Треньорът на Левски – Станимир Стоилов, даде обширно интервю за предаването „На фокус с Лора Крумова“ по NOVA. Той разкри интересни неща от работата си в клуба.

„Ангажиментът, който имаме е огромен, трябва да работим. Идвам на „Герена“ малко след 9 и стоим докато имаме работа. Според мен имаме много малки неща за оправяне, за да стигнем до големите. Личният пример е най-доброто за колектива. След като ние сме тук, оттам надолу трябва да мислят те да идват. Имало е клубове, в които съм отивал час и половина преди тренировката и след това ме няма. Имам задължения и ангажименти към Левски, които трябва да покрия като работа“, каза Стоилов.

„Не съм много приятен за ръководител, дори за чистачките. Много съм тегав. Не искам никой да ме обича, всички ме мразят. Като дойдат резултатите после се обичаме много. В България, ако не се управлява с твърда ръка, трудно се постига резултат. Не говоря да си диктатор, а да искаш да става както трябва. В нашата действителност сме царе на имитацията. Старая се да ги избягвам“, допълни още треньорът на Левски.

„Дълги години съм тук и като футболист, и като треньор. Виждам, че добрият чичко на никого не е мил. Рано или късно всичко опира до свършената работа. Ако си затваряме очите за проблемите, то рано или късно те удря в главата. Краят в спорта или футбола винаги е негативен. Докато си в процеса трябва всичко да се върши както трябва. Няма нещо, което да ме изненада на „Герена“. Щях да се изненадам да видя нещо построено, но не видях“, заяви той.

Станимир Стоилов разкри кое е първото нещо, което е „откраднал“ от чужбина. „Първото нещо, което откраднахме е теренът. Смея да твърдя, че е един от най-добрите в България. Той е правен по време на предишния ми престой. На 1/3 от парите искаме да правим терени в България. Направете сметка какви са сегашните терени. На запад видяхме как са терените. Видях терена на „Алианц Арена“, как се поддържа. Ние не трябва да измисляме нещо ново. Отиваш в една средноевропейска държава, поглеждаш и виждаш един прекрасен терен“, заяви още той.

„Футболистът трябва да вижда, че всички се грижат за него. Той трябва да има най-хубавите неща. Има хора за всичко. Футболистът трябва да бъде обгрижван. Обикновено разчиствам къщата, ако не слушат. Или вървят в пътя, или се разделяме. Докато съм тук, такива са правилата. Другият вариант е да си тръгна“, допълни Стоилов.

„Говоря футболен английски, португалски, руски, малко турски, сръбския не го броя дори. Говорим на различни езици, но футболният език на терена е един и същ. Чужденците имат учители да учат български. За тях е добре. Ние също бяхме неграмотни, когато играехме в чужбина. Учихме от терена, от ресторантите. Добре е да знаят езика. Добре е за комуникацията“, заяви Мъри.

Той разкри какво е казал на футболистите си в съблекалнята преди реванша с ПАОК. „Казах в съблекалнята, че ако ПАОК бяха толкова силни, щяха да ни победят в първия мач. Силно е понятието връщането на Левски в Европа. Това ще е по-сложен процес. Участието на Левски в Европа е факт. През октомври изоставахме на 14 точки от четвъртия-петия в класирането. Тогава казвах, че ме е срам да гледам класирането. Беше болезнено. След това бяхме изпреварили тези отбори с 10 точки. Появата в Европа вече беше показването на Левски. Победата над ПАОК – беше гръмко заявяване, че ние сме тук. Сега големите ми притеснения са, че следващият ни противник, като име, като класа, не е от нивото на ПАОК. Имам притеснения, че може да имаме по-големи проблеми, защото на този етап изпитваме проблеми с отбори от нашата черга“.

„С победите над ПАОК получихме футболна увереност. Тя е опасна, защото води към лежерност, но трябва да намираш баланса. Тук е нашия ангажимент. Има случаи, когато футболистите гледат през треньора, каквото и да говориш. Думите на треньора не влизат в главите на играчите. Когато футболистите изпълняват това, което им се казва и това се получава, започват да слушат. Тези победи са стратегически, за да чуват, да запомнят“, заяви още Мъри.

„В момента трябва да ковем победи и отборна игра. Изграждането на стил е по-тежък и бавен процес. Левски е в ситуация, в която трябва да печели. По-лесният вариант е да се постигне резултат, а по-трудно е да се изгради стил. Стилът на Левски е „футболно шоу“. Това включва много компоненти. Всички видове на агресивния футбол, който радва хората. Феновете на Левски са темпераментни. Те могат да оценят и загубата, когато си показал поведение на терена. Когато хората усетят, че нещо е истинско и не ги лъжеш, са много активни в спасението и фенската си страст“, заяви още Стоилов.

„Първото чистене на главите е със създаване на условия за работа на футболистите – терени, екипировки, плащане на заплати. Оттам нататък започва процеса за изисквания. Тогава има за какво да го глобиш, да го накажеш. За да тръгнем към натиска трябва да изчистим обстановката около тях“, заяви Стоилов.

„Да, по-емоционален съм, защото в момента всичко е по-лично. В предишния си престой имахме и по-силен отбор, по-силно стояхме като клуб – мощно, финансово. Сега е много по-лично, защото ангажиментът, който поех за Левски беше най-вече заради мъката, която събраха нашите привърженици и да им дадем последния лъч надежда, за да спасим клуба. Хората, които обичат Левски, са много и ангажиментът е сериозен. Ангажиментът, който поех, бе заради мъката на нашите привърженици. Ангажиментът е доста огромен. Трябва да свърши по най-добрия начин“, каза още Стоилов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук