Илиан Стоянов: Виновните за състоянието на Левски се крият заради политически натиск! Трябва да си платят за стореното

Бившият национал Илиан Стоянов е един от най-интересните събеседници в българския футбол. При него просто няма теми табу, а кюстендилецът си патеше за откровеността още като активен състезател. Вече 17 години той и семейството му живеят в Япония, но въпреки това Коловати продължава да следи случващото се в българския футбол и любимия Левски. Стоянов говори по всички актуални теми около сините.

Г-н Стоянов, слънцето изгря за Левски през пролетта, но сега изглежда, че леко започва да залязва. Имате ли такова усещане?
– В какъв смисъл към залез?

В такъв, че сладкият сън поотмина. Резултатите напоследък не са добри, а това започва да събужда все повече критици.
– Не знам хората, които си позволяват коментари, защо го правят. Още след спечелването на купата Станимир Стоилов си го каза, че трудно Левски може да надгради в следващия сезон. Той си го каза. Отборът доста по-рано надгради това, което трябваше да постигне постепенно. И сега хората очакват чудеса. Това трудно може да стане. Всички знаем финансовото състояние на клуба. Левски играе с едни и същи футболисти, с къса скамейка е. Има млади момчета, юноши на клуба, но им е рано да влизат и да обръщат мачове. Левски играе с 12-13 футболисти. Другите отбори вече са ги разузнали добре, знаят им тактиката и затова им е по-трудно.

Изглежда, че има сериозен разнобой между треньорско ръководство и управата на „Герена“. Виждате ли нещо такова, макар да сте на разстояние?
– Не знам, не съм в кухнята на отбора, не съм в съблекалнята, за да знам. Но със сигурност има някакъв конфликт. Това е мое вътрешно усещане. Не го знам от някого, не познавам почти никого от съблекалнята. Играл съм само с Ивелин Попов, но не се чувам с никого. Има някакви раздори вътре, но какви са точно, не мога да кажа – дали са финансови, дали са други. Най-точно могат да кажат Сираков и Стоилов.

Треньорът каза наскоро, че от 4-5 месеца не ходи щастлив на „Герена“, което звучи симптоматично.
– Точно тези думи ме карат да мисля това нещо. Не съм говорил с Мъри скоро по телефона, преди се чувахме, за да го питам как е отборът. Но тези думи малко ме притесняват. Какъв е проблемът – не мога да кажа. Но е ясно, че трябва да се реши.

Може би причината може да се търси в прикриването на истината за управлението на Левски през последните години, за което апелираха и Стоилов, и Иво Ивков.
– Да, може и това да е, може и да са финансови проблемите. Може да е всичко. Мъри още с идването си искаше да разкрие цялата истина за Левски, но явно някой му пречи. Някой му забрани да излиза това нещо. А трябва да се знае кои са виновниците за състоянието на клуба. Това трябва да се случи. И виновниците трябва да си платят за стореното.

Явно някой има интерес тази истина да не излиза.
– Явно, да, и може би това е на политическа основа.

Така ли мислите?
– Друг какъв да е проблемът? Знаете много добре кой беше сложил шапка върху Левски и колко години бутаха парашутисти там всякакви, които източваха клуба. Според мен политическа е тази забрана да се извади истината кои са били виновниците за състоянието на клуба.

Вярвате ли на изказването на Наско Сираков, че скоро ще изстреля Левски в друга орбита?
– Не знам, не съм баба Ванга. Мен малко ме притеснява това, че клубът не си е погасявал дълговете към НАП в този период. Феновете колко пари събраха? Къде отидоха тези пари? Спомням си, че се събираха всеки месец пари за НАП. Плащани ли са, защо не са намалели тези задължения?

Може би се трупат лихви, има текущи плащания…
– Не знам, нали събраха 7 милиона лева. Къде са тия пари? Много интересно. Никой не излиза и не казва – това са за заплати, това са за премии, това за НАП. Левски не е прозрачен, въпреки че с идването си Наско Сираков обеща клубът да в бъде такъв. Аз това не го виждам. И Мъри го каза при идването си: „Искам да видя кои са виновниците“ – това също не го виждаме. Откъде идва – за мен е политически натиск най-вероятно.

Нужен ли е според вас нов собственик на клуба? Лансира се все повече идеята за влизане на „Юнайтед груп“.
– Не знам, ще бъде хубаво да има стабилност. Тези стари задължения, ако не се покрият… Не знам какъв ангажимент ще поеме новият собственик, какви договори ще се подпишат, ще се плащат ли тези дългове. Можем само да гадаем. Дали ще е добре, или не, времето ще покаже.

Казахте, че не сте пророк, но как виждате краят на сезона за Левски като спортни резултати?
– Ако дойде нов собственик с близки отношения със Саутхемптън и се вземат двама-трима класни футболисти, Левски може да се бори за влизане в тройката. Защо не и по-напред, но много точки загубихме, много равенства. Мъри няма да се откаже да преследва първото място.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук