Точно 1 година след като подписа договор и официално бе представен, че се завръща начело на “Левски”, Станимир Стоилов говори откровено пред “24 часа” за случилото се дотук и за бъдещето на клуба.

Господин Стоилов, на 2 септември 2021 г. бяхте представен официално като завърнал се у дома старши треньор на “Левски”. Дойдохте с мечти, цели и мисия. Каква е равносметката ви година по-късно?

– Дойдох с ясното съзнание, че клубът е под угроза за всякакъв вид фалит – и футболен, и финансов, и откъм фенско доверие и подкрепа. Основната задача беше всички заедно да извадим “Левски” от този капан, който сами заложихме с безхаберното управление. Безхаберно по всички споменати направления – и спортно-технически, и финансово, и по отношение на привържениците.

Затова през този период не съм имал никакви лични идеи за успехи, за победи, за отбор, който да играе добър футбол. Всичко беше насочено към това стъпка по стъпка да се направят нужните реформи, за да може клубът да се стабилизира поне малко.

Първо – бюджетът се изпили до минимален. За съжаление, се наложи това намаление да е дори за сметка на хора или позиции, от които клубът е имал нужда, хора, които са вършили работа. Второ – дадохме ясни сигнали на футболистите, че трябва да скачат доста по-високо от това, което скачат. В отбора имаше доста добре платени играчи, бюджетът не беше чак в такова състояние, което да отговаря на футболните реалности – едва ли не винаги не просто да се борим да не изпаднем от първата шестица, но дори и да сме застрашени да сме около зоната на изпадащите. Играчите получиха ясно и точно указание, че въпреки финансовите проблеми с качествата и с парите по договорите, които имат, “Левски” не може да продължава в никакъв случай да бъде в такова положение, да е опасно близо до зоната на изпадащите и да губи през мач на “Герена”.

“Затварям чалготеката на “Герена”, отварям професионалния футболен клуб!” С тези знакови думи се завърнахте след 13 г. далече от “Левски”… Колко далече с днешна дата е “Левски” от чалготеката и колко по-близо да професионалния клуб?

– Това се случи, затворихме я. Футболистите на “Левски” нямат нужда от чалготека. Освен че им поставих задача, от друга страна аз, и цялото ръководство се отнасяме изключително грижовно към тяхното пребиваване в клуба. Имат възможно най-добрите условия – за работа, за тренировки, за подготовка, за лагери, за пътувания. И, естествено, след Нова година всички възнаграждения се получават. Такава беше договорката с основния спонсор – че след Нова година всичко ще бъде наред. И то е наред. Създадохме най-важното, което футболистите искат, те искат да имат условия. И, естествено, тогава вече те трябваше да отговорят с представяне на ниво “Левски”. Стараят се да го правят по най-добрия начин, което им прави чест. В отбора има и опитни играчи, левскари, които знаят какво наистина е “Левски”. Те помогнаха много на всички млади и чужденци да скачат на нивото на “Левски”. Ще се повторя, но прави чест на опитните, че принуждават млади и чужденци да скачат на това ниво и държат атмосфера, подобаваща на футболен клуб “Левски”. Имам предвид уважението – между играчи, между играчи и клуб. В съблекалнята вече цари атмосфера “Левски”. Това се дължи изцяло на опитните в отбора. Аз ги критикувам много за спортно-технически проблеми, много прям и остър съм с тях, но там, където на тях трябва да им се осигури комфорт, аз се боря като лъв за тях.

Играчите, които са в “Левски”, имат основно нещо в главата си – че играят за честта, името и критерия “Левски”. Получават си редовно възнагражденията. Да, те в никакъв случай не са огромни, не са това, което заслужават, но след спасението на клуба, след известен период те ще получат повишение на възнаграждението си.

Кои бяха трите най-важни неща, които вие – треньорът, но и най-вече левскарят, постегнахте през изминалата година?

– Първото беше единството между всички нас – ръководство, отбор и привърженици. Застанахме зад името “Левски”, поехме ангажимент. Водихме различни спорове в името на “Левски” – с играчи, спонсори и привърженици. Но всички поставихме “Левски” на преден план.

Второ – успяхме да убедим футболистите, че имат много по-големи качества от това, което демонстрират. И те започнаха да ги изваждат на преден план. И да се борят всеотдайно за “Левски”.

Трето – имам и власт, и подкрепа от всички нива на клуба. И собственик, и спонсор, и изпълнителен директор.

Можете ли да кажете, че след тази година имате абсолютната власт в “Левски”?

– Спортно-технически имам пълната власт. На другите нива просто гледам какво се случва и ако не ми харесва, казвам. Има още накъде да се подобряват нещата, но важното е да гледаме в една посока. А моята посока е само една – тя е левскарската, тя е истината за “Левски”. Гледаме ли всички в тази посока, сто процента съм сигурен, че ще има успехи. Ако започнем да гледаме всеки към своя интерес – мой, на играчи, на ръководство, на спонсор, неминуемо ще дойдат проблеми. А “Левски” има още много проблеми за решаване.

Единственото, на което може да се даде точна оценка, е какво става на терена. Другаде може да се прикрие нещо, но там не можеш да скриеш нищо – “Левски” е на показ на всеки три дни или всяка седмица. Затова имам високи изисквания към играчите. Далече съм от мисълта, че те ще надскочат себе си и “Левски” вече е решил всички спортно-технически проблеми. Напротив – ще имаме лъкатушения. Надявам се да не са много големи. Имаме крехък отбор, върху който трябва да се гради, за да стане стабилният, силният “Левски”.

Кое е нещото, което много искахте да направите през тази една година, но не успяхте?

– Цялата истина за “Левски” все още не е излязла. Това е нещото, за което не успях да се преборя.

Какво имате предвид?

– Нещата, които са се случвали през изминалите години. Цялото финансово състояние на клуба.

Тоест искате всички карти да бъдат сложени на масата и всеки да си понесе отговорността?

– Не държа точно на това, защото знам, че отговорност няма да бъде поета – че всеки ще се изхлузи. Но един път завинаги да се знае кой какво е правил, какво се е случило, за да може да обявим следващата стъпка на привържениците – тоталното спасение на “Левски”, отново всички заедно. Това не успях да свърша, за да обявим следващата стъпка – всички карти да са на масата. Да обявим точно какво се е случило, точно какво е финансовото състояние на клуба и защо.

На терена аз всяка седмица имам минимум по една ревизия. Мен лесно може да ме виждат, критикуват и наказват. Но пълното разкриване какво се е вършило извън терена е единственото, което исках, но не успях да свърша за тази година. Надявам се, че това ще стане. Всъщност вярвам, че ще се изпълни.

Каква е пречката до момента? Предпазване на хора, които са били в клуба? Морална ли е, или друга?

– Мисля си, че идеята е, че по този начин по-лесно ще можем да решим наложителните проблеми за пълното спасение на клуба, и тогава да се съобщи цялата истина. Но е неизбежно, за да обявим последната стъпка за спасението на “Левски”. След нея вече трябва да се обявят стъпките за екстри и градене – за построяване на нов стадион, за подобряване на отбора… Но според мен първо трябва да се каже на хората, след което всички заедно ще можем да спасим клуба. Въпреки че казвам директно нещата, никога не съм си и помислял да сея разединение между звената на цялото – между привърженици и отбори, между спонсор и клуб, между ръководство и спонсори… За мен в спора се ражда истината. А когато е в интереса на “Левски”, не съм се плашил и за миг, без значение с кого трябва да вляза в конфронтация. Понякога след това съжалявам от чисто човешка гледна точка, но за мен няма по-важно нещо от интереса на “Левски”.

Важното е всички части на цялото да сме подчинени само на този интерес, иначе няма шанс “Левски” да бъде спасен. Едно от нещата, с които съм най-горд, е, че през тази една година “Левски” е изграден на чисто футболен бизнес. От една година насам в “Левски” няма един лев, който да е пратен, доставен от някого заради някого. Всички пари са от генералния спонсор, от други рекламодатели и от голямата подкрепа, която дадоха привържениците под формата на пълната мобилизация и дарения. “Левски” е футболен бизнес – това е. Да, ако трябва, ще играе с юноши, но трябва да бъде спасен. Но футболният бизнес на всяка цена трябва да продължи да съществува. Никъде по света футболът не съществува благодарение на подаяния. В “Левски” от една година няма нито един от тези, за каквито се твърдеше, така наречени изпратени помагачи. И един лев няма в клуба под такава форма.

Борейки се за истината за “Левски”, коя лъжа за “Левски” бихте разкрили?

– През годините се твърдеше, че нашите привърженици пречели или източвали клуба. Това е друга огромна лъжа, която се разпространяваше заради удобни хора, които да оправдаят своята некадърност в работата в клуба. Никога привържениците не може да пречат или да точат, те само помагат. Всъщност некадърното управление на нашия клуб винаги е водило до проблемите. Това беше другата мантра, която трябва да бъде развенчана веднъж завинаги. Привържениците винаги само помагат, а ние, които управляваме, може с действията си да докараме клуба дотам, докъдето беше докаран.

Ако от двете страни на една везна поставим мощната подкрепа от феновете и мощна подкрепа от нов собственик, може ли да получим уравнение, при което двете страни да усещат еднаква тежест и удовлетвореност, за да спечели още повече “Левски”?

– Всичко, което е добре за “Левски”, може да съжителства добре със света на нашите привърженици, на левскарите, доказали, че по-свято от клуба за тях няма. В това съм не 100, а 200% сигурен. Дали е мощен спонсор, дали е собственик – ако е за доброто на “Левски”, нашите фенове ще го приемат. Няма фен, който да не желае доброто на клуба. А кое е доброто вече си проличава от начина, по който се работи. Всички – мощни или по-малко мощни, които защитават и работят за бъдещето на “Левски”, ще получат подкрепата от привържениците на “Левски”. Всичко друго е да се казват неистини. Привържениците на “Левски” обожават клуба си. За тях щом работиш за благото на “Левски”, си добре дошъл.

До кое е по-близко “Левски” – до “Левски на левскарите” или до “Юнайтед Груп”?

– “Левски на левскарите” е сдружение, което се създаде, за да помага на клуба. Аз и цялото ми семейство участваме в сдружението, приемаме идеята му с отворени обятия. Създаде се най-вече, за да има сигурно финансиране от левскарите, а също така след неизвестен период от време, след години наблюдение левскарите да имат възможност на мнение кой да бъде президент на “Левски”. Президент, а не собственик. Но идеята всъщност се роди, за да се намери най-бързото и сигурно решение за стабилността на клуба, да няма опасност от фалит за “Левски”. Който и бъдещ ръководител да дойде, да знае, че има гарантиран минимален бюджет от “Левски на левскарите”, за да се знае, че “Левски” няма да фалира. Впоследствие идеята се разви – всички настоящи приходи да се внасят директно по сметка в НАП, така е и до този момент. Начин за гарантиране финансовата стабилност на клуба, нищо повече.

Очаквах на този етап да има по-голяма масовост в сдружението. Към момента се движи с по-бавни темпове, но пък левскарите не спират да помагат по всякакви начини. А сдружението трябва да продължи да се развива. Може би още не всички са узрели напълно за идеята. А сдружението е създадено по приблизителна идея на онези най-големи, с които трудно може да се мерим, но чиито добър пример може да следваме – като “Байерн” (Мюнхен), “Реал” (Мадрид), “Барселона”. Измислено е в този стил. Идеята и правилата са развити от 17 юристи от различни фракции и в едно име – името на “Левски”. И неслучайно беше учредено от всички фенклубове в България.

Докато “Юнайтед Груп” на този етап са заявили интерес към “Левски” и правят финансов одит в клуба. Заявеният интерес от такава голяма корпорация към “Левски” е огромна оценка за клуба и за всички, работещи в клуба. Самият факт, че компания от мащаба на “Юнайтед Груп” се интересува от “Левски”, е показателен какво се случи в клуба през изминалата една година. Парите, които вади “Левски”, и начинът, по който ги вади, превърна клуба в перфектния футболен бизнес проект.

Коя дата от изминалата една година няма да забравите?

– 15 май 2022 година. никога няма да я забравя. 13 години имаше мъка. Тежка мъка, която се виждаше в очите на левскарите и ставаше все по-болезнена. Първото, което трябваше да се направи на всяка цена, е “Левски” да стигне до финала. Друго важно – “Левски” не спечели купата на България, побеждавайки отбори след нас в класирането на първенството, а побеждавайки двата водещи отбора в полуфинала и финала. Отбор на три месеца постигна знакови, жизненоважни победи. Футболистите изнесоха цялата тежест. Всичко извършиха те. През цялото време говоря за клуба, но голямата промяна и завръщането на любовта на хората се увеличаваха благодарение на тези, които играеха. След като дълги години други не успяха да го върнат с много пари, за три месеца тези футболисти го върнаха с душа и сърце за “Левски”. Нарочно искам да завърша с тях, защото те имаха най-голямата роля за промяната в клуба. И да подчертая, че тук няма българи и чужденци. Който дойде в “Левски”, става левскар и заобичва клуба. На пиедестал в момента в нашия клуб може да бъдат само футболистите. Всички други трябва да работим, за да стигнем до пиедестала. Досега футболистите не са получавали нужните похвали от мен, сега за първи път ги получават. Винаги съм искал повече от тях. Сега искам да им кажа – вие сте героите!

На представянето ви преди година с Наско Сираков вдигнахте фланелка с вашето име и числото 2024. Докъде сте с „План 2024“ и докъде всъщност се простират вашите планове с „Левски“?

– Ако трябва да съм честен, имах по-големи мечти и желания след отстраняването на ПАОК – не очаквахме футболния шут, който получихме. Това позабави някои мои мечти. Обикновено съм свикнал да по-рано да изпълнявам плановете. „План 2024“ може би ще бъде план, изпълнен с решени проблеми и стабилност на клуба. И след това, според мен, ще дойдат и големите футболни успехи на „Левски“.

Изпълните ли и тези планове – стабилност и нови големи успехи, може ли при представянето на новия ви договор вместо година на фланелката да видим името Стоилов и символ за безкрайност?

– Аз нямам лични мечти във футбола, имам само мечти за „Левски“. „Левски“ да е мечтаният от привържениците, „Левски“ да е този, изграден от създателите на клуба. „Левски“ да си върне славната футболна история. На този етап футболистите и привържениците са единствените, които се доближават до славната история на „Левски“. Мястото на привържениците е недосегаемо – те са вечността, обичащите и спасяващите клуба. Футболистите са тези, които се изкачиха заедно с тях на пиедестала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук