Бившият национален селекционер Димитър Димитров отново е в информационния водовъртеж в период, когато БФС търси поредния нов треньор на представителния тим на България. Херо няколко пъти спомена, че не е търсен и не е водил разговори на тази тема. В лятната пауза той следи подготовката на отборите ни и както сам твърди, никога не му омръзва да гледа мачове – официални и неофициални.

Г-н Димитров, очаквате ли следващото първенство да е по-интересно от миналото?
– Не мога да кажа такова нещо. По-скоро не. Доста отбори свалиха нивото си. И тези, които влизат, според мен няма да бъдат конкурентоспособни на водещите отбори. Без да ги засягам, разбира се. От Септември очаквам положителни изяви. Очаквам група от 5-6 отбора, които ще се открояват, и те са ясни – Лудогорец, Левски, ЦСКА, Ботев, Черно море, и от там виждам една сериозна бездна, по-скоро очаквам липса на златна среда, защото ще има доста отбори, които ще се борят за съществуването си. Очаквам отстъпление от Локо Пловдив и да не изреждам другите, да не ги обиждам. Всичко е на базата на това, което следя като потенциал, като селекция. Понякога бивам опровергаван и фактите са други, да видим сега как ще е.

На база увеличената бройка отбори в Първа лига по-привлекателно ли ще е първенството?
– Не съм много убеден, защото като падне качеството, и пада интересът, колкото и ще да са на брой отборите. Вижте какво става, дори Берое няма да е това, което беше през последните години по обективни причини. Арда по същия начин свалиха нивото и качеството си. Очаквам ЦСКА 1948 да е по-добре, взеха сега чужденци, както нови, така и такива, които вече са адаптирани към живота и условията на футбола в България. И като отчетем и фактора Любо Пенев, очаквам този отбор да се намести в компанията на онези, които изброих в началото, тоест да играе важна роля в първенството.

Късата пауза между първенствата доведе до по-специфична подготовка, това ще се отрази ли на кондицията на играчите и функционалното им състояние?
– Напротив. Аз също съм за варианта да се премине към друг цикъл с една подготовка. Коментирал съм го много пъти, че трябва да променим системата от пролетта да е началото и до края на ноември. За България ще бъде по-добре. С тези две подготовки убиваме футболистите. Хората, които ръководят, явно не го приемат това, аз казвам мнението си. Няколко пъти и Станимир Стоилов го каза. Но явно болшинството не искат да се пренастройват. Да, в началото може и да има дискомфортни моменти, но като цяло ще бъде пo-полезно за футбола. Освен това отборите ни, които ще играят квалификационни кръгове за европейските турнири, ще имат предимство пред онези, които сега започват направо с мачовете. Ето, Левски щеше да е в оптимална форма срещу ПАОК. Миналото лято Лудогорец, ако не бяха спирали, щяха да са още по-убедителни срещу Олимпиакос. Помним гърците в какво ужасно състояние за техните стандарти бяха. А Левски, ако си бяха карали в пролетния ритъм, сега щяха да имат много по-добри шансове срещу ПАОК.

Онези прекъсвания поради пандемията преодоляха ли се вече откъм ритъм на подготовка на играчите?
– Като възстановяване, кондиция, тонус, общо физиологическо състояние е наваксано вече. С тренировъчен процес, с мачове, вече е наред. Аз по стечение на обстоятелствата като треньор минах през две вълни на пандемията. В края на календарната година и после преди старта на полусезона. Много футболисти нямаха същия капацитет след това. Имаха друга дееспособност преди заболяването. Тази болест си даде отражение. Има хора, които я караха леко, но тези, които я караха тежко, и при тях беше трудно да влязат в ритъм.

От тогава остана правилото за пет смени, а и у нас продължава след редовния сезон да се играе по един мач в горната плейофна група: Защо не бе възстановен старият регламент?
– За мен това не е правилно, отборите са неравнопоставени. Едните играят с две домакинства, другите с три. Има ощетяване за едни отбори. За да е еднакво коректно към всички, трябваше да се върнат по две среши на разменено гостуване. По-добре повече такива мачове, отколкото между първия и последния. Само че ние по български го съкратихме и защо остана така, никой не може да ти каже.

Кой е въпрос номер едно в следващото първенство, може би докъде ще издържи Левски?
– Зная, че очакванията към Левски сега са огромни. Привържениците вече са в други измерения, което е нормално. Всички мислят, че Левски едва ли не ще бъде новият шампион. Мои приятели сериозно мислят, че догодина техният любим отбор ще спечели титлата. Аз малко ги приземявам като им казвам, че трябва да минат още поне един-два трансферни периода, за да може да надгради, да направи допълнителна селекция, защото в момента като сравним потенциала с този на Лудогорец и предимството е за сегашния шампион. И в дълбочина, и в качество и така нататък.

Каква е тази тенденция – млади чужденци да играят в дублиращите отбори?
– За голямо съжаление ще е така, явно ще се взимат такива играчи. Всички реват срещу чужденците, но кажете къде е качеството при нас? Ако има такива футболисти в България, ще тръгне ли Левски да внася млади играчи от Нидерландия. Четох интервюто с кондиционния треньор на Левски, който казва, че грешим, когато определяме 17-18-годишни играчи като деца, а те са си вече мъже. Абсолютно в прав. Много от рано се греши в методиката, в подготовката. Аз си спомням преди години, като бях в Амстердам, в базата на Аякс. Вкараха ме в една стая и ми показаха как правят изследвания на всяка мускулна група на двата крака на футболистите. И където виждат дисбаланс в съотношението, съответният специалист се заема, за да се доизгради мускулната група, където има проблем, за да е всичко равнопоставено. При нас това е като черна кутия. Другите са космос. Особено във физиката, в скоростта, в динамиката, вижте каква е разликата. Огромна е. ЦСКА 1948 стартираха наперено с идеята да работят само с българи, но ето че и те се сблъскаха с реалността. Всички искаме да работим само с българи, по-лесно е, но като не става, се принуждаваш.

Защо няма оборот на български играчи на вътрешния пазар?
– Пак стигаме до работата на школите и производството. Преди години в Нефтохимик 99 процента от селекцията ми бе от Б група. Но тогава във всеки отбор имаше по 2-3 зрънца, които можеха да играят в Левски и ЦСКА. Сега изглежда няма такива хора.

Колко треньорски промени очакваш до Нова година, сега тимовете в Първа лига са 16?
– Поне 3-4, като знам тенденциите и обичаите в българския, футбол.

В Бургас, като че ли има някакво футболно раздвижване през последните месеци?
– В Черноморец нещата са доста по-сериозни, отколкото в Нефтохимик. Чиликов е млад и амбициозен треньор, опитва се да направи селекция основно от бургаски футболисти, с опит в професионалния футбол. Ако бюджетът е на прилично ниво, имат реални шансове за Втора лига. Ще бъда редовен зрител на стадион „Черноморец“. Относно „Лазур“, теренът е нелош в момента, но за останалото не ми се говори. Знам какво беше и не е приятно това сега.

Още ли не са ви търсили за националния отбор?
-Не.

Реномето на БФС не е ли отблъскващо за всеки, който е замесен, независимо дали ще бъде поканен реално?
– Най-отблъскващо са резултатите на националния отбор и състоянието на този тим. По този начин трудно български играчи ще излязат в чужбина, така и треньори трудно ще отидат навън. Националният е огледало на българския футбол. Всички, които се занимаваме с него, сме виновни за това състояние и трябва всички да се опитаме да допринесем за вдигане нивото на националния отбор. Ако аз приема оферта от националния отбор ли? Познавам себе си и не бих позволил с мен да се случи това, което се говори за колегите, които бяха там – списъци, мениджърски интереси и разни такива.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук