Бившият футболист и спортно-технически директор на Левски Христо Йовов бе от тези, които предупреждаваха, че е рано да се говори за нова Синя приказка. В интервю той коментира отпадането на тима от малтийския Хамрун.

Г-н Йовов, защо се стигна до неочакваната издънка срещу Хамрун?
– След първия мач в Малта резултатът беше добър и феновете са били уверени в класирането за плейофите. В интерес на истината – този противник не бе за подценяване. Не е бил и подценен. Хамрун има своите стойности, а и да не забравяме, че в момента България не е нищо особено във футболна Европа.

Станимир Стоилов предупреждаваше, че малтийците не бива да се отписват, Левски обаче сякаш хвръкна много високо след отстраняването на ПАОК и след това се приземи бързо и болезнено…
– На Стоилов му е напълно ясно, че този отбор както играе силно, така може да направи и слаб мач. Точно от това се опитваше да предпази футболистите и биеше алармата. А и изборът му от играчи за този двубой не бе особено голям – загуби Георги Миланов часове преди мача. В крайна сметка всичко оказа вина за отпадането. А връх бе невниманието при втория гол на Хамрун. Да, не бива да забравяме, че има грубо нарушение на правилата, но това не трябва да е оправдание.

След направения силен пролетен полусезон и спечелената купа бяхте от хората, които казвахте, че е рано да се говори за нова „приказка“, и не бързахте да правите паралели с миналото. Защо?
– Естествено, че ще е така, защото много бързо се забравя клубът в какво състояние беше. Имаше подем на всички нива, което е супер. Но като цяло Стоилов нямаше голямо поле за изява на трансферния пазар. Той нямаше как да вземе играчи, които да вдигнат сериозно нивото на отбора. Отделно от това някои от попълненията не успяха да участват в евромачовете. Ивелин Попов не игра заради контузия, а именно той бе човекът, който можеше да помогне много.

Какво може да донесе Попов на този отбор?
– Излишно е да коментираме футболист, който дълго време е играл на високо ниво. Той е човек с опит и качества. И по-важното – Попов е човек, който може да решава мачове.

Точно такъв футболист липсва в момента на Левски, не е ли така?
– За съжаление, е точно така. Футболисти, които могат да решават мачове, струват пари. А Левски не може да си позволи да харчи. И идва точно такъв мач като с малтийците, на който ние му казваме „крив“, и тогава се случва това, което стана. В такива двубои се разчита на индивидуални качества и човек, който може да прави разликата. За съжаление, Левски има много добър и окомплектован отбор за парите, с които разполага, но в него няма хора, които решават мачове, когато отборът не играе добре. Тук не говоря за така наречените лидери, а за много добър нападател, голаджия, който, както се казва, без положение да вкара.

Над кои позитиви трябва да се надгради и къде са необходими подобрения?
– Треньорът със сигурност има план за поне година напред и той най-добре знае какво му е необходимо. Ние виждаме моментни слабости и си нарочваме някого и нещо, докато треньорът трябва да има цялата власт и да си избира нужното.

Трябва ли Левски да продава при оферти сега?
– Със сигурност има футболисти, които ако напуснат, ще бъде развален балансът на отбора. Това трябва да се решава от ръководството, защото знаем, че клубът не е в цветущо положение откъм парите. Така че при добро предложение може да има трансфери, а след това е ред на треньора и скаутското звено да доведат нов силен играч.

Какво реално може да постигне Левски през сезона?
– Целта е класиране за евротурнирите – било през първенството или купата. Още е рано за генерални оценки, защото и противниците в шампионата показват колебания в игрите си. Но не е ясно кой как е правил подготовката и кога гони да бъде във върхова форма. До момента сезонът на Левски е вълнуващ – и с много добрите 2 мача срещу фаворита ПАОК, а след това и с лошите мигове. Мисля, че отборът ще се отблагодари на феновете си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук