Бившият вратар на Левски Стефан Стайков – Заека коментира пред „Тема Спорт“ отпадането на сините от Хамрун Спартанс в Лигата на конференциите. Той сподели мнението си дали Николай Михайлов е допуснал грешки и какво трябва да направи отборът, за да продължи да радва феновете.

Г-н Стайков, седмица след отпадането на Левски от Хамрун Спартанс в Лигата на конференциите какъв е коментарът ви за двубоя?
– За мен в този мач сините не допуснаха фрапантни грешки. Просто лошо стечение на обстоятелствата. Мисля, че много прехвалиха играчите в нападение през последните седмици. Визирам по-специално бразилците Уелтън и Роналдо. Виждам, че те искат да вкарват головете, няма лошо в това, но трябва да се търси комбинативност. Имаше такива положения, в които бе необходимо да подават, но те стреляха към вратата.

Как се излиза психологически от такъв двубой? Ще могат ли сините да влязат в първенството по-мотивирани?
– Футболистите вече трябва да се успокоят. Няма я вече приказката, тя свърши. Необходимо е да се играе на максимум, за да се върне отново. Отложиха се много мачове и ще бъде трудно, но трябва да се побеждава. Левски притежава добри футболисти и ако искат да покажат, че са такива, трябва да побеждават. Не знам дали отново може да се спечели купата и да се атакува титлата. По наше време, беше много отдавна, партията даваше насоките и се определяше целта преди сезона. Ако станеш първи и спечелиш купата, си изпълнил плана. Докато при волейболистите, ако от пето място са трети – са го преизпълнили. Ние нямаше накъде да правим това, защото се искаше да сме първи постоянно. Такива са целите пред Левски. Сега играчите ще вдигнат глава, защото Мъри Стоилов знае как да го направи. Необходимо е да се играе колективно, защото индивидуално съперникът бързо те разучава и не можеш да направиш нищо. Срещу Хамрун ми приличаше, както навремето играехме – всеки лаком за гол.

Николай Михайлов отнесе много критики след отпадането. Къде сгреши и той ли трябва да носи цялата вина?
– Имаше две грешки в мача. Михайлов е добър вратар, но може би първата му повлия, за да направи и втората. Има си принципи. За първия гол е неочаквана, мина му през краката. Трябваше да легне и нямаше как да му вкарат попадение. Но вече се тренира по-различно и се излиза с краката напред. Ще кажат, че съм от старото поколение, но правилата са едни и същи. Ако съм треньор, ще кажа как трябва да стоят нещата. Няма да давам акъл сега. Втората е фрапираща. Правилата са, че като тръгва да излиза и противникът е с гръб към него, трябва да се върне на вратата. Имаше и втори човек в наказателното поле, който получи топката и вкара. Дори и ние с вас да бяхме, щяхме да реализираме. Може би първата грешка доведе до втората. Ники е добър вратар и донякъде с тима подцениха Хамрун. Сякаш си мислеха, че лесно ще стигнат до победата.

А при дузпите какво е Вашето мнение?
– И при трите дузпи, които изпълниха Хамрун, той допусна грешка, защото излизаше по-напред. Но понеже първите две бяха реализирани, никой не гледаше къде е бил. За мен Ники добре се пласира, но не трябва да излиза толкова рано напред. Допусна грешка, но и преди това двама от съотборниците му пропуснаха от бялата точка. Какво да направи?

Феновете поискаха Пламен Андреев да е първи избор под рамката. Какво смятате за това предложение?
– Това не може да го решим аз и вие. Има си треньор на вратарите и старши, които решават кой да бъде вратар. Публиката не може да каже това. Когато единият сбърка, казват, че другият трябва да пази. Но ако вторият беше направил гафовете? Феновете нямат право да се месят. Има си хора, които харесват Ники, а други пък Пламен. Не може да се угоди на всички. Започнеш ли да го правиш, означава, че не си треньор, а Мъри не е такъв човек. Много обичам феновете на Левски, но не трябва да се месят. Знаем, че някои са против Боби Михайлов и навремето така изгониха Ники след мача с Вердер Бремен, а не се вгледаха как му върнаха топката. Но тогава на 18 години не му избодоха очите, а му изписаха вежди и направи добра кариера в чужбина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук