Херо: Догодина Левски вече ще е солиден отбор! Както да е построен отборът, Ивелин Попов ще пасне като дялан камък

Бившият треньор на Левски и Лудогорец Димитър Димитров даде интервю, а началото е за сблъсъка между тези два отбора за Суперкупата следващата седмица. Херо обяви и какви са очакванията му за развоя на първенството.

Г-н Димитров, колко по-особен мач ще е този за Суперкупата? На разменено гостуване – да, но каква ще е спецификата сега?

Тази купа, не усещам чак такова специално отношение да имат клубовете, не само в България, а по принцип. В чужбина все пак двата съперника генерират доста пари от телевизионни права, реклами, спонсори, билети. Специално за Левски и Лудогорец, ще има интрига чисто спортно-техническа. При всички положения треньорите ще излязат с най-доброто и ще опитат да спечелят този мач. Като мач обаче, едва ли ще е специално само защото е трофей.

Тези отлагания на мачове как ги приемате?

Може би тръпката от това, че Суперкупата не е преди първия кръг, ще е различна. Сигурно има усещането за нещо, което е трябвало да бъде, но е преместено за когато има време. Във футболно развитите страни обаче има дълги резервни скамейки и такова преместване нямаше да се отрази. Там като се играе през 3-4 дни и не се отразява. Поставям се от двете страни. От една страна не е приятно за някои отбори, че изведнъж изпадат в спортно-състезателен вакуум и им се нарушава кондиционната стратегия. Но пък европейските участници тук не могат да си позволят като в Европа да въртят футболисти, с изключение на Лудогорец, където има дълга скамейка, но това лято и при тях видимо има проблем с това. В Европа имат частни самолети, пътуват си когато си искат. Тук Левски трябваше да се върне от Варна след нощно пътуване, да пият футболистите едно кафе, да разтъпчат малко и да тръгнат към летището за европейски мач. Което също не е окей. Конкретно за това лято – Левски, ЦСКА и Ботев Пловдив имат липса на дълбочина в състава си и до голяма степен се опитвам да ги разбера.

Това, че след мача за Суперкупата ще има награждаване, а не просто се обявява победител, вкарва ли напрежение в отборите?

Според мен не е чак такава стойността на този трофей, едва ли ще има скованост и напрежение.

Ще ви се обади Атанас Караиванов от ПФЛ и ще ви грабне – защо ми обезценяваш празника. Казано в кръга на шегата.

Хехехе, да, така излиза. Но наистина така ги виждам нещата. Казвам си това, което мисля.

Това, че Левски ще има огромно превъзходство на трибуните, ще стресне ли по някакъв начин Лудогорец?

Не вярвам, те за толкова години свикнаха да играят при обстановка на шумна многобройна публика на съперника.

Според вас защо им намалява публиката?

Обяснявам си го с това, че хората в града се наситиха. Може би и билетите не са от най-евтините. Но да не забравяме, че преди години Лудогорец играеше много по-атрактивно и по-силно. Те пропуснаха да се утвърдят като знаков отбор за региона. Не знам защо така се получи. Преди време еуфорията беше друга, два пъти в групи на Шампионска лига, после пък в групите на Лига Европа игрите и резултатите не бяха добри. Вероятно това оказва влияние.

Левски докъде щеше да стигне като подкрепа, ако не бе отпаднал от малтийците в Лига на Конференциите?

Охоо, при Левски нещата са коренно различни. До последно сред феновете имаше огромна енергия, еуфория и позитивна нагласа, която видно не спада и след това отпадане. Но ако бяха стигнали до мачове с Партизан, националният стадион щеше да е пълен, да се пука по шевовете.

Левски доколко е доближил Лудогорец чисто спортно-технически?

Безспорно има сближаване на нивата и това най-ясно се видя в двата мача за купата тази пролет и дори в последвалия мач за първенство в Софя. Но като потенциал и дълбочина на състава, Лудогорец превъзхожда. Просто Левски изигра тактически по-правилна мачовете, до известна степен ги надхитриха. Лудогорец малко стихийно и непланирано си продадоха основни играчи. Това малко ме изненада. Никога преди не се е случвало, но не мога да коментирам клубната им политика. И в най-важния моменти имаха и контузени това лято и състава им изведнъж се отслаби.

Това ще ги амбицира ли зимата да купуват?

Предполагам. Но те закъсняха със смяната на поколенията. Казвам го като запалянко. При Левски пък е обратното, не продадоха, но там проблемите са от финансов характер. Това се отразява на качеството. Трудно се намират свободни и отлични футболисти.

Но Ивелин Попов дойде като е свободен агент. Него как го виждате, на коя постройка ще пасне?

Според мен Левски ще се придържа към схемата с четирима защитници. Това с тримата отзад беше за извънредни случаи, за изненада на съперника, да му се парират конкретни силни страни. Беше от тактическо естество. А Ивелин е комплексен и може да играе на различни позиции. Нивото му е доказано и както да е построен Левски, той ще пасне като дялан камък.

А Георги Миланов?

Силата му не е чак толкова в агресивността в играта в защита, но той е съзидателен футболист. Може да даде последния пас, да вкара гол. Такива футболисти винаги са ценни и важни. При Левски са необходими още един-два трансферни прозореца, за да изравни Лудогорец по-сериозно и трайно. Тоест догодина по това време, в края на летния пазар, вече очаквам да видя наистина солиден Левски.

Според вас Левски докога ще държи фронта и да се настани трайно в челото?

Стига да няма контузии на важни футболисти, защото Левски е зависим от тях. Очаквам постепенно да се открои една петица. Споменавам Черно море, много приятно съм изненадан от новите им чужденци. Илиан Илиев от години играе с несменяемо ядро и с класата и поведението на новите, очаквам да играят сериозна роля. ЦСКА 1948 ще има друго присъствие. И Лудогорец, Левски и ЦСКА вече не ги коментираме. Тази петица според мен ще се бори за медалите. Не мога да прогнозирам кой ще е шестият отбор в горната плейофна група.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук