Наско Сираков говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. Собственикът на „Левски“ и голмайстор №1 в историята на „сините“ коментира всички любопитни теми в седмицата, в която отбеляза 60-годишния си юбилей. Предлагаме акценти от интервюто със Сираков:

– Наско, мислил ли си кой е дал повече „Левски“ на Наско Сираков или Наско Сираков на „Левски“ като футболист, директор, собственик?

– Имам 26 отличия с „Левски“, което е сериозно постижение. Знам, че съм дал изключително много на „Левски“ и го усещам. Но пък „Левски“ ми е дал всичко на мен, така че все още не съм се отблагодарил достатъчно на „Левски“.

– Предишната ни среща в „Код Спорт“ беше на 28 юни 2020 г., 18 дни след като взе акциите и стана президент на „Левски“. Какво се промени на „Герена“ за тези близо две години?

– Надявам се, че вече много неща се промениха. Разбира се, първата една година беше смъртоносно тежка и за мен, и за клуба като цяло, за отбора, за футболистите. Беше изключително тежко. Аз винаги съм знаел каква е рецептата, за да мога да отида, да седна и да говоря с Мъри. Като мъже ние много бързо се разбрахме. Но да му покажа и на него, че не го викам на заколение на „Герена“ и целият му ореол да отиде на кино, а че наистина има светлинка в тунела. Пътеводна звезда, която малко по малко да ни извлече от тази бездна и тъмнина, в която бяхме потънали. И разбира се, знаех, че връщането на Мъри ще е катарзис за клуба и че много бързо не само с работата си, а с харизмата си, „сините“ фенове ще бъдат обединени и ще застанат плътно зад отбора. Радвам се, че много бързо се случи. Във футбола между другото толкова бързи преходи от адски лошо до доста добро, са по-бавни, но истината е, че ние сме с него сутрин от 9:00 до вечер 19:30-20:00 всеки ден на „Герена“ и резултатите вече се виждат.

– Казваш, че „Левски“ е на правилния път и това е видно. Как видя елиминирането на „Лудогорец“ и как виждаш финала с ЦСКА?

– Ние сме в началото на пътя. Мисля, че в момента работим отлично. Треньорският екип си върши работата перфектно. Но 95% от футболистите ни имат много голям потенциал да се развият все още. Развитието и подобряването на всеки един футболист с индивидуална работа, с оставане след тренировъчния процес допълнително да работят, неминуемо ще направи отбора по-силен. Така че с две-три нови попълнения, мисля, че ще бъдем много по-силни, ако футболистите, които сега са в отбора, продължават да работят по този начин. Ние догодина ще бъдем доста по-добри.

– На няколко пъти Мъри Стоилов апелира държавата да помогне за изграждането на стадионите на „Левски“ и ЦСКА. Смяташ ли, че това е възможно?

– Щом е възможно да помагат за „Ботев“ (Пд) и „Локо“ (Пд), защо да не е възможно? Въпросът е да се намери начинът и формата. Аз винаги съм апелирал – искам „Левски“ и ЦСКА да имат най-хубавите стадиони. И е най-нормално – това са двата най-популярни клуба. Това е работа на държавата. Този стадион не е на „Левски“, той е на Област София. Да, ние сме готови, нека да направят този стадион. Ние сме готови да плащаме наем. Но в това състояние, в което е стадион „Георги Аспарухов“, при този наплив на хора, който беше на последния мач, условията не са нормални и не са добри за всички тези хора. Аз мисля, че държавата 30 години беше мащеха, особено за „Левски“ и за ЦСКА. Крайно време е да направи нещо. Плюс това, аз като съм мажоритарен собственик в този момент, няма да взема на гръб стадиона и да си го занеса в Богров, да си играя малки вратички там. Това е смешно. Направете хубави условия за хората, защото виждате, че хората започват да се връщат. Има голям интерес, особено към нас. Сигурно и към ЦСКА неминуемо ще се повиши интересът през новата година. Преди две години го казах – двата най-лоши стадиона като условия за публиката са на „Левски“ и на ЦСКА. Както се помага на другите клубове, да се помогне и на „Левски и ЦСКА!

– Ситуацията в БФС – говориш ли си с Борислав Михайлов и може ли нещо да ни кажеш от срещата с кандидата за президент Димитър Бербатов на „Герена“?

– Говоря си, разбира се. Честити ми юбилея. А с Митко си говорихме общи неща. Ние му казахме нашето мнение. Казах му мнението ми за Изпълкома, който беше излъчен, което хич не е добро. Истината е, че аз и на Боби съм го казал, казал съм го и на медиите. Да, в българския футбол има нужда от сериозна промяна. В много направления. Не знам кога ще дойде. Мен ме интересува промяната в „Левски“. Разбира се, в един момент ще ме развълнуват и промени във Футболния съюз. Много лошо ме разбраха преди десетина дни, когато казах, че трябва да се спрат тези престъпления в съдийството, защото ще дойдем не 50, а 20 000 човека и камък върху камък няма да остане. Това не съм го казал за Футболния съюз. Такава хубава сграда няма да я разрушавам. Имах предвид Съдийската комисия и този сладур от Унгария, който са го докарали да управлява съдийството, който ни вкарва някакви негови съдийски мисли и идеи, че в България се свирело като в Европа. На мен да не ми ги обяснява тези неща, защото съм видял всичко в българското съдийство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук