Бившият директор и футболист на Левски Николай Илиев даде интервю, след като се бе скрил от светлините на прожектора и в голям период не бе коментирал случващото се на „Герена“ и в българския футбол. Той призна, че скоро не е наблюдава родни мачове, но винаги мнението му по горещите теми се е чувало и славният бранител сподели мнението си. Николай Илиев коментира евентуалната сделка за нов собственик на Левски и изказа мнението си за битката на Димитър Бербатов за президентския стол на БФС.

Г-н Илиев, от много време не сме разговаряли. Как сте и къде ви намирам?
– Добре съм, да чукна на дърво, жив и здрав съм, както и моето семейство, което е най-важното. В София съм, присъствах и на коледното празненство, организирано от сдружението „Сини Сърца“. Това е много хубава инициатива и се бяхме събрали доста от бившите футболисти на Левски. Искам да използвам случая и да се извиня на колегите ви журналисти, на различните медии, телевизии и радиа, че през последните години отказвах да давам интервюта, защото съм се отдалечил от българския футбол. Не наблюдавам мачовете, то и няма какво толкова да се види. Преглеждам понякога репортажи от двубоите на Левски.

Следите ли поне ситуацията около сините?
– Да, запознат съм, но не с подробности. Най-хубавото, което се случи през последната година около отбора, е, че трибуните на „Георги Аспарухов“ отново са пълни и феновете са плътно зад тима. Сините се вдигнаха за малко, но след това
нещата отново бяха посредствени. Да се надяваме, че през пролетта те ще се подобрят значително. Единствено не мога да коментирам играта на тима, защото не гледам подробно мачовете. Чувам, че се представят добре.

Как гледате на горещата тема на „Герена“ за евентуална смяна на собствеността?
– Дали вярвам, или не, че ще се случи, няма значение. Надявам се това да стане, защото на Левски му трябва стабилност, а тя ще дойде с човек, който има финансови възможности да започне да оправя нещата на „Герена“. Трябва да се направи инвестиция в стадиона, базата, детско-юношеската школа, естествено и да се взимат качествени играчи. А не да се привличат футболисти на килограм. Такива, които да вършат работа и най-хубавото ще е да са само българи. Да ви кажа честно, сега Левски не е това, което хората искат да го виждат. Феновете желаят да гледат юношите на сините. Там трябва да се работи много – с децата и треньорите. Всичко е до финансови възможности и ще бъде много хубаво да се осъществи тази сделка и в клуба да влезе човек с ресурсов потенциал.

Такъв човек ли е Драган Шолак, който притежава и клуб във Висшата лига в лицето на Саутхемптън?
– Не съм запознат с личността му, но е много важно за Левски да дойде добър бизнесмен. Най-важното е първо да се платят дълговете на клуба, защото не може да се продължава по този начин. Не виждам изход от това положение, ако в Левски не влезе човек със сериозни финансови възможности.

Споменахте, че трябват сериозни инвестиции в базата и школата, нещо, което постоянно се напомня от Станимир Стоилов. Може ли да се случи при нов собственик?
– Надявам се. На „Герена“ трябва да работят хора, които си разбират от работата и обичат Левски. С парите и възможностите на евентуалния нов собственик смятам, че нещата ще се оправят към добро и сините отново ще имат това златно поколение, както бе нашето. Дай Боже, това да се случи. Хората го искат много това нещо, а не съм само аз.

Изпревари ли растежа си Левски през тази година?
– Дано видим по-различен Левски през пролетта. Чувал съм, защото казах не гледам мачовете, че феновете пълнеха стадиона, когато отборът побеждаваше. Това беше едно от най-хубавите неща – да видиш отново „Георги Аспарухов“ пълен с хора, които жадуват за победи. Беше едно добро начало, но в последните мачове сините записваха печален след печален антирекорд. Надявам се и съм убеден, че нещата ще се оправят, когато дойде новият собственик.

Споменахте за записания антирекорд, но публиката стои за отбора. Станимир Стоилов ли е причината феновете да не нападнат тима и треньора, както е било в предишни години? Виждате ли вече обединение в Левски?
– Това, което се вижда, е много хубаво. В този труден момент е добре отборът да бъде подкрепян и се радвам, че публиката прави точно това. Но феновете желаят вече Левски да започне да печели шампионски титли, нещото, което убягва от 2009 година насам. Това става с много добра организация, финанси и хора професионалисти, които да работят на „Герена“.

Споделихте, че гледате само репортажи от мачовете на сините, но има ли играч, който да ви прави впечатление с представянето си?
– Няма как да отлича някого, защото не искам да се наемам с това и не гледам целите двубои. Единствено за 15-20 минути съм наблюдавал някоя среща и не ми прави добро впечатление, и то не само на мен, че рядко намираме български футболисти в отбора. Не че имам нещо против чужденците, но не може да има всякакви, само българи липсват. Как искаме националният отбор да върви напред? Няма да стане, ако не се даде шанс на родните играчи. Това съм го казвал хиляди пъти. Върху това трябва да се замислим. Не е само в Левски, а и в другите отбори. Тимовете взимат в повечето случаи такива футболисти за комисионни и т.н., за да може после, ако ги продадеш, пак да прибереш такава. Никой не мисли глобално за българския футбол.

Точно щях да ви попитам и за националния отбор, след като се забелязва лек оптимизъм около него. Вие на какво мнение сте?
– Не може да говорим за оптимизъм, когато побеждаваш Гибралтар, Кипър и Северна Македония. Тези отбори трябва да са светлинни години зад нас, но ние вече сме зад тях, което е много смешно. Това, че спечелихме тези три мача, е добре за самочувствието на момчетата, но не може да се хвалим с въпросните двубои.

Поне в състава бяха наложени много млади момчета…
– Това трябва да се направи. Пак ще се повторя – необходимо е да се даде път на младите. Да се направи това и в първенството, защото нашето е най-слабото не в Европа, а в света. И тези момчета няма как да се развиват, ако не се променят изцяло нещата и не се започне да се работи професионално. Да се мисли само за футбола, а не за бизнес и собствени интереси.

Как гледате и на битката на Димитър Бербатов за президентския пост на БФС. Има ли шанс да се смени сегашното ръководство на централата?
– Пожелавам успех на Димитър Бербатов. Едно-единствено нещо мога да кажа – който и да смени настоящото ръководство на БФС, все ще е по-добре. Така че стискам му палци, както и на някой друг, ако се кандидатира. Ние не смятаме вече да правим това нещо, защото видяхме какви задкулисни игри има и повече няма смисъл да се нервираме и стресираме от тези работи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук