Животът на полузащитника Борислав Цонев премина на бързи обороти в последните месеци. Той напусна Левски, за да се присъедини към Черноморец Одеса. Руската инвазия в Украйна обаче бързо го накара да си тръгне, за да приеме офертата на Славия. С екипа на белите от „Овча купел“ Цонев вече изигра няколко мача, в които отбеляза един гол. Халфът в момента е в Катар с националния отбор, където игра в първия от двата приятелски мачове – с домакините и Хърватска. Той за първи път говори след напускането на „Георги Аспарухов“ . Ето какво каза Борислав Цонев в част от интервюто си.

Съжаляваш ли, че миналото лято не прие. офертата от Азия, а предпочете да останеш в Левски?
– Няма смисъл да съжаляваме за отминали събития и възможности. Да, един футболист трябва да мисли и за финансовата страна, защото кариерата е кратка, но има и други важни неща.

Предстоят полуфинални сблъсъци за купата с ЦСКА. Ти си бивш футболист на Левски, но в социалните мрежи се появиха твои снимки от детските години, на които си с червено шалче.
– Сантимент мога да имам само в мачовете с Левски. Това е отборът на сърцето ми. Когато бях малък – 8-9 годишен, съм ходил на мачове и на други отбори, но когато с брат ми преминахме в школата на Левски, аз бях спечелен от синята магия и завинаги обикнах този клуб. Относно полуфиналните мачове с ЦСКА знам, че трябва да дадем максимума от себе си. Червените не са в най-добра форма в момента, но това не бива да ни успокоява. Имаме шансове да играем на финал и ще направим всичко по силите си да го постигнем.

Ти си част от набор’95 на Левски. От онзи отбор в професионалния футбол излязоха не малко играчи – ти, брат ти Радослав, Мики Орачев, Сашо Любенов, Антонио Вутов играеше във вашия отбор, макар и да бе с година по-малък… Имахте сериозни мачове с ЦСКА, които също бяха много силен отбор, но от тях на високо ниво заигра единствено Божидар Чорбаджийски. На какво се дължи това?
– Основната разлика бе, че ние разполагахме с по-добри условия за подготовка. На „Герена“ бе пансионът, имахме терени. Това позволяваше на треньорите да селектират играчи от цяла България, а малко или много ние получихме шанс. За нас се грижеха много добри специалисти и те насочваха усилията си не само към постигането на моментни резултати, а и към това да подготвят играчи за мъжкия футбол, което е много важно за младите. Това е голямата разлика.

Тръгна си от Левски не по най-добрия начин. Обиден ли си на някого?
– Не! Обидиха ме някои информации по медиите, които не отговаряха на истината, но не се сърдя. Благодарен съм, че ми бе дадена възможност да нося фланелката на любимия си отбор. Изживях незабравими мигове и за мен бе невероятна чест. Надявам се някой ден отново да се завърна на „Георги Аспарухов“. Аз се върнах в Левски с финансов компромис, когато клубът беше в тежка ситуация и след това подписах нов договор при неизплатени 5 заплати, защото клубът имаше нужда от мен. Всеки сам може да си отговори дали информациите по медиите отговарят на истината. Тези неща не се забравят и затова съм благодарен на феновете за подкрепата, която ми оказаха дори когато си тръгнах, и за това, че без тях Левски нямаше да оцелее като клуб.

„Тема Спорт“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук