Председателят на Дисциплинарната комисия към БФС Юрий Кучев даде интервю за Sportal.bg, за да коментира наказанията след дербито между Левски и ЦСКА – София, както и други актуални теми в българския футбол.

От клуба зададоха няколко въпроса към БФС, свързани с тежките санкции след мача с ЦСКА – София (2:0), и призоваха своите фенове да напълнят стадиона за домакинството на Ботев (Пловдив) от 13-ия кръг на efbet Лига.

„Тази декларация на Левски доста ни изненада. Лично аз считам, че тя не би изхождала от ръководството на ФК Левски, защото там има доста спортни деятели и мисля, че трябва да знаят какви са правилата и какъв е редът, когато се налагат дисциплинарни наказания. Декларацията, в този й вид, всъщност показва грубно незнание как работи Дисциплинарната комисия. 

Това не е характерно за хора, които се занимават с футбол от дълги години. Никога в БФС не се е предоставяла информацията от докладите на длъжностните лица преди провеждането на заседанието на ДК. По този начин се предпазват длъжностните лица от външна намеса. Никога не е имало предварително запознаване с доклада. След като мине заседанието на комисията, тогава евентуално биха могли желаещите да се запознят с доклада. Невъзможно е да се предостави тази информация предварително. 

Това, че не сме предоставили възможност на Левски да се запознаят с доклада, не е истина. В понеделник администраторът на „сините“ се е обадил в комисията и е помолил да бъде разрешено представител на Левски да присъства на заседанието. Няма такава практика, но в крайна сметка решихме да го изслушаме. Аз дадох съгласието си такъв да присъства. На това заседание представител на Левски не дойде и не получихме писмен документ. Така че тези упреци, че сме попречили да се запознаят с доклада, не е вярно.

Това е манипулация – да има такава драстична промяна в отношенията. Странно е. Беше много логично да дойдат и да изтъкнат тезата си. Делегатът на срещата е описал по минути какво се е случило. Каквито и мотиви да има насреща, аз трудно бих приел нещо друго. Хвърлянето на бомбичка е равносилно на престъпление. Доказано е, че е ранено служебно лице. В правилника всичко е описано“, заяви Кучев.

Шефът на Дисциплинарната комисия коментира и отмененото наказание на Локомотив (Пловдив) за подобни действия на привържениците. Тогава Апелативната комисия не намеси и отмени наложените от ДК решения.

„Апелативната комисия може би е намерила някакво основание да промени решението си за Локо (Пловдив). Когато ние взимаме решение, не се съобразяваме дали то ще бъде обжалвано и променено. Решенията при нас се взимат единодушно и по съвест. Не съм запознат защо Апелативната комисия отмени нашите решения. 

Решението, от гледна точка на правилата, е абсолютно точно и ясно. Всичко, каквото пише в Дисциплинарния правилник, се прилага. Нашият аршин е еднакъв по отношение на който и да е отбор. Да ни обвиняват, че сме симпатизанти на даден клуб, е абсурдно. Не позволявам никой да ми се меси в работата. Още когато се съгласих да стана председател на ДК, се разбрахме че ме оставят мен и моите хора да работим по съвест. Ако някой има някакви претенции, да ги каже. Никога няма да направя компромис със съвестта си. Във всичките тези години не съм получавал обаждане от някой клуб, за да ми каже какви решения да вземем. Голяма част от тези неща са, защото не познават дисциплинарния правилник“, продължи той.

Решението ни няма да бъде отменено. Призовавам Левски да не си вкарват отбора в приключения. Така или иначе наказанието ще бъде изтърпяно. Ако решението не бъде изпълнено сега за мача с Ботев (Пд), то ще бъде изпълнено на по-късен етап. Освен това ще има и санкции заради неспазване – може да се отнемат точки, изваждане от групата. Може да стане по-лошо. Не само че ще бъде изтърпяно това наказание, но ще се случат и други санкции заради неизпълнението му.

Феновете на Левски ще се сблъскат с охраната на стадиона и органите на МВР. Кой печели от това? Това може да доведе до грозни сцени и по-тежки санкции. Отборът е наказан заради поведението на публиката. Футболистите не са виновни за това. По този начин се наказва публиката, за да й се покаже, че това поведение няма място по стадионите. Може декларацията да е емоционално решение, но нека надделее разумът. Няма нужда от това излишно напрежение и тази конфронтация“.

„Много години получавам заплахи от всякакво естество. Ако се страхувате от мечки, няма да ходите в гората. Не считам, че сме направили нещо нередно. Считам, че си вършим работата и задачите добросъвестно. Всеки един от комисията е доказан професионалист в своята област. 

Не мога да кажа, че не е притеснително, но се надявам, че има разум. Проблемът е, че не си говорим, а се действа първосигнално. Нивото на тази декларация е много ниско. Администраторът на отбора се обажда, има питане, разговаряме. Дадохме съгласие да присъства на заседанието, а в крайна сметка никой не дойде. В Дисциплинарния правилник е посочено, че когато ние преценим, може да изслушаме страните. 

Тази необходимост е, когато имаме разминаване в докладите на длъжностните лица. Преценихме, че след като искат да изложат становището си, нямаме нищо против. Идеята ми беше да прочетем какво пише в доклада и да изслушаме представителя на Левски. Час и нещо никой не дойде на заседанието да защити тезата си. 

Не можем да позволим да не се спазват решенията на която и да е комисия. Няма орган в държавата, който да има правото да взима някакви решения, а да му е все тая какво се случва впоследствие. Няма как чрез натиск да бъде отменено това решение. Ако искат това наказание да бъде отменено, има си срок, в който да пуснат жалба до Апелативната комисия. Ако тя прецени, че това е възможно да се случи – разглежда случая и постановява ново решение. Тези действия ще доведат до по-голямо напрежение. Ако искат това да се случи, да действат в тази посока. И другите клубове могат да питат защо това да се случва точно с Левски. Мисля, че срокът за обжалване е изтекъл. Колкото и да се оплакват, няма ли пусната жалба по официален ред, не може да бъде отменено решението.

Не мога да кажа какво ще се случи. Иска ми се да надделее разумът в Левски. Ако сгрешиш, е по-добре да си признаеш грешката. По-добре да се направи този компромис, отколкото да се противопоставят невинни хора едни срещу други. Когато се приканва към безредици, трябва да бъде ясно какво ще се случи след това. Кой ще носи отговорност? Със сигурност няма да е БФС. Ще носи този, който е приканил тези хора към неподчинение. Това води до анархия и разруха. Идеята на тези правилници и комисии е да има ред. Ние сме приложили нормата, а всеки трябва да понесе отговорността на собствените си постъпки. Все ми се струва, че разумът ще надделее. 


Тази ескалация и напрежение е отражение на това, което се случва в обществото. Фенските пристрастия са по-ярко изразени. Позицията е драстично защитавана. Разликата между това, което се вижда по нашите терени и тези в чужбина, е сериозна. Публиката наказва собствения си отбор по този начин. Клубовете трябва да седнат и да обяснят на собствената си публика как трябва да се действа, завърши Кучев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук