Бившият директор и футболист на Левски Христо Йовов даде интервю, в което сподели мнението си за двубоите на сините с гръцкия гранд ПАОК в Лигата на конференциите. Той посочи силните страни на тима и колко важен е Станимир Стоилов за отбора. Бижутера, както е известен сред феновете, коментира и предстоящите мачове с малтийския Хамрун Спартанс.

Г-н Йовов, Левски елиминира ПАОК във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Станимир Стоилов го нарече чудо. Вие на какво мнение сте след двата двубоя?
– С оглед на ситуацията в двата отбора с право може да се нарече чудо. С оглед на финансовите възможности на ПАОК и на Левски е така. Както се казва, в живота, а и във футбола – понякога не всичко е а пари.

Какво ви направи впечатление в представянето на сините в двата мача срещу гръцкия гранд?
– Левски игра по един и същ да начин и в двата двубоя. Станимир Стоилов заложи на схема с трима централни защитници. Прави ми впечатление, че във всички важни мачове Левски излиза да играе с тази система на игра. Бранителите се справят много добре и не дават почти никакви шансове на противниковия отбор да създава опасности за отбелязване на гол и дори липсват положения пред Николай Михайлов. В атака тримата нападатели, ако можем да ги наречем така в тази схема, Уелтън, Билал Барц и Роналдо имат много добра линейна бързина и това помага, когато те притиснат да използваш футболисти с такава скорост. Да създават неприятности за противниковия отбор.

Станимир Стоилов заяви, че Хамрун Спартанс ще бъде по-труден съперник за Левски от ПАОК, защото сините трябва да водят играта. Какви са ви очакванията за двубоите с малтийския отбор?
– Естествено, че е така. Станимир Стоилов знае най-добре, че е много по-лесно да се отбраняваш, отколкото да атакуваш. Със сигурност в ПАОК имаше и леко подценяване на ситуацията в Левски и получиха своя шамар още в първия мач. Вече в реванша сините играха много добре в защита и макар че не оползотвориха положенията си в края, напълно закономерно продължиха напред в турнира след показаното в двата мача.

Може ли да се каже, че Станимир Стоилов даде урок на колегата си Разван Луческу?
– Винаги съм твърдял, че треньорът е една от най-важните части от пъзела на футбола. Ако не беше така, големите отбори, които събират всички звезди, най-вероятно нямаше да дават пари за треньори, вкарват се огромни средства за такива специалисти. Може да се каже, ме в двубоите между Левски и ПАОК имаше тактическо надиграване и треньорска игра. Хубавото в случая е, че на сините им се даде възможност в края на миналия и началото на този сезон да имат такива важни срещи. Станимир Стоилов победи в почти всички, като изключим последното домакинство срещу Лудогорец от миналата кампания, когато и двата отбора си бяха свършили работата, във всички други двубои Стоилов надигра преките си конкуренти на треньорските скамейки. Това говори само по себе си.

Необходими ли са още попълнения на Левски, след като Станимир Стоилов не разполага с голям брой играчи?
– Станимир Стоилов многократно каза каква е ситуацията в клуба. Според мен всичко това е направено по принуда. Никой треньор не би се лишил от повече попълнения и добри футболисти. С оглед финансовото положение на Левски той намира отличен баланс да не изхарчи пари, а в същото време отборът да играе добре, да носи приходи и радост на публиката. В такива моменти това е най-важното, защото Левски има задължения, които трябва да изчисти, за да може в един момент, ако се намери финансов благодетел, да знае, че взима клуба на чисто и може да влага пари, а не да покрива стари задължения.

Правилно ли бяха отложени двубоите на Левски със Славия и Черно море заради ангажиментите на сините в Лигата на конференциите?
– Монетата има две страни. За Левски е добре, за да може играчите да се възстановят от такива тежки двубои и да влязат в следващия максимално концентрирани. За други отбори може да кажем, че излизат от ритъм по този начин. Смятам, че като цяло за българския футбол и за сините мачовете в евротурнирите са жизненоважни. Свързани са с коефициенти и не малко приходи, които на Левски в момента им трябват. Всеки клуб е необходимо да прояви разбиране сега, защото може да попадне в същата ситуация догодина и да се възползва от такова отлагане на мачове, за да се подготви максимално добре за двубоите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук