Тръст „Синя България“: Силно притеснени сме от обстоятелството, че непосредствените и належащи дългове надхвърлят 15 млн. лева

Един от миноритарните акционери в Левски – Тръст “Синя България” – даде информация след проведена среща преди няколко дни между ръководството на клуба и част от феновете. От тръста изразиха притеснения относно дълговете на клуба, които са около 15 млн. лева, без парите, дължими на фирми на Васил Божков. Освен това се отбелязва, че в хода на срещата е станало ясно, че има немалко вътрешно напрежение и сериозни проблеми в управленската структура на клуба.

Ето какво написаха от Тръст „Синя България”:

„Скъпи Левскари,

Както всички знаете, на 23.08.2022 се проведе среща между мажоритарния собственик на ПФК Левски, ръководството на клуба, ръководството и основния акционер на генералния спонсор на клуба (в чиято група е и дружеството, управляващо клуба по договор за управление) и представители на различни организации на привържениците на Левски, сред които и такива от Управителния съвет на Тръст „Синя България“.

На срещата бяхме запознати с някои съществени детайли от дейността на клуба в последните 10 месеца, сред които:

· свършената работа за последната година

· приходите и разходите

· тежащите задължения натрупани от предишни ръководства на ПФК Левски, които могат да се окажат огромна пречка пред възходящото развитие на отбора в следващите години.

Представени бяха и отношенията и договореностите между ПФК Левски и генералния спонсор Palms Bet, както и намеренията на спонсора за период от 5 години – обстоятелства, които под една или друга форма така или иначе циркулират в медийното пространство.

Считаме за наше задължение да информираме хората, които представляваме – а именно вас, привържениците, които в тези изключително трудни времена не се отказахте заедно с нас да се борите за съществуването на любимия ни клуб – за получената информация.

Същевременно съзнаваме и друго наше задължение – да подходим с необходимата отговорност към информацията, която споделяме, а не да се опитваме да създаваме „сензации“, или пък „храна“ за масата недоброжелатели на най-великия български футболен клуб.

Разбираме, че споделеното в следващите редове ще събуди много въпроси и може би много притеснения, но се надяваме, че ще влее и решимост във всички вас да положим общи усилия да продължим по възходящия път, по който е поел нашият клуб. И който отново ще ни отведе на върха в българския футбол.

В последната година благодарение на изключителната и неуморна работа на изпълнителния директор Иво Ивков и членовете на ръководения от него екип, със съдействието на генералния спонсор, който чрез свое дружество има и договор за управление в клуба, без съмнение е свършена огромна по обем работа.

Благодарение на тези усилия е постигнато отчетливо подобрение във финансово и административно естество. Клубът успя да договори и изплати или разсрочи задължения към уволнени треньори, освободени и/или напуснали футболисти, доставчици на екипировка и други доставчици, които застрашаваха лиценза и съществуването на ПФК Левски.

В голяма степен (с малки изключения), тези задължения са вече зад гърба ни. Клубът успява да посрещне текущите си нужди, да плаща навреме заплати на всички работещи в дружеството и да покрива текущите месечни задължения.

Отчетен бе и огромният принос на привържениците, които със своята безпрецедентна активност (само в последните 7 месеца генерирахме приход от 6 000 000 лева в клуба), дадоха възможност на ръководството да покрива и задължения към НАП в последните месеци.

Излишно е да говорим за спортно-техническата част, защото там за всички е очевидно какво постига Станимир Стоилов и неговият екип.

Няма как, обаче, да не споделим, че сме силно притеснени от обстоятелството, че въпреки постигнатото от ръководството, непосредствените и належащи дългове надхвърлят 15 000 000 лева, без да отчитаме размера на дълговете към фирми свързани с Васил Божков.

Тези задължения представляват изключително сериозна тежест и реална заплаха за съществуването на Левски.

Очевидно е, че погасяването им е непосилно за клуба и за спонсора Palms Bet без намиране на поне още един или два големи спонсора и продължаване на активността на привържениците.

В хода на срещата стана ясно, че в клуба има немалко вътрешно напрежение относно неговото административно ръководене и сериозни проблеми в управленската структура, които настояваме да бъдат разрешени в най-кратки срокове.

С притеснение отбелязваме, че така и не беше представен пред нас реален план за справяне с належащите проблеми. Всички присъстващи представители на различни организации недвусмислено изявихме готовността на всички левскари да продължим да помагаме с каквото е необходимо, но настояхме да бъде разработен и представен ясен план за действие.

Подчертахме също, че без дружеството, управляващо клуба, да поеме своята част от ангажиментите и без да се предприемат всички възможни мерки, за да не се допуска натрупването на нов дълг, според нас е невъзможно да започне активно погасяване на старите задължения.

Генералният спонсор представи планове си за финансиране на клуба през следващите 5 години, които бяха споделени и по-рано и от г-н Мило Борисов и г-н Лъчезар Петров при техни медийни изяви.

Средствата по спонсорските договори обаче са недостатъчни за справяне със ситуацията, още повече в текущите ѝ параметри. Бяха представени в точки конкретни възможни „опции“ в управлението, които могат да бъдат предприети. Но така и не бяха очертани реални планове за реални решения на проблемите.

Без ясен, точен и конкретен отговор остана и изключително същественият, според нас, въпрос защо след великолепното спортно-техническо представяне, безпрецедентната за българските мащаби активност на привържениците и на фона на цялостното административно и финансово стабилизиране на дружеството, все още не може да бъде намерен и осигурен поне още един голям спонсор.

Изразяваме своята надежда, ръководството на любимия ни клуб, заедно с генералния спонсор, в изключително кратки срокове да разрешат възникналите търкания досежно управленската структура и начини на работа, както и да намерят най-правилната форма да запознаят детайлно всички привърженици на Левски със задълженията на клуба и планираните мерки за тяхното погасяване, както и плановете си за развитието на клуба в следващите години!

Управителният съвет на Тръст „Синя България“ заявява изрично пълната си подкрепа за Ивайло Ивков и Станимир Стоилов! Безусловно вярваме в техните професионални компетенции и качества да довършат започнатото и открито сме готови да се изправим срещу всеки, който е против тях в този важен за Левски момент.

ЛЕВСКИ Е ВЕЧЕН!

С уважение,

УС на Тръст „Синя България“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук