Вече на 34 години Мариян Огнянов а далеч по-улегнал, а богатият му опит по терените го прави интересен събеседник. Авторът на първия гол за български отбор в Шампионска лига има своята история и с Левски, и в Ботев Пловдив. Затова преди дербито между двата тима на „Герена“ мнението му е особено актуално. Техничарят не крие възхищението си от работата на Станимир Стоилов и споделя, че мечтае един ден да може да работи като треньор на деца. Сега приоритетно той иска да осигури по-добри условия на големия си син Даниел. 14-годишният Огнянов-младши е тръгнал по стъпките на баща си и го последва, заедно с цялото семейство и в Гърция, където Мариян отиде да играе за амбициозния аматьорски отбор от остров Сирос в Егейско море, на 160 км от Атина.

– Марияне, разкажи ни за новото предизвикателство, което прие, след като напусна Спартак Плевен?
– Много ми се искаше да успея в моя роден край, където преди две години започнахме един хубав проект и успяхме да вкараме Левски Лом от Трета във Втора лига. По различни причини нещата не се получиха и предпочетох да дойда тук, където получих приемливо предложение. В България за нас 34-35 годишните вече няма място в елита, а условията надолу в йерархията на футбола наистина не си заслужават. Няма как да се вдигна и да отида на другия край на страната и да оставя семейството си за условията, които предлагат. В Гърция в момента попаднах на амбициозен отбор от долните дивизии, който иска да се качи едно ниво нагоре. Семейството ми дойде при мен. Сега ще опитам да запиша големия син на училище, защото за него условията за тренировки дори тук са по-добри от тези в Северозапада. Говорим най-вече за начина на работа, не само за бази, екипировка и т. н.

– Следиш обаче какво се случва и по родните терени…
– …Да, разбира се. В последния месец предимно от сайтовете и по телевизията, но в общи линии се опитвам да не изпускам нищо.

– За кого си в предстоящия мач между Левски и Ботев Да?
– Винаги съм казвал, че и двата клуба имат голямо място в сърцето ми и са ми близки. Искам по-добрият да спечели. Който покаже по-добър футбол, нека да победи. Не мога да взимам страна. Единият клуб ме е показал, а в другия до голяма степен се изградих като футболист. Искам да стане хубав и качествен мач. Уверен съм, че ще се получи и ще е интересно за феновете.

– От постовете ти в социалните мрежи и от изявленията, конто си давал напоследък, личат повече симпатии към „сините“. Защо?
– В случая просто става дума за отношение към поведението и политиката, която водят двата клуба. Аз до голяма степен съм наясно с вижданията на Станимир Стоилов не само за играта, но и за структурирането на клуба. Определено те ми допадат, защото включват и развитието на повече млади български момчета. Определено мога да кажа, че всички, които подкрепят, „сините“ могат да са спокойни, докато Стоилов е начело на отбора. Той знае какво прави, какво иска и как да го постигне. Уверен съм, че ще успее. В Ботев като че ли повече копират модела на Лудогорец, което не ми допада. Мисля, че е и във фен групите на „жълто-черните“ също има много хора, които са на мнение, че не е това пътят, по който трябва да се развива клуб. Миналата година обаче бе постигнат добър резултат със спечелването на бронзовите медали и това удължи кредита на доверие. Със сигурност обаче той няма да е безграничен. Не съм наясно точно какви пари се инвестират и какви заплати се дават, но аз съм бил в Ботев и по времето на Цветан Василев, и след скандала с КТБ. Тогава на 70-80 процента съставът бе от българи, а сега не знам освен Виктор Генев и контузения Тодор Неделев кой друг може да попадне сред титулярите.

– Аргументът е, че няма достатъчно качествени български футболисти, а младите не са подготвени!?
– Наясно съм с това, но младите няма как да се развиват, ако с тях не се работи сериозно и не им се дава шанс. В същото време виждате, че и с българи, включително и млади момчета, Левски успя в няколко поредни мача да надиграе Лудогорец и ЦСКА, да вземе трофей, да отстрани тим като ПАОК… Това е разликата, заради която аз подкрепям политиката на Левски като правилна. Тя дава предимството на отбора преди дербито, защото е одобрена и от феновете, които се върнаха на стадиона и не спират да го подкрепят по невероятен начин.

– А има ли играч и в двата отбора, който да харесваш повече?
– Имам по-специално отношение към Филип Кръстев. Харесах го още през лятото на 2020, когато вкара гол и Славия спечели на „Герена“. Неговият начин на игра е най-близък до моя. Показва самочувствие за годините си, има отличен поглед върху играта и техника. Явно и аз понякога мога да преценявам нещата, защото се видя, че Станимир Стоилов първо направи всичко възможно, за да го вземе в Левски, а след това и да го задържи за още един сезон.

– А виждаш ли никаква промяна в стила, който налага Мъри сега и когато работехте заедно?
– Има неща, които той със сигурност няма да промени като изисквания – контролът на топката, динамиката… И сега след мач го чуваме основно да коментира тези неща. Адекватен обаче е и на промените, които малко по малко се случват с годините във футбола. Още в Ботев започна да прави промени в схемата спрямо качествата на футболистите си и спецификите на съперниците. Сега отново виждаме да е по-гъвкав и да използва и 3-5-2 в някои мачове. Със сигурност е треньор, от който може да се научи много.

Самият ти имаш ли амбиции да се пробваш в това поприще, след като спреш да играеш?
– Мислил съм го. Всичко е възможно и ще видим жак ще се развият нещата. Иска ми се да работя най-вече с деца. Само 5-10% да подобрим организацията и начина на работа в моя край, нещата ще се променят значително в положителна посока.

– А поддържаш ли връзка с някои от футболистите в съставите на Левски и Ботев в момента?
– Чак да поддържам редовен контакт, не, но съм в добри отношения с Неделев, Балтанов и Виктор Генев, с които играх в Ботев. С Балтанов и Генев се познаваме още от Левски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук