме наблюдавали отборите кой знае колко от началото на подготовката.

Как ви се вижда и битката на дъното в Първа лига?

Много завързано ще бъде и то по единствената причина – Спартак Варна. Правят мащабна селекция. Много от мачовете, които загубиха през есента, не трябваше да ги губят. Всички намесени отбори в битката за оцеляване в елита според мен ще са на много малка разлика един от друг. Ще бъде много интересно.

Има ли изявен фаворит за влизане в елита от Втора лига?

И там не може да се каже абсолютно нищо със сигурност. Виждаме, че се правят също големи селекции. Ще се промени обликът на много от отборите. В тежките времена, в които се намираме чисто икономически, тимовете ще бъдат изравнени от тази гледна точка. Няма да има клуб, който да се отличава със страшно голям бюджет и всичко ще зависи от представянето на терена.

„Tема спорт“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук