Бившият футболист на Левски и ЦСКА 1948 даде интервю, в което сподели очакванията си за предстоящия мач между тези два тима в първия кръг на шампионата. Халфът посочи, че най-очакваното ще бъде дуелът между Станимир Стоилов и Любослав Пенев на треньорските скамейки. Той коментира селекциите на двата тима и заяви, че сините трябва да излязат освободени срещу ПАОК в Лигата на конференциите.

– Марияне, утре стартира новият сезон. Какви са очакванията ти за шампионата и може ли да откроиш фаворити?
– Очаквам да се състои интересно първенство, след като вече бройката на отборите бе увеличена на 16 тима. Фаворитите са ясни и няма кого да учудя, като ги назова – Лудогорец, Левски и ЦСКА. Най-важното според мен е да се повиши качеството на играта и шампионатът да стане по-атрактивен. Вярвам, че ще бъде много интересно. Това се дължи на формата на сините в последните мачове от края на последния сезон. ЦСКА ще бъдат много амбицирани, да не говорим за Лудогорец, които държат високо ниво. В ЦСКА 1948 виждам, че стягат сериозна селекция, въпреки че всяка година е така. Но най-вече ги слагам в сметките заради личността на Любо Пенев. Вярвам, че ще играят сериозна роля. Очаквам интересно първенство и да има интрига до самия му край.

– Следващият ми въпрос щеше да бъде точно за предстоящия двубой между ЦСКА 1948 и Левски. Играл си в двата тима, какво очакваш от срещата в събота?
– Много ще е интересен мачът, сигурен съм. Както казах вече, Левски много вдигна нивото си след завръщането на Станимир Стоилов. Вижда се огромно игрово подобрение и отборът стои на терена много добре. Мога да кажа, че гледам само по резултатите, а не съм наблюдавал подробно контролите на двата тима, но се представят убедително. ЦСКА 1948 начело с Любо Пенев ще са много солиден отбор.

– Може ли да се посочи кой от двата отбора е фаворит в мача?
– Не мога да кажа. Двубоят е в Бистрица и ако беше на „Герена“, е ясно. Леко съм пристрастен и когато играех в Левски, срещу този отбор няма фаворит. От тази гледна точка сините винаги са такива в България.

– В Левски не направиха голяма селекция, но се взеха играчи на позиции, които трябваше да са подсилени. Как ти се вижда трансферната политика на тима?
– Виждам резултатите, но не наблюдавах подробно контролите на тима, както споделих. Вярвам много на преценката на Станимир Стоилов, защото съм работил с него и знам за какво става на въпрос. Познавам начина му на работа и вижданията му за играта. Доверявам му се за селекцията, особено като се види тази, която сините направиха през зимата, всички играчи, които са привлечени, са наблюдавани. Специално за Роналдо мога да кажа, че ще му трябва време, защото едно е в контролите, а съвсем друго в официалните мачове. От друга страна, Ивелин Попов е доказан футболист и няма какво толкова да го коментирам. Ще помогне на Левски. Все пак е няколко пъти Футболист №1 на България и капитан на националния отбор. Стоилов е преценил точно как да помогне на сините. Той е доказан във времето. Попов има богата кариера в чужбина и ако е здрав, ще помогне много на отбора.

– От друга страна, изненада ли те този рязък завой в селекцията на ЦСКА 1948 с привличането предимно на чужденци, вместо на български играчи, на които залагаха?
– Да, много е интересно сега. Бях при тях приблизително за девет месеца и вървяха в такава посока, че искаха да залагат само на българи, но сега рязко се смениха нещата. Явно хората се убедиха, че тази тактика не става и решиха да вкарат чужденци в отбора. Ще видим дали ще се получи. Пак ще се повторя, но ще откроя треньора Любо Пенев. Той е доказан специалист със стил на игра и водене на тима. Очаквам сблъсъкът с Мъри Стоилов в събота да бъде зрелищен. И двамата са сериозни фигури с изразени характери.

– Има ли шанс Левски да отстрани ПАОК в Лигата на конференциите?
– Нека да използваме клишето – всичко е възможно. Ясно е, че ПАОК е фаворит, а Левски трябва да излезе пo-освободен. Много вярвам на преценката на Станимир Стоилов, защото много добре знае на какво ниво е тимът му и може да избере подходящата тактика. Това ще е голяма крачка. От една страна, Левски ще е по-освободен в тези срещи.

– Как виждаш младите играчи в Левски? Какъв е шансът за тях в дублиращия тим?
– Това е уникален шанс. Това се дължи най-вече на треньорите и ръководителите, които в момента са на „Герена“. Зная тези хора как работят и младите играчи са в добри ръце. Много неща могат да научат за футбола, които ще им помогнат занапред в кариерите, дори и да не продължат в Левски. Точно това ръководство – Сираков, Стоилов, Боримиров, Телкийски, Топузаков – може да им е от огромна полза. Това са емблеми на Левски, които са дали много на клуба и ще е плюс за тези момчета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук