От няколко месеца искам да напиша този текст, за който всички мои приятели – фенове на ЦСКА, а и хора, свързани с клуба, вероятно няма да са доволни. Но според мен това е реалността към този момент (без съвсем да претендирам какво става точно по време на тренировките или в офисите на Герена).Ще направя някои сравнения между Левски и ЦСКА, които ми правят впечатление. Левски се развива много по-правилно от ЦСКА. За радост на сините фенове и за жалост на червените. И то в няколко насоки.

1.Феновете на Левски са основният и генерален помощник на Левски в последните над година и половина. Справка и днешното гостуване в Благоевград. На Армията феновете на ЦСКА не ходят отдавна. Или чакат да стане април, за да се стопли. Ходенето по 1000 души не е ходене на мач да подкрепяш любимия отбор. Аргументи и причини много, НО всички неоснователни. Това, че стадионът е полусрутен е едно на ръка, но това не пречи да подкрепяш отбора си. Точно, защото е полусрутен – отиди и подкрепяй… За да покажеш, че ти си там и в грозното, и в трудното, и в лошото.

2.В Левски повечето хора гледат в една посока (става въпрос за управлението) и треньорите. Това е МНОГО ВАЖНО, защото не съм сигурен, че в ЦСКА е така. На Герена сега и ветераните пестят критики, феновете са на трибуните (вероятно си имат още техните си разправии), но всички са амбицирани да се справят.

3.Станимир Стоилов е оставен да работи на спокойствие. Всички знаят, че ако той не се справи, почти няма следващ вариант и изход. На Армията обаче през два мача феновете негодуват и „сменяват“ Стойчо Младенов. Само че Ганчев мълчи и много рядко застава зад треньора. Много рядко го е правел. Ако си собственик на място, излизаш и казваш – той е тук за 3 години. Започваме да работим и го правим така и така… А не да бягаш по стълбите и да говориш за ръкави на сакото… Несериозно е.

4.Към горната точка – в ЦСКА много директори и накрая хилаво бебе. Вярно, уж сега Стойчо Младенов има цялата власт, но така ли е наистина?! Не искам да изброявам безброй съветниците на Ганчев, които „разбират“ от футбол и водят трайно контузени футболисти. А в Левски освен Мъри да сте чули някой да говори за футбол напоследък?! Аз лично – не. Ивков говори за пари и задължения, Наско по-рядко говори (така и трябва) и всичко отива при Стоилов. Ама няма шефове, директори, съветници и разбирачи.

5.Маркетинг/ПР/Отношение – тук Левски е на светлинни години от ЦСКА. Ама на светлинни (без да неглижирам няколкото видео клипчета в последно време на Армията). Идеята е, че в Левски всеки ден мислят и работят, креативни са, идейни са, обикалят в страната. С една дума – разбраха, че всеки фен е важен, защото феновете докараха в касата милиони!!!

6.ЦСКА все още има предимство заради по-класните футболисти, НО това няма да продължи дълго. Ако/Когато Левски се поиздължи на старите кредитори, смятате ли, че няма да започне да купува по-добри футболисти?! Ще купува много ясно. И ако сега ЦСКА е по-силен, не съм сигурен какво ще бъде тази есен или другата пролет?

7.Когато говорим за правилно развитие в Левски – само погледнете двата сайта. Този на Левски и този на ЦСКА. Левски ТВ подписва с платформа за предаване на мачове и събития, а в ЦСКА повечето новини са свързани с честитяване на рожден ден на някого. Сайтът на Левски е на топ професионално ниво! Социални мрежи, новини, галерии – абсолютно всичко. Клубът разработи и приложение за феновете си.

Със сигурност има още много насоки, но за тези се сещам. Оставете резултатите сега – дали ще си втори или шести е напълно все тая. Обаче въпросът е, че Левски съхранява феновете си, които ходят по много на мачовете. А това несъмнено ще движи клуба напред.

Автор: Стефан Ралчев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук