Наставникът на Левски Станимир Стоилов даде интервю в предаването „Домът на футбола” . Мъри призова клуба да излезе и да покаже кой какви задължения е направил през годините.

„Ръководството задоволи и най-малкото потребности, които имахме. Бяха създадени за нас всички отлични условия за работа. Това показва, че Левски се опитва да тръгва по нов път. Нямахме проблеми с терените, заразлика от други отбори. Разминахме се с леки травми като Уелтън, който тепърва трябва да наваксва. Получи и тази болка в главата на Хосе и се наложи Ван дер Каап да играе. Имахме за него друга програма. Стават такива неща, но сме свикнали да работим. Друг е въпросът как ще изглеждаме на българска земя. Тук изглеждаме в едно много добро състояние, защото успяхме да играем във всяка контрола. В първите 10 дни сложихме основната на къщата, а след това започнахме да трупаме мощ и сила”, започна Стоилов.

„На този етап всички нови в тренировъчния процес се включиха добре. По-трудна е адаптацията на тези, които минават през Океана. Добре се включи Филип Кръстев. Явно има нужда от отбор като нашия, който да го подкрепя и да му даде шанс да играе. Неговото желание в играта също е налице. Новите попълнения показват някаква компактност в колектива. Като вземем броя на напускащите и пристигащите, финансовият бюджет не е покачен, даже леко е намален. От тази гледна точка се съобразявахме да не нарушаваме финансовия феърплей, който сме си създали. За мен първо като левскар, второ като треньор трябва да бъде стриктен във финансово отношение. Иска ми се и на мен да развържем кесията, но на този етап е немислимо. По-важно е да поставим основа и да започнем да градим и финансово да изчистим ангажиментите си към хора”, добави той. 

„Чужденците, които взимаме, има българи с по-високи параметри в клуба. Никога не съм делял футболистите на българи и чужденци. Тази заигравка, която тече в България трябва да се спре. Ние също искаме да работим, да гледаме мачове. За мен е важно кой футболист може да помогне на Левски. Сега сме се ориентирали изцяло към наши кадри. Ще добавяме качество в чужденците. Имам план в главата си как да развием отбора и да вървим напред. Кой какво казва в България …. Имаше залитания, за да се постигне бърз резултат. Ние много добре знаем какво правим и знаем какво заварихме. Много хора се учиха на името Левски, но нищо не създадохме. Не мога да си позволя компромиси или да слушам мнение. Не се съобразявам с хорското мнение, а с нуждите на Левски. Съобразявам се с левскарските принципи.  Разумните хора разбират какво трябва да се направи в Левски”.

„Имаше трансферна цел, която много исках, но не се случи. Това е Джордже Иванович, който премина в Марибор. По финансови причини не стана. Говорих и с неговия клуб за наем. Единствената цел беше, която не се получи. Останалите цели успяхме да вземем. Ние говорим за свободни агенти. Ние говорим за заплати, които са жалки за средноевропейския футбол. Търсим футболисти, които да вдигнат нивото на Левски. Трансфери, както трябва да се правят, има в Лудогорец”.

„Не очаквам Левски да литне, очакваме да сме по-добре от първия полусезон. Сигурен съм, че Левски ще е по-уверен и ще играе по-добре с топката от линията на защитата. В изнасянето на топката и контрола на топката от защитниците ще сме по-уверени. Очаквам ръст на 2-3 от младите футболисти, които ги налагаме и  им даваме повече игрово време”.

„Моят ангажимент, както и на Иво Ивков е да не допускаме предишните грешки  да се освобождават хора без да се разтрогват договори с тях както трябва. Аз съм на принципа, че собственикът винаги е най-виновен, а след това останалите. Левски е удавен, а не е спасен. Празни приказки много се говорят. Време е клубът да излезе и да разкрие кой какви задължения е направил и да потърсим тези хора, за да си ги изчистят. Ние се крием и отлагаме истината. Истината накрая лъсва. Лесно е да си тръгнеш и да кажеш, че Левски е спасен. Нито е спасен, нито е в добри ръце. Нашият клуб трябва да направи тази крачка. Трябва да се покаже кой какво е направил в този клуб и какво е станало през годините.Няма какво да се крие”.

„При нашето уволнение бюджетът беше около 30 млн. за тези 4 години. В последната година се вдигна малко, позволихме си да купим бразилци. Приходите, които имаше клубът бяха над 54 млн. Има 20 млн. разлика в приходи и разходи.Сега печалбата може да дойде при масово присъствие на феновете, от продажба на играчи. Сега пускаме и много от играчите да си тръгват свободни. Сега се надявам да няма играчи, които да струват по-малко от милион. Отборът може да печели и от печалба от евротурнирите. Резултатът идва, когато играеш добре и създаваш футболно шоу. Беше ми жалко…. Завършваме наравно с Пирин и феновете аплодират отбора. Доста критичен съм към нашите прояви. Никога не съм бягал от отговорност. Ще се опитаме да гледаме отбора, който да е привлекателен за гледане, за да носи печалба. Ако си направим стадиона, Левски ще представлява средноевропейски отбор до няколко години. Трябва да удвоим усилията в школата ни. Можем да вдигнем критериите и усилията ни”.

„При нас думата футболен бизнес я нямаше. Работеше се аматьорски, всеки си правеше задължения. Не се съобразявахме с футболната пазарна икономика. Прекалено малко спонсори успяхме да привлечем във футбола. Там държавата трябва да помисли. Спорт №1 е футболът. Нямаме стадион, който да отговаря на някакви критерии. Изключвам стадиона в Разград”.

„Треньорското ръководство си получава заплата, когато ги получават и футболистите. Отделен е въпросът с мен. Аз не бързам, нямам бърза работа. Когато се стабилизира Левски, тогава може и аз да получа нещо”, завърши Мъри.

Цялото интервю на Станимир Стоилов вижте в прикаченото видео.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук