Бившият треньор на Лудогорец, Левски и Локо (Сф) – Стойчо Стоев – направи анализ за представянето на колегите си през есента.

Кои треньори ти направиха сериозно впечатление през този полусезон?
– С оглед на ангажиментите на Лудогорец в Европа, мисля че отборът се представя на добро ниво и Анте Шимунджа успява да изкара максимума от играчите си. Беше очаквано, че, играейки на няколко фронта, може да има конкуренция в първенството. ЦСКА, в интерес на истината, не показва нещо блестящо, но пък за сметка на това извлича максимума от срещите и е първи в класирането. Това не е малко като показател, тъй като един отбор, когато не играе добре, но побеждава, са вижда, че все пак има заложби на по-сериозен потенциал.

Изцеди ли си футболистите максимално Саша Илич?
– Можа да се кажа, че да. Не бих казал, че спортно-технически на този етап „червените“ са били конкурент на Лудогорец, но са лидери в класирането. Това говори, че Саша Илич е извлякъл максимума от силите на играчите си. Това е добър показател за сърбина. Заслужава адмирации за работата си.

Кой отбор имаше най-голям възход в сравнение с миналата година?
– Може да се каже, че това е ЦСКА 1948. Миналата година биха в долната половина на таблицата, докато сега са о Топ 3 и показваха никак нелоши игри. Показаха солидна игра и срещу Лудогорец, и срещу ЦСКА, Левски и Локо Пд. Трябва да се отчете добрата работа на Любослав Пенев. В никакъв случай на бива да се пренебрегва това, което постигна в ЦСКА 1948. Александър Томаш и Локо Пд изпитваха някои колебания и все още няма нужното постоянство в тяхната игра. Но пък на полусозона са на четвърто място и могат да атакуват Европа. Интересно е да видим докъде могат да стигнат през пролетта. Левски се видя, че лъкатуши в последните кръгове и неслучайно им липсва победата в голяма серия от мачове вече. Но в тяхната игра няма регрес, а по-скоро им липсваха резултатите. Сигурен съм, че Станимир Стоилов ще работи върху това, защото то не е маловажно. До някаква степен не е и толкова плашещо. След завръщането на Мъри начело на тима, нещата се стабилизираха. Започвайки от по-далеч се стабилизираха като резултати. Последните резултати не са на нивото на отбора на Левски. Очакваше се повече от тях като резултати. През пролетта ще се опитат да изглеждат по-добре. Имаше обективни причини за тази серия и една от тях е, че нямаше централен нападател, а Бари са контузи и нямаше адекватен заместник.

Защо не се изпълниха очакванията от Ботев Пд и Желко Копич начело на тима?
– Те играха нелошо като домакини, но като гости не показаха нищо. Може би затова се стигна и до тази треньорска рокада. Явно се очакваше повече от него и отбора.

Коя схема на игра виждаш, че се налага най-често?
– Налагат се системи и с четирима, и с трима бранители. ЦСКА започнаха с четирима в защита, но не се получаваха нещата. Илич видя това и продължи с трима. До края продължи така. В Лудогорец от много години се играе с четирима в отбрана. В ЦСКА 1948 също са с тази схема. Повечето отбори играят с четирима в отбрана. Дали ще е 4-3-3, или 4-2-3-1, или 4-1-4-1 в дефанзивния блок са в повечето случаи с по четирима. Ползва се и тази с трима, както ЦСКА и Локо Пд. Всеки треньор ползва такава схема, която е е съобразена и с качествата на футболистите. Понякога се променят в движение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук