Легендата на Левски Божидар Искренов разкри, че в кариерата си съжалява само за едно – провален трансфер в Щутгарт. Това се случва през 1983 година, когато „Радостта на народа“ е получил предложението от немците, но заради „деликатна ситуация“ до сделка не се стига. Искренов бе гост в подкаста „Фактор“, в който разказа и други любопитни подробности от кариерата си.

“Съжалявам за едно-единствено нещо и това беше много отдавна. Свързано с кариерата ми. За един провален трансфер в Щутгарт. Имаше едно предложение от Щутгарт, но това беше през 1983 година. Първият път, когато ги отстранихме. Вторият път аз не играх. Там направихме 1:1, а тука на „Васил Левски“ ги бихме 1:0. Не съм отказал аз, ситуацията беше малко по-деликатна“, заяви Божидар Искренов.

“Радостта на народа“ коментира и защо не игра на Световното първенство в САЩ през 1994 година. “Не участвах, защото така съм решил. Имах покана, бях в разширения състав и трябваше да пътувам. Ние даже се снимахме за календара в Драгалевци, бях взел стадиона по онова време. Там направихме снимките. И аз им казах, че няма да отида на Световно първенство и си тръгнах. И не съжалявам за това“, каза още Искренов.

Гибона, както го наричат феновете на футбола, си спомни и за трансфера си в ЦСКА и изненадата от първата му тренировка с „червените“ на „Българска армия“.

„От Ботев Пловдив трябваше да се прибера в Левски, но там станаха някои неща. Аз нямаше какво друго да направя, видяхме се с Вальо Михов разбрахме се и на 31 декември подписахме договор с ЦСКА. На 4 януари беше първата ми тренировка на „Българска армия“. Беше ми много странно, защото ме повика домакинът Бай Добри и ми каза: „Ела да видиш нещо“. Качихме се на козирката на стадиона и там беше написано в снега: „Добре дошъл, Гиби“. Беше ми много странно, аз го гледах и не можах да повярвам, че е истина. Тогава оцених, че хората те приемат, защото ти вече си в този клуб и ти пожелават добре дошъл в този клуб. Имах хубави моменти в ЦСКА. Бяхме прекрасен отбор, взехме Купата на България. Беше много приятно, но други фактори попречиха на това да си тръгна. На мачовете на ЦСКА на „Българска армия“ идваха левскари да ме гледат. Бяха в Сектор „Б“ и никой не ги закачаше. Нямаше проблем между феновете на двата клуба. Имаше достатъчно хора, които не бяха закачани и обиждани“, спомни си той.

А кога ще видим новият Божидар Искренов: „Нямам идея дали някога ще се роди нов Божидар Искренов. Искам да го видя, за да видя какво съм представлявал. Надявам се, имам двама внука. Единият може да бъде като чичо си хокеист, а другият като дядо си футболист. Надявам се, защото майка им е спортна натура, баща им е спортна натура, чичо им, дядо им. Животът ще покаже. Времето ще покаже“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук