Бившият футболист на Левски Николай Тодоров – Кайзери има зад гърба си не една или две победи над ЦСКА, в компанията на Станимир Стоилов на терена. Той разкри очакванията си за неделната битка между „сините“ и ЦСКА-София.

– Г-н Тодоров, здравейте, как сте? Какви са ви очакванията за предстоящото дерби между Левски и ЦСКА в неделя?
– Добре съм. Очаквам преди всичко да стане едно хубаво дерби. С чисто футболни прийоми, за да можем да говорим след мача само за играта.

– Как ви се вижда играта, която показват двата тима?
– Има разлика в играта на ЦСКА. Нов треньор, доста тактически и игрови промени. Нови попълнения също. Всичко чисто футболно е в плюс от това, което правят в момента на „Армията“. Колкото до Левски, клубът се бори със своите си трудности. Като цяло има лек спад в играта. Той идва от отделни футболисти, което влияе на играта като цяло. Все пак има нови състезатели, а освен това нагласата и подготовката за този двубой е различна от тази за другите мачове. Изпитват проблеми в защита в последно време. Допускат голове и по този начин се губят точки. Това е голям минус и важен аспект. Защото доста време бяха със „сухи мрежи“, както през миналия сезон, така и през този. Сега противниците успяват да накажат всяка една грешка.

– Станимир Стоилов сподели, че Левски изпитва проблеми и в завършващата фаза. Вие как виждате играта на „сините“ в атака?
– Ами, със спадът на формата, най-вече на крайните нападатели и контузията на Билал Бари, докараха проблеми. Уелтън върви надолу като форма, вярно е, че тези неща най-добре ги знае треньора, но и ние, като зрители, виждаме. Стоилов е запознат с моментното физическо и психическо състояние на всеки играч. Роналдо също показа спадове. И идват проблемите, защото става въпрос за цели три зони – централен, ляв и десен нападател. Ако е само едната – може да се компенсира. Когато са в 3 – вече е трудно. Сега и Бари влезе в лазарета, ако наистина е много тежка травмата, Левски трябва да търси друг вариант. От няколко мача Стоилов се опитва да компенсира с Илиян Стефанов и влизането в игра на Ивелин Попов. Времето ще покаже дали това ще се получи.

– „Сините“ загубиха от Локомотив Coфия с 2:3 в „Надежда“ в последната среща. Защо се стигна до това поражение?
– Заради грешките, които допуснаха. Не съумяха да обърнат след като на два пъти се изравняваше резултата. Когато са допуснати изключително много грешки, то няма как да се компенсират, а и нямаше време за реакция след последният гол. Тези грешки в отбрана и контузията на Сонко Сундберг, плюс проблемите, които има във фаза защита, не са малко. Като споменаваме защитниците – те не играят с трима или четирима в отбрана, защото целият отбор участва в тази фаза. Допускат се много грешки.

– Споменахте Бари, Сундберг, но и Петрис има проблеми. На какво отдавате тези контузии? Може ли да говорим за умора в играчите или нещо друго?
– Не знам дали е точно умора, или това е плод на нещо друго. Това най-добре могат да го кажат треньорите и щабът. Те биха дали по-точен отговор. Всекидневно състоянието на играчите се следи от треньори и лекари.

– Да поговорим още малко за загубата от Локо Сф. Някои обвиняват Пламен Андреев за два от трите гола срещу „железничарите“…
– Възможно е. Той допусна грешка, но е млад и не можем нищо да кажем. Освен това няма голям стаж и нужния опит все още. Андреев тепърва ще изгражда някои свои индивидуални качества, в това число и психически. Настройката за дадени мачове. Всяка една грешка, която той прави, е допустима в неговото развитие. И в Европа изключително добри вратари също допускат фатални грешки. Никой не е застрахован. Играещите пред него също допускат грешки. Вече това как ще му се отрази психически е много важно и как преодолява тази грешка във времето, за да не се допуска в следващият мач.

– Може ли да има фаворит в неделя, букмейкърите дават предимство на Левски?
– Трудно може да се каже кой е фаворит и дали в даденият мач ще спечели. Да не изхождаме от класирането, защото има неизиграни мачове. Всеки един отбор си търси своята форма и се готви за победа. А вече колко ще успее да му се противопостави противникът и кой ще надделее – ще видим в неделя.

– Генерално погледнато успя ли Левски да стъпи на верния път и как се отразява отпадането от Хамрун, както и изпуснатата Суперкупа на България?
– Няма как да не дадат отражение тези мачове в редиците на „сините“. Оттук – нататък е важно кой е устойчив психически. Индивидуално всеки може да направи своята преценка, тук е важно ръководството и треньорският щаб да съумее да изкарат отбора като цяло, защото в крайна сметка всеки един мач, който предстои, се печели преди всичко отборно. Разбира се, индивидуалните качества също са важни в конкретни ситуации. Но когато Левски играе отборно и като един, неминуемо това води до успех.

– Нападателите не вкарват, но пък го правят халфовете и защитниците.
– Да, наистина. Нападателите, за да вкарат трябва да се създават ситуации. Възможностите пък да се реализират. При защитниците е по-различно, защото те се включват повече от статични положения. По този начин, който играе добре и се пласира правилно – успява. Цунами показа че е ефективен, след като реализира и от статични положения, и от игра.

– Трябва ли Левски да привлече централен нападател вече на всяка цена?
– На този етап не знам дали имат тази възможност, защото имат финансовите ограничения. В зависимост и от състоянието на Бари, и това на останалите футболисти, както и тяхното представяне, от ръководството ще преценяват какви играчи да се привлекат и какво ще им трябва.

– Колко са важни трите точки за „сините“ в неделя?
– Ами, важни са, защото има и отложени мачове, а всяка загуба на точки те отдалечава от Топ 3. За Левски е много важно да вземе този мач. Той ще бъде и психологически.

– Възможно ли е обаче загубата да доведе до още по-голям срив и отлив на фенове?
– Дали ще има отлив – не мога да кажа. Ако Левски не успее да победи, то със сигурност ще има психическо затормозяване върху играчите. Всяка загуба дава своето отражение.

– С каква настройка се излиза в такъв мач. Публиката оказва ли влияние на играчите по някакъв начин и как?
– Бих казал, че феновете по-точно помагат. Защото показват своята подкрепа и обич към отбора. Това е от плюс. Тук си зависи индивидуално от играчите да се отърсят и да успеят психически да се изолират от всички странични фактори. Трябва да се концентрат изцяло върху игровото си поведение през всичките 90 минути в неделя.

– Може ли този отбор на Станимир Стоилов да се бори за титла и да си защити Купата на България?
-Може, но това трябва да се показва и доказва във всеки един мач. Ако допускаш поражения, то неминуемо ще има разлика и неувереност, което не е в плюс като цяло за отбора. Вероятно някои състезатели ще го приемат по различен начин и ще им се отразява повече.

– Прогнозата ви за краен изход в неделя?
– Аз не само искам, а и вярвам, че Левски ще излезе като победител.

„Мач Телеграф“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук