Искам да продължа темата за новия и мощен инвеститор от вчера с още две измерения. Бих ги нарекъл най-важните. Значи, още не е ясно какво и как ще се случи – може да имаме нов спонсор, инвеститор в стадиона, съсобственик и мажоритарен собственик. Нищо няма черно на бяло. Интересна е само последната роля – мажоритарен собственик. При другите няма нищо за отбелязване.

Когато Сираков взема решение или се обърне към левскарите за мнение, трябва много да се съобразят две неща.Първото и по-маловажно е, че в този случай Левски става част от „мрежа“. Кооперира се със Саутхемптън, но не като водещ клуб. Няма прокопсал такъв клуб. До някаква степен Залцбург, но все пак там тече процес по това основния клуб, който го нямаше доскоро (Лайпциг) да поеме водеща роля. А и Залцбург не е голям клуб от гледна точка на феновете. Не е Рапид Виена или Аустрия Виена. Няма нито един исторически клуб, който да е дублиращ на друг. За кратко имаше един (Сараево), който беше съпровождащ Кардиф и цялата работа не завърши добре.Второто. В този момент Левски е кауза. Постигнали сме най-важното. С всеки ден се увеличават хората, за които Левски става кауза, а не просто любим отбор.

Процесът е много бърз след идването на Стоилов и заради това се стигна и до „Левски на Левскарите“. Левски ще престане да бъде кауза в първия момент, в който стъпи мажоритарен собственик и ще се превърне в клуб, където заплатите се плащат всеки ден. Ще загубим няколко поколения, които са мотори на процеса Левски да бъде кауза. Искате пример? Чорбата. От 30 000 на финала с Монтана, който е емоционалния им връх, стигнаха до два отбора, огромна маса отблъснати и днешните страдания. А там заплатите не се бавят. Просто решиха и се поддадоха на това, че парите на Гриша Ганчев могат да гарантират успехите и заради това направиха и компромиса с Литекс. Ако днес могат да върнат времето назад, много от тях не биха избрали този път. Но е късно.Само глупаците не учат уроците на историята. Колкото и да сме различни, толкова имаме и общи неща – навсякъде футболните фенове искат да подкрепят печеливши отбори. Много са готови да платят за това цена, която не осъзнават.Мога да се опитам да предвидя и някои събития. Според мен Стоилов ще загуби днешната си мотивация, като главен двигател на левскарството като кауза. Той ще трябва да преговаря отново за какво би останал. Нали помните, че доста богати собственици не успяха да го изкушат?Почти сигурен съм, че същото важи за Ивков. Самият той каза, че ще иска през 2023 г. левскарите да му дадат вот на доверие.

В една нова корпоративна среда от него няма да има нужда. Самият той си мисля, че ще се почувства ненужен.“Левски на Левскарите“ е връх на усилията на няколко поколения. Тези усилия биха станали напълно безпредметни. Т.е. ако има нужда от ядро фенове в близко бъдеще, трябва да се намерят абсолютно нови. Даже мога да прогнозирам, че ще стане като Тирето. Ще падне драстично и публиката. Не на големите мачове, а на малките мачове.Парите не гарантират, че ще съборим Лудогорец. ЦСКА-София какво спечели с Ганчев? Една купа. Толкова спечелихме и ние за същото време.Ако сега Левски реди своя пъзел дългосрочно, то ще почне бърз процес на разреждане. С много пари, но без някое от тези парченца по-горе, нещата няма да са никак розови. А може и да са розови. Виждате какво прави Лудогорец – 11 пъти шампион, ама последния път пред 100 души. Футболната публика обича истинските неща, а левскарите са много специални в това отношение.И аз искам успешен Левски. Много го искам. Но искам всички левскари да го извоюяваме.

За друг вариант никога не бих заменил днешния Левски, който към момента сме постигнали. И съм готов за още страдания, защото напред ще бъде още по-хубаво. Така, че когато дойде (и ако дойде) момент, в който трябва да избираме, трябва да знаем, че ще избираме между Левски като кауза и Левски, в който заплатите се плащат редовно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук