Треньорът на Левски Станимир Стоилов говори по актуалните теми в клуба. Мъри даде интервю пред телевизия „7/8“, в което отново повдигна въпроса за дълговете на сините и разкриването на виновниците, които са ги натрупали.

– Г-н Стоилов, вече измина една година, откакто поехте Левски. Какви бяха най-големите проблеми, с които трябваше да се справяте в този период? 
– Като направим равносметката, най-важните неща са две – отборът започна да играе футбол и феновете се върнаха на стадиона и вярата към Левски. Подкрепата стана много сериозна и клубът започна постепенно да опитва минимално стабилизиране. Проблемите, които трябваше да реша бяха спортно-технически. Да поправим стила и начина на игра, да се върнем към корените си с атакуващ футбол във всеки мач, без значение дали побеждаваме, защото не всеки път става това. И да не нарушаваме бюджета си. Той е същият, който бе и през септември, но сега Левски има коренно различно лице. Това бяха изключително важни задачи, защото хората могат да кажат, че се занимавам с други неща, но за мен решаването на спортно-техническите проблеми не е толкова важен момент, а клубът има нужда от всякакъв вид помощ. Беше важно да намалим бюджета на първия отбор, който в момента е след пето място в България.

– Това не е ли проблем като видите футболистите на другите отбори? 
– Под никаква форма не сме ощетявали футболистите, като плащане на заплати. Да, не можем да им предложим големи възнаграждения, а дори на някои им ги намалихме. На новите футболисти, които си позволихме да вземем, са в рамките на тези, които си тръгнаха. Не можем да им предложим чудеса от храброст, а им даваме работа, честност, футболни емоции и естествено, редовно изплащане на заплатите. Това бяха нещата, които им обяснихме в прав текст. Това са финансовите ни рамки и на който не му харесва, знаете. Имаше и такива футболисти, които ги пуснахме да си отидат като свободни агенти, където искат. В момента в Левски не може да се мечтае за големи възнаграждения, но се плаща редовно. Това е заслуга на ръководството, феновете и основния спонсор от Palms bet. От взаимното усилие на всички сега виждаме положителен аспект като футболен бизнес проект, но за съжаление не можем да изчистим всички стари ангажименти, най-вече към държавата, затова се търсят нови методи и начини това да се случи. Постепенно имаме и сериозни плащания, което е в рамките на около един милион лева към държавни институции.

– Водят ли се преговори с нов собственик? 
– Лично за преговори не знам. Има интерес от компания, която поръча одит в клуба. Дали ще има интерес да станат собственици, те ще решат, след като приключи той Факт беше, че нашият ангажимент с изпълнителния директор Иво Ивков беше да спасим първо клуба. Аз лично, за да помогна на отбора да се играе футбола, който се харесва на хората и същевременно да намерим или нови спонсори, или ако щете нов собственик, който да спаси Левски от много по-големите финансови проблеми, които имаше натрупани към институции и държава.

– Привържениците се притесняват, че ако има нов собственик може да се бърка в спортно-техническата работа… 
– Да ви кажа честно, съмнявам се големият инвеститор, защото такъв трябва, ще се бърка в спортно-техническата част. Правят го, когато им разрешаваш. Когато бях в Левски, г-н Батков никога не се е бъркал в работата ми, защото донякъде и ние не сме били податливи към това. Ако държиш на собствения си авторитет, няма да ти се бъркат. Естествено, това принуждава някой да отстрани такива хора и да сложи други, на които да им казва какво да правят. Това е от техните правомощия, но рано или късно футболната истина лъсва. Лично аз искам хората, които работят по спортно-техническата част, да не позволяват да им се бъркат външни хора. Да, могат да те отстранят, ако решат. Примерно, ако дойде нов собственик, за мен тази футболна мисия на живота ми да спасим Левски, да докараме нови инвеститори, да изчистим задълженията и естествено да подобрим игровото подобрение на отбора, което е видимо, защото на терена нищо не може да се скрие. Феновете вече няма от какво да се срамуват от отбора. И ако намерим такъв нов собственик, мисията ми е изпълнена на 100%, което ще е удовлетворяващо. Изключвам футболните ми успехи като шампионски титли, многократни четвъртфинали в евротурнирите, Шампионска лига и Лига Европа… Това не е толкова важно. В момента мисията беше много по-важна. Обмислям, когато я приключа, да си подам моята оставка. Това не е, за да извиваме ръцете на новите собственици, а да дадем шанс на новия човек да прецени с какви хора иска да ръководи клуба и ако имаме единомислие, ще продължим да работим. Но за мен тогава Левски няма да е като клуб, който обичаш, а и футболен бизнес.

– По план ли върви „План 2024“? Какви цели си бяхте поставили в него? 
– Първото, което искахме бе променим играта на отбора, за да може хората да се радват и обичат отбора си. Това се случи, а след това да изчистваме задълженията и ако можем да постигаме футболните успехи, които подобават на Левски. Те минават през двете неща – финанси и отбор. Футбол без пари или с минимални средства, не може да има трайни успехи. Така, че вървим по пътя си и дори, мисля че прескочихме много от етапите. Надявах се, че още тази година може да имаме по-трайно присъствие в Европа, но за съжаление футболният Бог ни отказа. Левски не заслужаваше под никаква форма да е вън от евротурнирите, но в крайна сметка явно нещо, което правим не е, както трябва. Съдбата ни дава уроци, които трябва да четем.

– Колко време трябва, за да се изгради добър отбор? 
– Няколко са параметрите. Първо трябва да се намерят нужните хора, които да управляват спортно-техническия процес. Второ – футболисти, които да изпълняват тези ангажименти и третата част, за да се случат тези неща, е финансовата страна. Много е важна последната. Най-лесно се прави отбор. Може и за шест месеца да го сториш, когато имаш големи финансови възможности да купиш четири-пет футболисти, които да притежават ниво, което е над другите отбори. Тук няма гаранция, затова поставих на първо място хората, които ще управялват спортно-техническия процес. Парите не са гаранция, но са голяма предпоставка за успех. Пътят, по който вървим, е по-бавен с оцелване на играчи, търпение и лъкатушене. Това е, за да можем да изчистим задълженията на Левски, които има. Надявам се от лятото да бъдем отбор, който да си заслужи победите и първите места. Тогава да сме неоспорим кандидат за титлата. Сега играем добър футбол, един от най-добрите в България и създаваме проблеми на всеки един отбор. Смятам че, ако сме в пълния си състав, трудно може някой тим у нас да ни надиграе.

– Има ли тенденциозно съдийство срещу Левски? 
– Аз съм човек, който дава доверието си на съдиите. Стана ми жал на мача с Локомотив София, когато видях десет повторения на игра с ръка, не толкова заради резултата… В двата мача, които загубихме, реално имаше такива нарушения и Левски можеше да си тръгне с други резултати. Но да видиш десет пъти повторение и да кажеш на цяла синя България – „Гледайте си работата, аз ще си свърша каквото трябва“. Това е жалкото, чисто заради Левски и футбола. Няма причина, след като го видиш, да посочиш нещо обратно. Той (б.а. Валентин Железов) дори не знаеше какво направи, толкова се бе объркал. За Левски не е толкова важно дали ще вземе една точка или не, а просто отношението към клуба, който стъпва на краката си и хората го следват над 20 000 по стадионите и да се отнасяш по този начин. Или си изключително некадърен, или си голям слуга. Друго няма какво да е. Жалко е. Такова нещо не трябва да се случва на никой клуб. С въвеждането на ВАР е много лесно да решаваш проблемите. Да знаеш какво се случва около този отбор и да го направи. В България никой друг клуб не е създал футболния бизнес, който направи Левски. Харчи толкова, колкото си изкара, дори и по-малко.

– Разбра ли се докога ще бъде есенния полусезон на първенството, след като поискахте да се играе до 30 ноември? 
– Даваме точни аргументи, за да може един футболист да играе 11 месеца, както е в Западна Европа. Само, че там е от август до май. А ние искаме от февруари до ноември, с едномесечна пауза, за да може играчите да се възстановят и да няма поводи за нови травми. Имаме достатъчно двубои и след паузата започваме да играем сряда-събота, което от една страна е добро. Трябва да се мисли за бъдещите контузии, защото натрупването на умора води до това. Не искам да съм лош пророк, но Бари се контузи сам на тренировка, без да има съприкосновение. Имаше около 40 мача без прекъсване и травмата му може да се окаже по-сериозна. Една от причините е от претоварване. Дали сме аргументи и искаме някои да ни обори и да ни убедят, че не сме прави. В крайна сметка ние няма да вземем решението. Сигурен съм, че няма клуб в България, който да не разсъждава по този начин. Прекалено малко се дискутират проблемите във футбола. Да кажем кое доброто и да го направим. Ние самите – лигата, клубовете и треньорите. Обичаме да казваме, че няма да стане, а не как да го направим.

– Стана ли ясно как през последните 10 години е бил източван Левски? Кой стои зад това нещо? Кои са главните виновници да бъде докаран клуба до това тежко финансово състояние? 
– Повече от десет години са. От 12-13 е. Да кажа източване е силна дума. Трупани са задължения на гърба на Левски. Не са плащани такива към играчи, агенти, клубове и най-вече към държавните институции. Всички собственици, може би с изключение на г-н Божков, който е намалил задълженията към НАП и е плащал редовно, са натрупали такива на гърба на Левски. Някои са заради Сектор А. Построихме го, но задълженията останаха за клуба. Все едно е аз с вашите пари да си построя дом. Левски ги дължи, а не хората, които са го направили. Хубав и прекрасен е, но трябва да бъде построен с готови пари. Сега задълженията са на Левски, а не на отделни хора или личности.

– Не трябва ли да се каже на привържениците кои са хората, които стоят зад това? 
– Смятам, че моите апели, които са от много месеци, им идва времето. Няма как да извадим цялата спасителна операция, без да броим, че ще дойде нов собственик, без да кажем на хората как са станали нещата и кой е натрупал задълженията и отново да ги молим за помощ. Няма да участвам в такава кампания, в която не се знае кой го е направил, а фактически феновете да ги плащаме, защото и аз съм привърженик. Искам да се изясни кой кой е. Естествено, ако дойде голям инвеститор, той ще ги реши без помощта на феновете. Тогава ще е по-лесно. Ако не дойде, преди последната кампания за спасението на Левски, съм на мнение, че трябва да се знае. За да излезе истината. Много обичаме да я замазваме. Като в политиката да казваме кой колко е крал. Всичките го правят, но пак са там, а никой не казва дали има виновни. При нас не трябва да се случва под такава форма. Не го правя, за да кажем някой колко е лош, но Левски трябва да бъде чист, за да може да гледаш хората право в очите. Неслучайно съм казвал преди месеци, че футболният Господ наказва този, който не е чист пред себе си и в Левски трябва да се замислим сериозно, защото в последно време загубихме два пъти на дузпи… Имаме и непрестанни травми, които се случват през последните четири месеца. Трябва да помислим сериозно върху футболната истина за Левски и да я кажем.

– Може ли Левски да играе само с юноши от собствената си школа или се оглеждате за трансфери в чужбина? 
– Оглежда се цял свят. Оказва се, че българският футбол е свалил изключително много нивото си. За това сме виновни всички, които работим в него, особено в детско-юношеския футбол. Не можеш да направиш отбор с високи стандарти само с български играчи или юноши. В момента нивото ни е много ниско. Явно, че малко работим и изискваме към тях. Всички млади играчи, които са при нас получават малко преференции да играят и имаме сериозни изисквания към тях. Може да им се струва, че това е прекалено. Те играеха в този Левски от преди година, който падаше от всеки втори отбор на „Герена“ и нямаше победа в три-четири мача у дома. Но за този, който искаме да побеждава във всеки мач, те трябва да скачат много сериозно, за да достигнат нивото си. Това е един от големите проблеми, че ние не произвеждаме кадри. Самият факт е, че през последните години не можем да направим трансфери в Испания, Англия, Германия или повечето ни добри играчи се принуждават да се приберат в България, защото не получават шанс за изява в чужбина. Това говори по начина, по който работим. Тук ангажимент имат треньори, футболисти, ръководители и не на последно място – при нас нищо не се инвестира откъм държава. Футболът може би е единственият спорт, който няма помощ от държавата. През последната година чух, че са дали към милион и нещо. Смешно е дори да го коментираме. На много места, където имаше помощ се направиха терени, но те може да ги използваш максимум една година, защото са направени изключително неграмотно. Това е цялата истина, но не се казва защо са извършени тези неща. Теренът на „Герена“ е правен от германска фирма преди повече от 15 години и струваше над милиона и половина лева. Как след толкова време ще струва 400-500? Създаваме терен да го открием, снимаме и след това да го закрием. Както е в държавата.

– Какви са амбициите ви за този сезон? 
– Казах след финала за купата, че не мога да обещая надграждане. На някои им беше странно. А да обещая работа и отбор, който играе футбол. Защото надграждането става с редовно подсилване на тима и подобряване на всички аспекти. В България не знам как някои футболисти се навиват да играят мачове, като видят условията, терените и съблекалните. Останахме с още две-три държави в Европа, където инфраструктурата е под всякаква критика. Всеки казва, че са негови пари, дори чух и кървави, но никой не ги кара. Няма да има отбори и спорт. Да видим истината. Докато не се направи футболен бизнес и като имаш 100 лева, толкова и ще харчиш. Държавата трябва да се събуди и да помогне на хората, които дават парите. Да им се осигури поне данъчно облекчение. Никакъв проблем не е да се построи стадион с помощта на общините. В много държави е практика и няма опасност съоръженията да пропаднат. Ходим на подготовки в Австрия, Швейцария, Нидерландия и тренираме по селца и паланки. Прекрасни съоръжения за тренировки, но харчим една торба с пари. Хората с тази идея го правят. В Левски затова искаме да стигнем до истината, за да се види кой и защо е виновен. Аз най-много искам тя да излезе като фен. Когато бях 13 години извън клуба виждах и слушах какво става. Колко милиона се изчистиха през тази година. Но е хубаво да идваш от време навреме да сядаш в ложата, нищо, че си натрупал дългове преди това. Левски имаше ситуации, в които отиваше в хотелите и не ни пускаха, докато не платим напред, защото през годините имахме задължения и никой не ни вярваше. Сега вече тези неща ги няма. Можем поне да гледаме хората в очите. Какво лошо има? Бил си слаб ръководител, натрупал си задължения. Второ, къде е държавата? Виждате, казва ти, натрупал си еди колко си и ако не изчистиш 100 000 лева, те няма. А те се снимаха, обилки, интервюта, помпозности и използваха поне 500 пъти името на Левски на година, за да се облагодетелстват. Ходили са при всякакви политици и бизнесмени да им помагат. Другият негативизъм е, че през последните години имаме дългове, но нямаме успехи. Бюджетите са били огромни и плащанията са били такива. Сега можем да кажем какъв е фондът ни работна заплата и от какво имаме нужда. Дано да кажем, че Левски е спасен и че сме виновни, че само не сме спечелили някой мач.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук