Ансамбълът на България по художествена гимнастика със състезателките на клуб „Левски“ в състава Рейчъл Стоянов и Камелия Петрова станаха абсолютни световни шампионки – успех, чакан в България от 2014 г. Нашите момичета подсилиха титлата си в многобоя и с победа във финала на топки и ленти.

Както обикновено, зад блясъка в очите, който улавят камерите и усмивките на най-високото стъпало на стълбичката, се крият години наред упорита работа, болка, разочарования и отчаяние. А какъв беше пътят на Рейчъл към световната титла?

НАЧАЛОТО

Рейчъл е едно от хилядите деца, които тренират художествена гимнастика в България. Започва на 4 години в клуб Левски, а първият ѝ треньор е Евелина Ананиева. „От малка показва талант и напредък, печели 2 златни медала с ансамблите на „Левски“ в детска възраст, винаги е сред първите 8 индивидуално и играе едни от най-техничните съчетания“, спомня си г-жа Ананиева. Младата гимнастичка ходи с удоволствие в залата, а най-голямото наказание за нея е да не тренира гимнастика.

Рейчъл и г-жа Ананиева, снимка: Личен архив

2017

Когато през 2017 г. Нешка Робева се завръща на работи в залата, Рейчъл има късмета и нужните качества да е сред момичетата, с които легендарната ни треньорка избира да работи. Под нейно ръководство (и с помощта на г-жа Бъчварова) гимнастичката отбелязва сериозен прогрес и за пръв път се явява на селекция за националния отбор, но за съжаление не попада сред избраните деца. Рейчъл копнее за участие на големите състезания и нейното семейство я подкрепя да се състезава за Северна Македония (бабата на момичето е от Охрид). Стоянов взима участие в няколко световни и европейски първенства под флага на съседната страна. Да се състезава без съдия и лоби в този спорт е много трудно, но въпреки това Рейчъл постига най-добрите класирания за държавата, която представлява. Междувременно се явява на селекции за националния отбор на България, на които отново не е сред класиралите се.

Рейчъл и г-жа Робева. Снимна: БФХГ

2021

След успеха на ОИ в Токио, българският отбор организира селекция за нови попълнения в ансамбъла и тогавашният личен треньор на Рейчъл – г-жа Валентина Симеонова я насочва към участие в ансамбъл. Нашето момиче печели пресявките и най-после, след дълго чакане, е приета в националния отбор на България. Тази своеобразна победа не е краят на борбата за Рейчъл, защото нейното оставане в националния отбор на няколко пъти виси на косъм.

Световната титла

Препълнена зала „Арена Армеец“. Излиза българският отбор. Самото присъствие на Рейчъл в него ни насълзява, защото помним дългия и трънлив път, по който стигна дотук. Момичетата изиграват блестящо новото си съчетание, поставено специално за тях. Рейчъл е световна шампионка, стъпила на най-високото стъпало на стълбичката – усмихната и щастлива! А ние се просълзяваме отново…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук